Dodaj do ulubionych

Tampony dla dziewczynki

11.08.03, 14:34
Czy tampony są odpowiednie dla 13-letniej dziewczynki? W ulotce do tamponów
OB jest informacja, że można używac je już od pierwszej miesiączki. Widząc
jak się moja córka męczy z podpaskami, zwłaszcza teraz latem, mam ochotę
nauczyć ją używania tamponów. Tylko czy jest to wskazane z medycznego punktu
widzenia?
Obserwuj wątek
    • magda010 Re: Tampony dla dziewczynki 11.08.03, 15:07
      Raczej nie ma przeciwwskazan medycznych, ale moga byc problemy praktyczne. Taka
      mloda dziewczynka moze miec klopot z wlozeniem sobie tamponu, bo zapewne jej
      pochwa jest dosc nierozciagnieta. Moze to byc bolesne i nieprzyjemne, ale mozna
      sprobowac. Moze akurat nie bedzie miala problemu.
      • moboj Re: Tampony dla dziewczynki 11.08.03, 16:33
        zaczęłam miesiączkować w wieku 10 lat i 11 miesięcy. to był rok 1989 i tamponów
        u nas jeszcze nie było, ale natychmiast po tym, jak się w sklepach pokazały to
        mama nauczyła mnie, jak ich uzywać. byłam na pewno młodsza od twojej córki.
    • praktycznyprzewodnik Re: Tampony dla dziewczynki 11.08.03, 17:25
      Nie wiek decyduje ale pewna dojrzalosc, samodyscyplina w zakresie higieny
      intymnej. Stosowanie tamponów wymaga (szczegolnie,ze chodzi o tu nieródkę i
      ewentualne komplikacje moga skonczyc sie nieciekawie)perfekcyjnej czystosci.
      a) palców, w ktore brany jest tampon (jesli bedzie sie upierac, niech kupuje z
      aplikatorem);
      b) krocza.
      Zwroc jej uwage, ze w czasie manipulacji z tamponem brud na palcach i kał
      zostaja tamponem wepchniete do wewnatrz pochwy. Mycie rak, podmywanie sie, to
      szczegolnie w upały i w czasie podrózy wagonami PKP - nielatwy dla kobiety
      problem. Zwroc jej uwage, ze kobieta zawsze podciera sie ( a obowiazkowo
      podczas menstruacji)od przodu do tyłu !
      Jak sie bedzie bardzo upierała, to pozwól jej na wyjątkowe okazje (basen,
      morze) - niektórzy sa zdania, ze to dobry sposob na zabezpieczenie sie przed
      rzesistkiem, ale nie wiem, co na to pani Doktor powie.
      Niech nie przychodzi jej do głowy uzywac ich w dni płodne, gdy ja zaczna
      denerwowac dni ze sluzem!

Niech zaczyna nie w hotelu, pod nomiotem, ale w domu pod czujna kontrolą, czy
      nie lekcewazy zmian tamponów ("jak nie leci, to moge nie zmienic"). Na koniec =-
      niech wezmie najmniejszy romiar. Moze sie zdarzyc (zalezy od rodzaju blony
      dziewiczej) ze wepchnie i nie da rady wyciagnąc. Jest to mało prawdopodobne ale
      mozliwe. Mielismy taki w szkole przypadek. Po trzech dniach chodzenia z
      tamponem dziewczynka dostała raptownie silnej goraczki. Interweniowac musiał
      ginekolog.
      Moje osobiste zdanie: kup jej cienkie podpaski - w jakis ladny wzorek (podobno
      sa w kaczuszki, pieski !) moze jej sie spodoba.
    • keetey Re: Tampony dla dziewczynki 11.08.03, 18:58
      Ja zaczęłam używac tamponów w wieku 13 lat - po długich namowach udało mi się
      przekonać mamę, żeby mi je kupiła. Pamiętam, jaka to była ulga po podpaskach,
      które - choćby były nie wiem jak cienkie - zawsze przeszkadzały. Przez 4-5 lat
      używałam wyłącznie Tampaxów z aplikatorem - było to najwygodniejsze i
      najbardziej higieniczne. Nigdy nie miałam z nimi żadnych problemów, sama
      nauczyłam się je zakładać, wbilam sobie do głowy nakazy mamy dotyczące higieny
      i częstotliwości zmieniania, nauczyłam się niemal na pamięć ulotki i wszystko
      było w porządku. Teraz przestawiłam się na OB comfort, jednak w dalszym ciągu
      używam głównie tamponów. Moim zdaniem jest to bardzo dobry pomysł, jeżeli tylko
      Twoja córka nie bedzie miała oporów przeciwko temu ani przeciwskazań natury
      fizycznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka