Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC!

22.10.03, 08:26
Zażywam pigułki Milvane i wczoraj wieczorem o 20 zapomniałam zażyć 14-tej
tabletki. Zauażyłam to dopiero dzis rano po 8-ej. Natychmiast zażyłam
pigułkę, ale martwię się czy w tym przypadku będę nadal zapezpieczona. Proszę
o radę. I jeszcze jedno, jeśli wsazane jest użycie dodatkowego zabezpieczenia
to przez jaki czas je mam stosować? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • settimana Re: PROSZĘ O POMOC! 22.10.03, 10:54
      czesc Sluchaj z listu Twojego wynika ze spoznilas sie 12 godzin..z tego co wiem
      w takeij sytuacji powinnas brac dalej pigulki tak jak do tej pory jednak do
      konca tego opakowania powinnas si edodatkowo zabezpieczyc..np.prezerwatywa.
      Kiedy rozpoczneisz kolejne opakowanie pigulek, bierz je regularnie o tej samiej
      porze . Wtedy juz nie musisz sie o nic martwic > badz po prostu ostrozniejsza
      do konca tego opakowania i sie zabezpiecz dodatkowo. Bedzie ok.Trzym siesmile
      • burza_gradowa jak myslicie? 22.10.03, 12:59
        miałam podobny przypadek, też z Milvane, tyle, że spóźniłam sie o jakies 10-11
        godzin. No i sie własnie zastanawiam jak to jest.. piszą, ze jak jest powyżej
        12 godzin spoznienia to sie dodatkowo zabezpieczac itp., no a jak jest 11 to
        jeszcze jest ok. No i jak to jest? przecież te 12 godzin to nie moze byc taka
        ostra granica, ze niby jak 11.55 to jeszcze ok a 12 to juz nie ok wink z drugiej
        strony ulotka jest pewnym zabezpieczeniem dla producenta i gdyby im w badaniach
        wyszło, ze opoznienie 11 godzin i 55 minut grozi zajściem w ciąże to nie
        pisaliby na ulotce, że 12.. jak myslicie ggdzie przebiegają te realne granice
        rozsądku ?
        pozdrawiam!
    • zxx1 Re: PROSZĘ O POMOC! 23.10.03, 12:03
      czy naprawde juz nikt na ten temat nic nie wie?
      • burza_gradowa Re: PROSZĘ O POMOC! 23.10.03, 16:21
        Ale co Ty więcej chcesz jeszcze wiedzieć?? dostałas calkiem rozsądną odpowiedź
        a tak poza tym to dokładny opis co robić w takich sytuacjach znajduje się na
        ulotce!
        chyba czytasz ulotki od środków, które zażywasz ?
        pozdrawiam
        • zxx1 Re: PROSZĘ O POMOC! 23.10.03, 16:49
          Jasne, że czytam.To był pierwsze co zrobiłam. Nie wiem tylko jak to jest gdy te
          12 godzin zostalo przekroczonych o te 15 minut- a tak właśnie było w moim
          przypadku Nie wiem czy mogę czuc sie dalej zabezpieczona. O to mi chodzi.
          • burza_gradowa Re: PROSZĘ O POMOC! 23.10.03, 17:21
            ok, rozumiem. Wydaje mi się jednak, że nikt nie udzieli ci jednoznacznej
            odpowiedzi..można słowa na ulotce traktować wprost, ale jak juz zdążyłam
            zaobserwować tu na forum, dziewczyny raczej są ostrozne i w sytuacjach
            niejasnych postepują ze zwiekszoną ostrożnością. Ja w każdym razie w przypadku
            opoznienia 12 godzinnego (równo,czy jakies pół godziny mniejszego)
            postepowałabym tak, jak na ulotce radzą postepować w przypadku przekroczenia 12
            godzin. Natomiast kiedy miałam opoznienie ok 10,5-11 godzin, uznałam, ze
            wszystko jest ok.
            te granice tolerancji każdy sobie chyba ustala sam.
            pozdrawiam i moze jeszcze ktos sie wypowie, zeby Cie jakos uspokoic smile
    • an_ni Re: PROSZĘ O POMOC! 23.10.03, 17:31
      a jak masz napisane na ultoce bo na moich pigulkach (Logest) jest napisane ze
      zapomniana pigulka w II i III tygodniu nie narusza dzialania antoncepcyjnego
      ale trzeba brac nastepny listek od razu albo skrocic przerwe o tyle dni ile sie
      zapomnialo - 1 pigulka 1 dzien
      ja tez zapomnialam w tym cyklu pigulki ale nie moge brac nastepnego listka i
      tez nie wiem co z zabezpieczeniem w takim przypadku
      • zxx1 Re: PROSZĘ O POMOC! 23.10.03, 18:03
        No właśnie nic takiego nie znalazłam w ulotce. Zapomniałam o 14 pigułce, jednak
        w ulotce jest napisane, że:"Opuszczona tabletka w drugim tygodniu:Trzeba zażyc
        opuszczoną tabletkę tak szybko jak to możliwe(nawet jeśli oznacza to
        jednocześnie przyj.ęcie dwóch tabletek).Skuteczność pigułki jest zachowana i
        nie potrzeba stosować dodatkowych metod antykoncepcyjnych" To ostatnie zdanie
        zwłaszcza mnie cieszy, ale zapomniana tabletka została przyjęta w dniu, gdy
        zaczynał się już trzeci tydzień, a tam jest już trochę inaczej. Więc same
        widzicie, sama już nie wiem, jak to liczyć czy to jest ostatnia tabletka
        drugiego tygodnia(choć przyjęta w trzecim tygodniu)...
    • monika.antepowicz Re: PROSZĘ O POMOC! 25.10.03, 20:39
      Wydaje mi sie że zdazyła Pani zazyć pigułke przed upływem 12 godzin opóźnmienia
      wiec powinna być antykoncepcja zachowana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka