archiwald4 16.07.03, 09:13 Mówi się dużo o tym, że wraz z wiekiem matki wzrasta ryzyko różnych chorób u dziecka, np. zespołu Downa. A co z wiekiem ojca? Gdzieś czytałam, że czym starszy ojciec tym większa podatność dziecka na schizofrenię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vn Re: wiek rodziców 16.07.03, 22:05 takie choroby jak achondroplazja (nieproporcjonalna karłowatość), zaburzenia osteogenezy, dystrofia mięśniowa, fibrodysplazja (formowanie się tkanki kostnej w mięśniach, więzadłach i ścięgnach), nowotwory mózgu, choroba Alzheimera, syndrom Aperta (zniekształcenia czaszki, wytrzeszcz gałek ocznych, palcozrost), progeria (przedwczesne starzenie) i inne. Późne ojcostwo skraca też życie potomstwa, zwłaszcza córek. polityka.onet.pl/162,1088703,1,0,2358-2002-28,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
mausi12 Re: wiek rodziców 17.07.03, 12:58 Moj maz ma 44 lata i dziecko urodzilo sie zdrowe!Dzieci "poznych"ojcow sa lepiej rozwiniete i madrzejsze.Bzdura jest,ze dziewczynki zapadaja na schizofrenie.Schizofrenia jest dziedziczna,ale nie bierze sie z poznego wieku ojca!Poza tym jeszcze nigdy nie uslyszalam na moich wykladach,ze wiek ojca powoduje jakies zaburzenia!Ludzie co wy piszecie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sznuroweczka Re: wiek rodziców 17.07.03, 20:50 vn napisała: > takie choroby jak achondroplazja (nieproporcjonalna karłowatość), zaburzenia > osteogenezy, dystrofia mięśniowa, fibrodysplazja (formowanie się tkanki kostnej > > w mięśniach, więzadłach i ścięgnach), nowotwory mózgu, choroba Alzheimera, > syndrom Aperta (zniekształcenia czaszki, wytrzeszcz gałek ocznych, palcozrost), > > progeria (przedwczesne starzenie) i inne. Późne ojcostwo skraca też życie > potomstwa, zwłaszcza córek. Przyznam się , że pierwszy raz o takim czymś słyszę, a jest to dla mnie temat interesujący - jestem właśnie takim "późnym " dzieckiem Możesz podać źródło tych informacji??????????????? > > > polityka.onet.pl/162,1088703,1,0,2358-2002-28,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
vn Re: wiek rodziców 18.07.03, 09:52 przecież podałam, pod spodem link do Polityki Odpowiedz Link Zgłoś