tarromi 15.09.03, 23:00 Witam. Mam pytanko, czy jesli nie jestem pewna działania pigułek, które łykam (np w powodu wymiotów), to mogę bez problemu zastosować Postinor? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martte Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 11:47 skoro jesteś pewna ich działania to po co chcesz brać postinor? co? absolutnie tego nie rób. postinor zawiera sporą dawkę hormonów i bierze sie go tylko w wyjątkowych sytuacjach, bez wyjścia!!! zażycie postinoru nie pozostaje obojętnę na gospodarkę hormonalną twojego organizmu i przyczynia sie do pewnego jej rozregulowania.to dlatego postinor można brać max. raz na pół roku!! absolutnie nie należy go łączyć z tabletkami. Odpowiedz Link Zgłoś
tarromi Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 12:42 O to właśnie chodzi, że nie jestem pewna działania pigułek. Wymiotowałam pierwszą pigułkę z trzeciego tygodnia. Nie połknęłam żadnej zamiast niej, tylko dopiero kolejną następnego dnia. Po skończeniu tego opakowania rozpoczęłam nowe bez tygodniowej przerwy. Chciałam się dowiedzieć, czy jestem zabezpieczona i czy ew. zastosowanie postinoru po stosunku nie byłoby szkodliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
martte Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 12:50 to powazna sprawa i najlepiej skonsultuj sie z lekarzem. raczej jednak nic dobrego z tego połączenia nie wyjdzie. przekonałam sie o tym na własnej skórze i osobiście nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
tarromi Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 13:05 Martte, zastosowałaś Postinor w połączeniu z normalnymi pigułkami? Napisałaś, że nie polecasz, czemu? Podejrzewam, że następuje jakieś rozregulowanie tego precyzyjnego układu, jaki budują pigułki. Co się dokładnie stało? Odpowiedz Link Zgłoś
martte Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 14:02 zastosowałam postinor w cyklu poprzedzającym rozpoczęcie brania tabletek antykoncepcyjnych.to zestawienie na pół roku kompletnie rozregulowało moją gospodarkę hormonalną.w konsekwencji przeżywałam naprzemiennie cykle 20 i 40 dniowe. ponadto przez dwa pierwsze cykle przyjmowania tabletek występowały niemalże cały czas intensywne plamienia oraz krwawienia śródmiesięczne. na przykład w 23.dniowym cyku przez 18 dni łącznie miałam okres.. lekarz początkowo podejrzewał złe dobranie tabletek, ale zlecił pzy okazji kolejne badanie hormonów.. tym razem wynik nie był juz optymalny i wskazywał poziom hormonów poniżej dopuszczalnej normy.musiałam odstawić tabletki antykoncepcyjne na pół roku i dodatkowo przez ten czas uzupełniać ten "niedobór" poprzez przyjmowanie tabletek hormonalnych. dopiero po roku, kiedy poziom hormonów sie ustabilizował, mogłam wrócić do tabletek antykoncepcyjnych. stanowczo zatem odradzam tego typu polączeń. konsultowałam się w tej sprawie z moim lekarzem i on potwierzdił moją opinie. w zaistniałej sytuacji radziłabym raczej zabezpieczać się dodatkowo.. Odpowiedz Link Zgłoś
martte Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 12:19 no............. a skoro nie jesteś pewna swoich pigułek......to tez nie radzę brac postinoru.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 13:12 Mozna, ale jednorazowo w cyklu! Właśnie takie są wxskazania do postinoru. I jeszczxe wiadomość z ostatniej chwili- według najnowszych badań dwie tabletki postinoru połknięte na raza jednoczasowo są skuteczniejszse niż dwie tabletki w odstępie 12 godzin- nowy protokół bedzxie wprowadzony od października we francji, gdzie jest to bardzo popularna forma emergency contraception! Odpowiedz Link Zgłoś
tarromi Re: postinor, a standardowe pigułki 16.09.03, 13:16 Dziękję pani Moniko za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy muszę stosować jakieś dodatkowe zabezpieczenie, jeśli minął tydzień od tamtych wymiotów, a nie chcę stosowac Postinoru? Odpowiedz Link Zgłoś