amonia75 15.11.03, 13:29 Witam! Czy ktoś może podać mi wielkości pęcherzyka ciążowego w zależności od tygodnia ciąży? Nie mogę nigdzie znaleźć takich danych, a pilnie potrzebuję. Będę wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicol-e Re: pęcherzyk ciążowy - wielkość 15.11.03, 14:48 hej! wydaje mi się, ze raczej wymiarów, jesli chodzi o pierwse tyg ciązy to nie znajdziesz. aparat do usg mierzy 4 wymiary- dł kości udowej itp, potem z tych 4 określa sie srednią, kóra wskazuje wielkośc pecherzyka, ale np jeden pomiar może wskazywać na 8 tyd, inny parametr odpowiada 10- emu, więc srednio usg wydrukuje 9 tyd. ciązy. Co do dalszych, póxniejszych tygodni, na stronie pampersa coś jest, ale akurat mi sie nie otwiera, zerknij. A może podasz, o który tyd ci chodzi, jesli któraś z nas jest w ciąży i miałą akurat usg w tym tygodniu, który cie interesuje, moze poda? www.niemowle.onet.pl, tam jest dział kalendarz ciazy i potem poszczególne miesiące, tygodnie. pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
maliniaq1 Re: pęcherzyk ciążowy - wielkość 15.11.03, 15:58 Tu podaję normy wielkości dzieciątka w początkowej fazie rozwoju wg dodatku do czasopisma Dziecko "Ciąża bez Lęku" nr listopadowy. 6 tydzień od zapłodnienia / 8 tc - 15-20 mm 7 tz / 9 tc - ok. 30 mm 8 tz / 10 tc - 30-40 mm 9 tz / 11 tc - 50-60 mm (waga ok. 8 g) 10 tz / 12 tc - ok. 60 mm 11 tz / 13 tc - 65-80 mm 12 tz / 14 tc - 80-90 mm 13 tz / 15 tc - ok. 10 cm (waga ok. 50 g) 14 tz / 16 tc - 10-12 cm 15 tz / 17 tc - 11-12 cm 16 tz / 18 tc - 12-14 cm (wyprostowane ok. 25 cm i waga ok. 150 g) 17 tz / 19 tc - 13-15 cm 18 tz / 20 tc - 14-16 cm (waga ok. 260 g) Odpowiedz Link Zgłoś
amonia75 Re: pęcherzyk ciążowy - wielkość 15.11.03, 16:53 Dzięki dziewczyny. Chodzi mi dokładnie o wymiary pęcherzyka ciążowego w tych pierwszych tygodniach (baaardzo wczesna ciąża), kiedy nie widać jeszcze zarodka. Może rzeczywiście ktoś pamięta wymiary ze swojego pierwszego usg i w ten sposób mniej więcej się zorientuję. Odpowiedz Link Zgłoś
maliniaq1 Re: pęcherzyk ciążowy - wielkość 16.11.03, 17:21 Moje pierwsze usg, odbyło się w 5 tygodniu ciąży (taki wiek pokazał się na monitorze), to było chyba 3 tygodnie od zapłodnienia (miałam inseminację i dlatego dokładnie wiem, kiedy zaszłam 8 lub 9 października, a usg miałam 4 listopada, ost. miesiączka 25 wrzeąśnia, więc sama policz, bo ja się w tym gubię) .W każdym razie lekarz stwierdził pęcherzyk ciążowy umiejscowiony w macicy 10mm.Nie było widać zarodka, ani jakiegoś "pola płodowego", jak to określił doktor (czyli płynu w którym powinien rozwijać się zarodek). Ja oczywiście spanikowałam na całego, ale lekarz powiedział, że to normalne, że to za wcześnie żeby cokolwiek powiedzieć, ciąża jest za malutka. Kazał brać luteinę dopochwową (po 4 tabletki dziennie) i witaminki, a za 2 tygodnie przyjechać na kolejne usg. Kiedy przyjechaam do domu, napisałam do dziewczyn na forum i zadzwoniłam do jeszcze jednego lekarza.Wszyscy potwierdzili, że dopiero koło 6 tygodnia widać zarodek, a w 5 to normalne, że jeszcze nie ma go, ważne że jest pęcherzyk i w macicy.Dziewczyny pisały, że w 5 tygodniu miały pęcherzyki 8mm i za 2 tygodnie biło już serduszko. Ja też z całwego serca wierzęm, że zobaczę moje Maleństwo na usg, które wypada dokładnie 2 tygodnie po poprzedniej wizycie, czyli w ten wtorek. Po przyjeździe dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
amonia75 to raczej nie ciąża... 16.11.03, 22:04 Czyli chyba jednak to nie ciąża Chociaż lekarz na usg tego nie wykluczył, mam zbadać hCG. Jednak w moim przypadku byłaby to ciąża 7-tygodniowa, licząc od OM(ale wtedy było by chyba już widać coś więcej) albo 3-tygodniowa (ale na ten wiek mój "pęcherzyk" jest za duży, bo ma prawie 50mm). Teraz już chyba pozostaje diagnoza, co to takiego. W każdym razie dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: to raczej nie ciąża... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.15, 10:11 Ja w 4tyg a 2 od zapłodnienia mialam pęcherzyk ciążowy wielkości 3mm ale lekarz nie umiał jeszcze stwierdzić czy to ciąża bo powiedział ze to za wcześnie a 3 dni później zrobiłam HCG i poszłam do lekarza stwierdzić czy to ciąża powiedział ze tak pogratulował mi i zrobił USG na którym GS bylo 0,75mm a tydzień później pęcherzyk ciążowy miał 1,51cm...czy to możliwe wszystko sie zgadza ?? Odpowiedz Link Zgłoś