Dodaj do ulubionych

Antykocepcja, a zdrowie

IP: *.181.stk.vectranet.pl 25.08.08, 00:23
Witam. Mam pytanie, jak bardzo niebezpieczne dla zdrowia jest branie tabletek
antykoncepcyjnych? Czy jeżeli bierze się je przez kilka(naście) lat, to po
jakimś czasie mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby, bądź czegoś innego?
Przepraszam, jeżeli to oczywiste dla co niektórych, pytam jako facet.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ensoleillement Re: Antykocepcja, a zdrowie 25.08.08, 01:39
      nikt Ci nie odpowie precyzyjnie na to pytanie- u jednych wątroba uszkodzi się po
      roku, u innych w ogóle mimo 15 lat brania tabletek. Ważne są regularne badania
      (morfologia krwi, Aspat, Alat, krzepliwość).
      • Gość: shaun Re: Antykocepcja, a zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 09:10
        czyli należy prosić ginekologa do którego się chodzi jak rozumiem, żeby
        skierował na takie badania??
        • lilith76 Re: Antykocepcja, a zdrowie 25.08.08, 09:28
          To wyda się zapewne zaskakujące, ale do gina nie chodzi się tylko po recepty, ale także po skierowanie na badania sprawdzające, czy ze zdrowiem wszystko ok (1-2 razy w roku). Jeśli ginekolog się nie kwapi, lepiej zmienić na innego.
          • Gość: shaun Re: Antykocepcja, a zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 10:18
            rozumiem i dziękuję a pomoc
    • Gość: A. Re: Antykocepcja, a zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:08
      Nie odradzam pigułki - sama brałam dotychczas przez około 10 lat. Niestety
      przytyłam i 'rozregulowały' mi się hormony. Oczywiście nie wiadomo co by było
      gdybym ich nie brało. Pewnie też by tak było, bo okazuje się, że 'wada' jest
      rodzinna. Ale moja siostra, która zaczęła brać tabletki znacznie wcześniej niż
      ja i brała mniej więcej tak samo długo ma te same problemy co ja też wcześniej.
      W trakcie brania nie odczuwałam jakichś specjalnych skutków ubocznych ze strony
      wątroby, czy też problemów z krzepliwością. Ogólny stan zdrowia oceniam na
      dobrysmile Jednak miewałam migrenowe bóle głowy, których nie biorąc nie miałam. I
      niestety spadki libido.
      Pigułka to nie kolorowe cukierki i trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw -
      uwzględniając możliwe problemy zdrowotne w przyszłości.
      Nie wiem jaka decyzję bym podjęła gdybym mogła podejmować ją jeszcze raz.
    • Gość: Malinka Re: Antykocepcja, a zdrowie IP: *.toya.net.pl 30.08.08, 12:24
      Jeśli tabletki są brane pod kontrolą lekarza a kobieta robi sobie
      regularne badania m.in. wątroby, to można spokojnie brać tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka