Dodaj do ulubionych

do pani doktor

25.12.03, 22:55
Poproszę o opinię na temat Diane35.w ulotce jest wzmianka,żeby nie stosować
tych tabletek jako środka antykoncepcyjnego??A lekarz mi go właśnie w takim
celu przepisał z powodu mojego nadmiernego owłosienia.1,5roku brałam
Microgynon21.Czy zmieniając teraz tabletki na Diane35 muszę zacząć ich
przyjmowanie w dniu pierwszej miesiączki czy po 7dniowej przerwie?
Obserwuj wątek
    • annemarie23 Re: do pani doktor 27.12.03, 21:55
      Informacja w ulotce oznacza, że Diane jest preparatem, który służyć ma przede
      wszystkim leczeniu hirsutyzmu i innych dolegliwości związanych z nadmiarem
      hormonów męskich u kobiet. Zarazem jednak lek ten, przy swoich szczególnych
      właściwościach wynikających ze specyficznego składu (spora dawka estradiolu),
      zasadą swego działania nie różni się od innych jednofazowych tabletek
      antykoncepcyjnych. Pozwala zatem na leczenie, a przy tym skutecznie chroni
      przed ciążą.
      Co do Twojego drugiego pytania - zakładam, że nie przerwałaś całkowicie
      leczenia i jesteś teraz w trakcie brania ostatniego opakowania Microgynonu lub
      w trakcie siedmiodniowej przerwy. W takiej sytuacji powinnaś wziąć pierwszą
      tabletkę Diane pierwszego dnia po przerwie - czyli tradycyjnie. Równie dobrze
      możesz przed pierwszym opakowaniem Diane nie robić żadnej przerwy i rozpocząć
      je następnego dnia zaraz po zakończeniu Microgynonu. To nie zaszkodzi, ale taki
      sposób postępowania nie jest konieczny w Twoim przypadku, ponieważ Diane
      zawiera większą dawkę hormonów niż Microgynon (a zasadę "bez przerwy" stosuje
      się wówczas, gdy "nowy" lek jest słabszy, po to, aby nie doszło do owulacji,
      gdyż organizm przyzwyczajony do silniejszego preparatu może nie zareagować od
      razu na mniejszą porcję hormonów). A i jeszcze jedno - z całą pewnością nie
      należy całkowicie przerywać leczenia i czekac na normalną miesiaczkę, jak
      zasugerowałaś w poście - to tylko niepotrzebnie rozregulowałoby rytm organizmu,
      wyznaczony regularnym przyjmowaniem tabletek. Tak więc spokojnie pozwól sobie
      na siedem dni przerwy, a ósmego weź Diane i wszystko będzie ok. Trzymaj się.
      Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
    • monika.antepowicz Re: do pani doktor 30.12.03, 21:29
      Moze pani przyjac po 7 dniowej przerwie. Dizne 35 jest pigułka antkoncepcyjna
      ale przeznaczona dla kobiet z kłopotami z powodu zwiększonego poziomu
      androgenów we krwi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka