Dodaj do ulubionych

Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 10:51
Wszyscy mysleli że to klasycznba nerwica a wyszal duża
nadczynnosc.Lecze się od poniedziałku Thyrozolem 40 mg na dobe.Moze
tez ktos ma nadczynnosc -to niech poda jakies wskazówki co do diety
i leczenia,ja mam nadczynnośc spowodowana najprawdopodobniej
nadmiarem jodu.Proszę o rady
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana 04.04.08, 10:53
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
      • Gość: wiejska baba Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 12:08
        nadczynnosc leczy sie b długo, czasem latami Ja jestem w
        farmakologicznej nadczynnosci i da siężyc
    • Gość: gosc Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana IP: *.homenett.pl 04.04.08, 15:17
      Jestem po leczeniu nadczynnosci, najpierw przyjmowałam metizol ok.2 lat
      potem leczona byłam jodem trzykrotna dawka co pół roku. mineło juz 7 lat od
      leczenia i jest ok.
      • ewilek2 Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana 05.04.08, 18:44
        A jaka jest przyczyna twojej nadczynności?
        Ja też borykam się z tym problemem już od 3 lat. Zdiagnozowano u mnie grevsa
        bassedowa . Też przyjmowała thyrozol a ponadto propanolol + kwas foliowy. Z
        czasem będziesz przyjmować coraz mniejsze dawki leku. U mnie trwało to jakieś 7
        miesięcy po których praca tarczycy wróciła do normy. Ponad rok było ok, aż do
        następnego rzutu choroby. Teraz znów jestem na thyrozolu. Lekarz namawia mnie na
        jod radioaktywny lub operację. Ale ja chcę dać mojemu organizmowi jeszcze
        ostatnią szansę.
        Porozmawiaj ze swoim lekarzem , niech ustali co powoduje nadczynność u ciebie.
        Czy jet to GB jak u mnie, czy też może masz guzki w tarczycy które produkują
        nadmiar hormonów, albo też jest jeszcze inna przyczyna. Nadczynność jest
        skutkiem jakiegoś procesu którego nie powinno być.
        A najważniejsze nie przejmuj się. Z tym naprawdę można żyć. smile. Acha, uważaj
        teraz na wagę, na thyrozolu łatwo o zbędne kilogramy.
        • Gość: Magda Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 10:07
          Hej.Przez rok kropilam oczy kroplami z jodem i to jest
          najprawdopodobniej przyczyna.Byłam na usg wyszło zapalenie tarczycy
          (guzków brak).Basedowa nie mam -przeciwciała Trab wyszły ujemne za
          to tpo czyli hasimoto jest podwyzszone 305.Endokrynolog mowi ze
          pewnie jod jest przyczyna tego stanu i moze szybko bedzie
          dobrze,denerwuje sie ze thyrozol obniza parametry krwi,tez biore
          kwas foliowy i prpranolol.Jakas diete polecasz?Bola mnie nogi i mam
          skurcze łydek.Poizdrawiam
          • ewilek2 Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana 06.04.08, 12:21
            u mnie objawy nadczynności były tak bardzo nasilone, że początkowo neurolog (bo
            do niego trafiłam) podejrzewał stwardnienie rozsiane. Dopiero rezonans wykluczył
            tę chorobę. Miałam problemy z oczami - podwójne widzenie, zamglony obraz,
            drętwiała mi prawa stopa i ręka (prawdopodobnie przyczyną były skoki ciśnienia i
            nierównomierna praca serca) , zawroty głowy, "pofalowany" obraz. Na szczęście
            już po miesiącu brania thyrozolu wszystko zaczęło powoli wracać do normy.
            Co do diety, to nie stosowałam specjalnie żadnej. Starałam się jeść zdrowo i nie
            szaleć, bo endo od razu uprzedziła mnie, o możliwości nabrania zbędnego
            "balastu" . U ciebie chyba przyczyną jest właśnie zapalenie tarczycy. Jeżeli
            tak, to jesteś w dużo lepszej sytuacji niż ja smile. Prawdopodobnie leki pomogą, i
            za rok już nie będziesz pamiętać o tym problemie. Z całego serca ci tego życzę .
            smile)
            • Gość: Magda Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 12:47
              Ja też mialam rezonans, moj ojciec jest neurologiem.Rezonans wyszedł
              ok a ja nadal się źle czułam.No i wokońcu
              wyszło.Nadczynność.Tabletki biore tydzien a nadal boli mnie noga i
              mam skurcze łydek.Mam nadzieję że niedługo będzie poprawa,w środę
              ide do endokrynologa i zobaczymy co dalej.Pozdrawiam i życzę
              zdrówka smile
              • Gość: Gość Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 10:20
                Mój tato miał nadczynność. Na USG wyszły mu jakieś gużki-po jenym w każdym
                płacie.Ale endo nie kazał sie tym przejmować.
                Był 2 lata na Thyrozolu-nie pamiętam jaka dawka ale brał na poczatku 6 tabletek,
                później miał wyższą dawke ale brał ćwiartke co drugi dzień.Już póltora roku od
                zakończenia leczenia i wszystko jest w porzadku.Nie wiem jak się czuł bo nic nie
                mówił, nigdy sie nie uskarża.
                nawet nie powiedział ze mu serducho wali jak oszalałe, ze bardzo się meczy.
                Dopiero jak mu nogi puchły sprawa wyszła na jaw.
                Bądź dobrej myśli.
                Pozdrawiam.
                • alex05012000 Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana 07.04.08, 11:08
                  witam, miałam zdiagnozowane wole wieloguzowate i nadczynność
                  tarczycy, podano mi jod radioaktywny w dawce 10 mg, mała, po 3
                  latach (jod miałam w lipcu 2005) wole prawie zanikło, guzy też, tsh
                  nadal w normie, jedyny objaw uboczny to przybyło mi kilogramów,
                  których raczej nie sposób sie pozbyć...życze zdrowia
                  • Gość: Magda Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 11:04
                    Może któs jeszcze coś pomoże -jakieś wskazówki do zycia z
                    nadczynnością i sposoby leczenia.Bolą mnei nogi są takie
                    słabe.Pozdrawiam
            • bebe52 Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana 19.04.08, 12:11
              Hej mam pytanie do ciebie 1.5-2 miesiące temu robiłam badanie krwi na
              nadczynność tarczycy i wyszło ok czy mimo to mogę na nią chorować mam dokładnie
              takie same objawy od 3 miesięcy:
              Miałam problemy z oczami - podwójne widzenie, zamglony obraz,
              > drętwiała mi prawa stopa i ręka (prawdopodobnie przyczyną były skoki ciśnienia
              > i
              > nierównomierna praca serca) , zawroty głowy, "pofalowany" obraz.
              Z tym drętwieniem to od kilku tygodni ręce mi drętwieją, jak na razie jak już
              wspomniałam badanie krwi wyszło ok i robią mi wszelkie badania w kierunku
              wad/zaburzeń serca miałam chyba już ze 30 ekg w tym jednym dniu potrafili mi
              zrobić ze 6 razy ekg i co dziwne że każdy zapis wychodził inaczej lub bez zmian
              miałam też echo serca które chyba nic nie wykazało (jak na razie o niczym mnie
              nie informują) a teraz siedzę z 24h domowym ekg no i jest może jakaś szansa że
              to badanie powie nam coś konkretnego.Jak myślisz może powinnam powtórzyć badanie
              krwi w kierunku tarczycy czy są jeszcze inne badania w tym kierunku bo jeśli
              okaże się z sercem ok to z kąt te wszystkie objawy które w pewnych momentach
              strasznie się nasilają.
              • ewilek2 do bebe52 19.04.08, 19:04
                jeżeli badanie krwi nie potwierdza nadczynności tarczycy (TSH, FT3i TT4 są w
                normie) to raczej bardzo mało prawdopodobne żeby przyczyną była tarczyca. U mnie
                objawy były zresztą nie tak całkiem typowe dla nadczynności i dlatego najpierw
                diagnozowano mnie pod kątem SM. Ale znowu z drugiej strony, zawsze warto badanie
                powtórzyć aby mieć pewność .
                • bebe52 dziękuję za odpowiedz 19.04.08, 20:33
    • Gość: Magda Re: Nadczynność tarczycy mam-jestem załamana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 14:34
      Proszę o wskazówki jak żyć z nadczynnością?Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka