Dodaj do ulubionych

Ginekolog, tabletki, badania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 11:10
Witam i proszę o pomoc.
Chciałabym zacząć zażywać tabletki antykoncepcyjne i w związki z tym
mam kilka pytań, na które chcę poznać odpowiedzi jeszcze zanim
wybiorę się do lekarza.
Jakie badania trzeba wykonać, by możliwe było odpowiednie dobranie
tabletek?
Jak często należy odbywać wizyty kontrolne podczas brania tabletek?
Czy lekarz może odmówić mi przepisania tabletek, jeżeli do
pełnoletności brakuje mi kilku miesięcy?
Obserwuj wątek
    • pan_i_wladca_mx Re: Ginekolog, tabletki, badania 31.07.09, 11:23
      takie klasyki to tzw. proby watrobowe, ja robilam rowniez badania na CRP (bialko
      ostrej fazy), do tego badanie cisnienia i klasyczna morfologia, zdarza sie, ze
      bada sie tez poziom hormonow, osobiscie tego nie przechodzilam.

z tym dobraniem to jest roznie, moga ci dobrac jedne po ktorych i tak bedziesz
      sie zle czula, niestety nie jestesmy robotami i mozemy roznie reagowac, nalezy
      sie obserwowac

wizyty i ponowne badania, no coz, mowie sie, ze powinno sie je powtarzac co pol roku

z odmowieniem pigulek - nie sadze, chyba nawet nie ma takiego prawa?
      • Gość: dziewczyna Re: Ginekolog, tabletki, badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 11:29
        Dziękuję za odpowiedź.Daje mi to już jakiś pogląd na sprawęsmile
      • mimiko Re: Ginekolog, tabletki, badania 31.07.09, 11:29
        Witajcie,
        Ja z kolei mam pytanko dotycz. tych badań - miałam kiedyś robione takie badania
        (z hormonami) ale w prywatnej przychodni, co kosztowało mnie jakieś 250zł. Czy
        można takie badania zrobić bezpłatnie?
        Najlepiej gdzieś w Wawiesmile I jak zapytać o te badania w przychodni, czy muszę
        mieć skierowanie?
        Dziękujęsmile
        • Gość: dziewczyna Re: Ginekolog, tabletki, badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 11:33
          Właśnie i sama kwestia wykonania tych badań, gdzie? kiedy? i za ile?
          • pan_i_wladca_mx Re: Ginekolog, tabletki, badania 31.07.09, 14:59
            moze najbardziej ekonomiczna wersja jest isc do publicznego ginekologa i to on
            powinien (jak nie da -upominac sie!!!) dac skierowania na te badania?

a jezlei chcecie tego uniknac (nie dziwie sie, od 5 lat unikam ginekologow w
            mojej przychodni) to wystarczy stawic sie w przygodni do punktu pobran krwii,
            mozna sie wczesniej w rejestracji dowiedziec ile to bedzie kosztowalo, robia
            normalnie w pzychodniach tylko za kase, zazwyczaj o wiele nizsza niz u
            prywaciarzy (np. u mnie badanie moczu kosztuje 8 zl)
        • pan_i_wladca_mx Re: Ginekolog, tabletki, badania 31.07.09, 15:02
          mozesz isc do gina w twojej przychodni i poprosic o te badania - wtedy robisz
          wszystko za darmo, mozesz takze bez skierowania isc na pobranie krwii, placac na
          pewno mniej w przychodni
    • eressea Re: Ginekolog, tabletki, badania 31.07.09, 16:02
      Skierowanie na morfologie, próby wątrobowe i krzepliwość krwi powinien wypisać Ci lekarz rodzinny. Ja mojego odwiedzam raz w roku właśnie w tym celu. I nic nie płacę.

Możesz poprosić też o pomiar ciśnienia. To podstawowe badania.

Mi rodzinny wypisuje też tabletki anty bezproblemowo. Do ginekologa chodzę tylko na cytologię i USG lub w przypadku infekcji (chociaż rodzinny też bez problemu dał mi receptę na globułki przeciwgrzybiczne).
      • Gość: dziewczyna Re: Ginekolog, tabletki, badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 17:31
        A czy lekarz może mi wypisać skierowanie do przyhodni, w któej nie
        jestem zapisana? Czy będę mogła tam wykonać te badania? Wtedy za
        opłatą? Nie chcę iść do lekarza rodzinnego.
        • eressea Re: Ginekolog, tabletki, badania 31.07.09, 17:59
          Wydaje mi się, że nie ma znaczenia do jakiej przychodni pójdziesz, ważne żeby miała kontrakt z NFZ (ja jestem zapisana w trzech przychodniach - gdzie indziej chodzę do ginekologa, gdzie indziej do lekarza pierwszego kontaktu, no i jeszcze chodzę do przychodni gdzie ginekolog przyjmuje po południu, jak mi nie pasują terminy mojej stałej ginekolog). Przyznam się, że mi nigdy ginekolog żadnych skierowań na badania nie wypisywał, ale też nigdy o to nie prosiłam. Dobór tabletek opierał się głównie na rozmowie i moich sugestiach. W sumie zawsze dostawałam takie tabletki jakie chciałam, ewentualnie pani ginekolog radziła mi inne, ale nigdy nie narzucała. Dodatkowo cytologia, USG dopochwowe.

Jak nie lubisz swojego lekarza rodzinnego to zapisz się do innego smile Warto mieć lekarza do którego możesz się w każdej chwili bez skrępowania zwrócić, czy po skierowania, czy tabletki, czy po prostu pogadać o swoich wątpliwościach na temat zdrowia (mój jest świetny i mogę z nim pogadać o wszystkim).
          Nie musisz lekarzowi mówić, że chcesz te badania bo zastanawiasz się nad antykoncepcją smile Jak byłam nastolatką to także chodziłam po skierowanie na badanie krwi dla własnego spokoju. Warto wyrobić sobie nawyk corocznych badań.
    • lidek0 Re: Ginekolog, tabletki, badania 31.07.09, 18:49
      Powinnaś jeszcze zrobić krzepliwość krwi, usg piersi, mi na takim
      badaniu wyszło, ze mam mastopatyczne piersi /czyli skłonne go
      guzków/ i z antyków nici.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka