Dodaj do ulubionych

kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie

IP: 217.153.237.* 09.02.08, 12:21
Witam! Mam pytanie czy ktoś z was mial robione takie badanie jelit. Jak trzeba się przygotować,i gdzie zglosić? Zdaje sobie sprawę że jak chcę szybko się przebadać to pewnie tylko prywatnie,bo na kasę pewnie czeka się kilka miesięcy. Czy ktoś wie ile kosztuje takie badanie? Jestem mlodą osobą(31) więc nie kwalifikuję się na badania przesiewowe. Nikt w mojej rodzinie nie chorowal też na raka jelit. Mam jednak pewne niepokojące objawy. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Basia.,
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.pp.htv.fi 09.02.08, 12:46
      Badanie kosztuje około 150 zł zależy od lekarza, dzień przed pije
      się płyn przepisany przez lekarza średnio co 2 godziny na
      wypróżnienie, i nic nie je , potem na drugi dzień badanie, jeśli
      widzi jakieś niepokojące objawy pobiera próbki do badań
      histopatologicznych, wynik po około 2 tygodniach.Badanie chwilami
      nieprzyjemne, uczucie rozpierania jelit, skurcze i pieczenie, ja
      miałam bez znieczulenia w prywtnym gabinecie ale słyszałam że w
      szpitalach podają znieczulenie.
      • Gość: basia Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 217.153.237.* 09.02.08, 12:53
        Dlugo się czeka na termin badania? Ale bez znieczulenia też da sie wytrzymać?
        Mogla byś mi powiedzieć ile mialaś lat, i jaki byl powód że udalas sie na takie
        badanie.
        • Gość: sophie Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.blich.krakow.pl 09.02.08, 13:42
          też mnie czeka to badanie. Z tego, co wiem, jednych boli jednych
          nie, wiele zależy od układu jelit i wytrzymałości na ból. Pewnie że
          lepiej w znieczuleniu ogólnym, ale nie wszędzie dają, trzeba
          dopłacac i teminy są inne. Są ludzie, których to nic nie boli, są
          tacy, którzy nie wytrzymują i lekarz przerywa badanie. Ja będę mieć
          w Krakowie na Szlaku. Powodem jest podejrzenie NZJ. Pozdrawiam!
          • Gość: basia Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 217.153.237.* 09.02.08, 16:12
            Dziekuje za wszelkie informacje. To dla mnie bardzo ważne.Ja jeszcze nie mam skierowania i nie wiem czy wystarczy się udać do gastrologa (mam umowióną wizytę na wtorek)czy trzeba do proktologa. Bardzo się boję, i nawet nie tak badania jak jego wyniku.Sophie, czy możesz mi wyjaśnić skrót NZJ? Czy to może nadwrażliwość jelit, czy się mylę.
            • Gość: sophie Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.blich.krakow.pl 10.02.08, 13:45
              Skierownie wystawi Ci nawet lekarz rodzinny, jeśli są rzeczywiście
              wskazania. NZJ to nieswoiste zapalenie jelit, to bardzo ogólne
              pojecie.. Nie wiem, co mi jest, zaczęło się od bólów brzucha w
              okolicy wyrostka, na usg zgrubienia na ścianie jelita kretego i
              powiększone węzly chłonne. Tydzień później rumień guzowaty. Badania
              krwi i kału niczego nie wykazały, więc została tylko ta kolonoskopia
              jako potiwredzenie lub wykluczenie Crohna lub zapalenia jelita
              grubego. Objawy brzuchowe same mi ustąpiły po 7 dniach, więc to
              wszystko jest bardzo dziwne, nielogiczne...A co u Ciebie? Pozdrawiam!
    • ja27-09 Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie 09.02.08, 13:38
      a poczytaj sobie ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=57598897&a=57598897
      pozdrawiam i zdrowia życzę
    • agni-76 Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie 09.02.08, 13:38
      Mój mąż (28 lat) miał kolonoskopię robioną w szpitalu, wcześniej
      cały dzień nie jadł i musiał wypić 2,5 litra wody ze środkiem
      przeczyszczającym. Przed badaniem podano mu środek znieczulający ale
      pomimo tego badanie było bardzo nieprzyjemne i bolesne, lekarz
      tłumaczył,że było to spowodowane tym, iż jest osobą szczupłą i
      jelita ma bardzo poskręcane
      • Gość: mela Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 20:28
        dużo zalezy od lekarza wykonujacego kolonoskopie tak jak i
        gastroskopię
        Pierwszy raz kiedy miałam robioną kolonoskopię darłam się jak przy
        porodzie,a drugi lekarz zrobił mi dosłownie bezboleśnie.Byłam w
        szoku,że może być taka różnica.
    • kamila19791 Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie 10.02.08, 11:00
      Ja miałam tutaj www.gastromed.pl nic nie bolało ponieważ wykupiłam
      znieczulenie ogólne natomiast badanie miałam za darmo a na
      przeczyszczenie popija sie odpowiedni lek koszt ok 50 zl jak jesteś
      jeszcze zainteresowania to się odezwij
      • Gość: el-li Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.techmedia.com.pl 10.02.08, 15:54
        Ja dostałam takie buteleczki do wypicia i to było bardzo,bardzo przykre.
        szczególnie jak już wiedziałam jak smakuje pierwsza (nie fortrans czy coś
        podobnego). To było najgorsze, a potem to już tylko badanie, które było
        nieprzyjemne tylko ze wzgledu na sam sposób badania krępujący.Lekarz przy pomocy
        asystentki robił to bardzo delikatnie.Kobieta przede mną była tak zdenerwowana,
        że aż popłakiwała a wyszła z gabinetu z UśMIECHEM na buzi i mówiła że żałuje, że
        przez pare dni nie mogła spać z tego powodu.Nie robiłabym tego badania ze
        znieczuleniem nigdy! chyba że byłyby zalecenia lekarza jakies szczególne. Ja
        poczytałam sobie na forum o tym badaniu , rózne są opinie ale raczej pozytywne
        przy braku znieczulenia, nie takie to bolesne jak krążą plotki. Głowa do góry,
        acha miałam skierowanie ale nie było już wolnego miejsca do końca roku(lipiec)to
        poszłam z przesiewu...kwalifikuje się. Pozdrawiam
      • Gość: basia Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 217.153.237.* 10.02.08, 16:15
        Jestem jak najbardziej zainteresowana wszystkim co dotyczy tego badania,i wszystkim co z tym związane. U mnie wygląda to tak, że miewam co jakiś czas bóle dolu brzucha, wiem że mam hemoroidy,(w ciąży mialam straszne zaparcia,choć wydaje mi się że te hemoroidy mialam jóż wcześniej)Podczas porodu(cc) dowiedzialam się też od lekarza że mam straszne zrosty na lewym jajniku i calym jajowodzie.Ale wiem że to nie to jest powodem tych bóli,w czwartek bylam u ginekologa.Dwa dni wczesniej po porannej wizycie w toalecie strasznie mnie rozbol brzuch, nie moglam nawet chodzić. Na drugi dzień sytuacja powtórzyla się. I to nie byl ból przy wypróżnianiu tylko parę minut po. Nie mam zaparć, a bolaly mnie ewidentnie jelita. Na razie mi przeszlo, ale wiem że muszę się przebadać,bo bolalo nie pierwszy raz. A czy jeżeli mój dziadek zmarl na raka żolądka to ma to jakieś znaczenie jeśli chodzi o grupę podwyższonego ryzyka, czy nie? Jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje! Pozdrawiam!
        • Gość: zaraz_zaraz Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 62.121.129.* 10.02.08, 16:19
          Ile lat miał Twój dziadek, jak zmarł?
          • Gość: basia Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 217.153.237.* 10.02.08, 16:38
            Mial sześćdziesiąt parę.Niestety nie pamiętam dokladnie.
            • Gość: zaraz_zaraz Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 62.121.129.* 10.02.08, 16:52
              Jeden krewny drugiego stopnia, u którego wystąpiło zachorowanie w tym wieku nie
              stanowi żadnego obciążenia rodzinnego.
              • Gość: basia Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 217.153.237.* 10.02.08, 17:09
                Dziękuje bardzo. W pewnym sensie to pocieszenie. A z drogiej strony mialabym szanse na wcześniejszy termin badania.(bezplatnego z funduszu zdrowia)Ja nie chcę czekać pól roku,więc będę musiala poszukać gabinetu gdzie wykonują badanie prywatnie.Choć wcale mnie na to nie stać,ale mam malutkie dziecko i muszę o nim myśleć. Więc im wcześniej tym lepiej. Chyba bym się zamartwila na śmierć przez ten czas.
      • Gość: basia Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 217.153.237.* 11.02.08, 11:33
        Droga Kamilo, jak mogę się z tobą skontaktować, chcialabym wiedzieć w miarę wszystko na temet tego badania. Można się wtedy psychicznie nastawić na wszelkie ewentualności.Może na forum napisalabyś coś więcej.Znieczulenie ogólne- to nie narkoza? Można po wszystkim normalnie pójść do domu? Ile trwa takie badanie, i ile trzeba czekać na termin. Mniej więcej oczywiście, bo wiadomo że w każdym mieście jest inaczej. Ja mieszkam w okolicach Nowego Sącza.Z góry dziękuję! I pozdrawiam!!!
        • kamila19791 Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie 12.02.08, 18:09
          Nie bój się bo nie warto!!!
          Znieczólenie ogólne to owszem narkoza ale ja badanie mialam
          zaplanowane na 15. Więc o godz 15 załozyli mi wenflon i pan dr
          anastezjolog strzykawką wpuścił mi 1 cm narkozy. Zakreciło mi się w
          głowie i film się urwał. Po wszystkim obudzuiłam sie ok godz 15 40 a
          o 16 biegałam juz po korytarzu. Więc spokojnie nic nie bolała a
          najważniejsze było to że pan dr wykonujacy badanie przyszedł do mnie
          za jakieś 10 min po przebudzeniu wręczył mi wynik i powiedział ze
          nic nie znaleźli. Wiem tylko że tego dnia po znieczuleniu nie można
          prowadzić samochodu a dochodzisz do siebie w trybie ekspresowym.
          Jedyną niedogodnością jest too że masz zniesiony brzuch ponieważ po
          jelitach kraża jeszcze resztki powietrza. Jak coś jeszcze chcesz
          wiedzieć to pytaj na priv kamila19791@gazeta.pl ponieważ rzadko tu
          zaglądam i mogę nie odpowiedzieć. Pozdrawiam Kamila
          • kamila19791 Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie 12.02.08, 19:03
            Przepraszam za błąd miało być znieczulenie
    • Gość: morla Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.icpnet.pl 11.02.08, 19:14
      jestem po 2 operacjach jelit nie boj sie badania po operacji zyje juz ok
      15-20lat im szybciej tym lepiej a zachorowalam jak mialam 31lat.
    • Gość: yyy Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.acn.waw.pl 13.02.08, 08:10
      tez mnie to czeka;///
      wczoraj bylam u gastrologa na nfz, zapisal mnie na kolono na 13 maja...czyli za 3 miesiace i powiedzial ze w tym szpitalu nie robia w zieczuleniu. a ja sie strasznie boje! nie dam sobie tego zrobic bez narkozy, po prostu niecrying
      wiec nie wiem co robic, ale chyba bede musiala zaplacic za caly zabieg w innym miejsu. a to pewnie kilkaset zlotych...
      • Gość: basia Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: 217.153.237.* 13.02.08, 17:00
        Wczoaraj bylam u gastrologa(oczywiście prywatnie,na kasę musialabym czekać kilka miesięcy, a potem drugie tyle na badanie) i powiedzial mi że na razie zrobimy rektoskopie(nie wiem czy tak to się nazywa ale zapomnialam dokladną nazwę badania)w przyszly wtorek.Jak nic nie wykarze to wtedy kolono. Jak już wcześniej pisalam to nie boję się samego badania, tylko jego wyniku.No cóż...zobaczymy. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie informacje!!! Tam gdzie bylam prywatnie kolonoskopia kosztuje 160,a dzwonilam do jeszcze jednej poradni,gdzie kosztuje 300. Badanie to samo a różnica chyba dość spora.Rektoskopia-70.Bardzo bym chciala mieć to już za sobą. Jeszcze raz dzięki! Pozdrawiam!
    • Gość: jola Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie IP: *.smgr.pl 20.10.13, 17:34
      zgłos się z tymi objawami do gsatroenerloga a on Cię skieruje na kolonoskopię.ja czekałam 3 tygodnie.a mam 35 lat badanie miałam w sobote 1/3 jelita i naprawdę żadnego bólu-gorsze jest wypicie płynu na przeczyszczenie i gastroskopia.Powodzenia
      • ja27-09 Re: kolonoskopia ktoś mial? przygotowanie 21.10.13, 11:57
        Ale wiesz, że odpowiadasz na post napisany 5 lat temu? W związku z tym Twoje rady są jakby.... nieaktualne wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka