ksel 11.09.03, 13:17 słyszałam, że można zrobic USG pomiędzy 15 a 21 tyg. ukierunkowane na zdiagnozowanie chrób genetycznych i wrodzonych. Nie wiem gdzie takie badanie można zrobić. Słyszałam, że w pewnej klinice w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexandra27 Re: USG -genetyczne 11.09.03, 20:18 W ciąży rutynowo wykonuje się w tym czasie usg, właśnie po to, żeby stwierdzić czy narządy prawidłowo się wykształciły, czy nie ma anomali mogących sugerować chorobę genetyczną (np.z.Downa), nie jest to żadne specjalne usg. Przede wszystkim przy pomocy usg nie można stwierdzić, że dziecko ma chorobę genetyczną, tego można się dowiedzieć wykonują amniopunkcję, podczas której pobiera się komórki płodu pływające w wodach płodowych, potem bada sie je pod mikroskopem (ocenia sie tzw.kardiogram). Pozdrawiam -Ola Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: USG -genetyczne 21.09.03, 03:29 W 10-12 tygodniu ciaży wykonuje się badanie usg z oceną tzw przezierności karjku i opróbukję sie znaleźć kość nosową- uważa sie że jej obecność w 12 tyg ciąży wyklucza ryzyko wad genetycznych. oprócz usg można wykonać tzw test Papp_A -c pomiar poziomu białak ciążowego A - jeśli jest ono posdwyższone świadczy o zgrożeniu wadami genetycznymi i jest wskazaniem do inwazyjnego badania prenatalnego- amnipopunkcji. W 15-16 tygodniu ciąży mozna wykonać tzw test potrójny- w razie zmian w poziomach wartości estriolu, betahcg i alfafetoproteiny proponuje się badanie prenatalne. W 20 tygodniu wykonuje sie usg e celu oceny fałdu karku i dokładnych pomiarów i oceny narządów dzidziusia( serca nerek i ośrodkowego układu nerwowoego Odpowiedz Link Zgłoś