Dodaj do ulubionych

torbiel jajnika!!

IP: 83.2.53.* 09.10.07, 20:27
Otóż, dzis miala miejsce moja pierwsza, bardzo odwlekana wizyta u ginekolga. Lekarz po badanius twierdzil,ze na lewym jajniku mam torbiel, co potwierdzilo badnie USG.Torbiel ma 7.5 cm, dostalam skierowanie do szpitala. Czy to oznacza, ze beda mi ja usuwac operacyjnie?Slyszalam tez, ze czasem konieczne jest rowniez wyciecie jajnika, czy ktoras z Was miala moze przeprowadzone taka operacje? Dodam,ze jutro ide do innego ginekologa (prywatnie),bo ten u ktorego bylam nie raczyl mi wyjasnic co i jak. Ze nie wspomne, jakim tonem do mnie mowil - totalna ignorancja!
Obserwuj wątek
    • Gość: weirdo Re: torbiel jajnika!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 21:06

ja też rok temu dostałam skierowanie do szpitala. torbiel nie była tak duża, jak
      u ciebie. poniżej 5cm. zapisano mi cilest.

to lekarz podczas pierwszej wizyty w szpitalu ocenia, czy kierować na
      laparoskopię, czy nie. pani doktor dała na wstrzymanie i obserwowanie (bo
      torbiel nie była duża i nic specjalnego się nie działo).

po cileście torbiel najpierw zmniejszyła się, by po paru miesiącach się
      powiększyć i powstała obok jeszcze jedna. strasznie się wtedy przestraszyłam.
      na szczęście, moje, długo się czeka na wizytę w szpitalu, więc minęło znów
      trochę czasu. na ostatnim USG po torbieli nie ma już śladu.

ale wiem, że one lubią powracać, dlatego do końca nie jestem spokojna.

poczytaj w sieci o torbielach, ale najlepiej byłoby trafić na jakiegoś dobrego
      lekarza. nie wiem skąd jesteś, dlatego nie mogę ci pomóc w sposób konkretny.
      na forum pisały już dziewczyny po laparoskopii i mówią, że to nie jest aż takie
      straszne i szybko wraca się do zdrowia. dlatego trzeba być dobrej myśli.
      pozdrawiam!
    • Gość: aga Re: torbiel jajnika!! IP: *.tpnet.pl 09.10.07, 21:09
      chyba nie ignorancja a arogancja..

ignorancja «nieznajomość czegoś lub brak wiedzy z jakiejś dziedziny»
      arogancja «zuchwała pewność siebie połączona z lekceważeniem innych»

co do torbieli - jesli jest duza - trzeba operowac, mniejszych mozna
      pozbyc sie kuracja hormonalna. Ja zanim poddalabym sie operacji -
      poszlabym do innego lekarza.
      • Gość: anka Re: torbiel jajnika!! IP: *.smgr.pl 09.10.07, 21:15
        witam tez mialam torbiel na jajniku wykryto ja u mnie w lutym ale
        byla duzo mniejsza maila 34*36 mm... wtedy zapisano mi diane 35,
        ktorej brac nie moglam i dostawilam, nastepnie cilest... w
        poniedzialek mialam USG i po torbieli nie ma sladu i na obu
        jajnikach zero pecherzykow!! cilest biore 6 miesiac... pozdrawiam i
        glowa do gory!!
    • arszana nie odwlekaj wizyt, nie hoduj torbieli 09.10.07, 22:41
      ale jak juz sie dziad pojawil, to zdaj sie na fachowosc lekarzy,
      usuniecie go farmakologicznie moze byc trudne, bo jest spory,
      usuniecie jajnika jest mozliwe, ale nawet gdyby, masz jeszcze drugi,
      moja kolezanka zyje z jednam od kilku lat, a ostatnio urodzila bez
      soecjalnych staran coreczke, wiec nie martw sie.
      • Gość: katia Re: nie odwlekaj wizyt, nie hoduj torbieli IP: 58.187.17.* 10.10.07, 07:37
        Zalecam wizytę u innego lekarza, jeszcze przed pójściem do szpitala. Ja mam
        torbiel 6 cm; jedna lekarka wysyłała mnie na laparoskopie, inna zaś zapisała
        tabletki hormonalne i distreptazę. Biorę leki drugi miesiąc, i póki co, nie
        wiem, jak torbiel się ma, bo jestem za granicą - ale przestała mnie pobolewać.
        Mam nadzieję, że do grudniowej kontroli się wchłonie i uniknę operacji.
        I jeszcze - istotne jest, jaki to rodzaj torbieli. Torbiele proste czy też
        surowicze, wypełnione płynem, mają szanse się wchłonąć; jeśli jednak jest to
        torbiel innego rodzaju (np. dermatoidalna), zwykle się ją usuwa.
        W każdym razie, poczytaj sobie, przejdź się jeszcze do innego lekarza i mądrze
        zdecyduj.
        • magdoska1 Re: nie odwlekaj wizyt, nie hoduj torbieli 10.10.07, 07:59
          ja też na mojej pierwszej wizycie u gina dowiedziałam się o torbieli - moja
          miałam 11cm. i dostałam też skierowanie do szpitala - gin mi powiedział albo
          laparoskopia albo laparotomia- a ja go słucham i myślę bla bla bla bo nic nie
          rozumiałam ale spytałam o co chodzi. W szpitalu przygotowywano mnie do operacji
          ale zaczynano laparoskopowo - dopiero po obejrzeniu jak torbiel otoczyła jajnik
          mogli kończyć operacją usunięcia jajnika. Na szczęscie skończyło się
          laparoskopowo - bałam się tak że aż strach!!!!Ale teraz powiem że nie ma się
          czego bać.
          Urodziłam dziecko - i nadal mam torbiela kolejnego!!!! LEczę tabletkami które
          zlecił inny gin - torbiel ma ok. 6cm. Ale i tak myślę że skończy się
          laparoskopią kolejną
          Pamiętam swoj strach po pierwszej wizycie u gina jak wyszłam z diagnozą -
          OKROPNE - więc ty się nie bój bo takie rzeczy się zdarzają - innym też i idzie z
          tym żyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka