heca7 30.08.09, 10:01 Mam ospę, super. 35 lat mi się udawało a teraz poległam. Biorę heviran. Czym mogę się smarować jeśli coś w ogóle jest żeby mniej swędziało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jk3377 heca:))) 30.08.09, 11:08 heviran jest na lagodniejsze przejscie ospy.na swedzenie popros o specjalny syrop-moje dzieci brały clemastinum-bardzo pomaga,prawie nic nie swedzi,dzieciaki w nocy nawet sie nie drapaly po nim.dla doroslych tez ten chyba dziala,ale jest na recepte. 2 tyg -tylko- i po ospie ciekawe kto po tobie złapie..? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: heca:))) 30.08.09, 11:35 Dzięki za rady Mam 3 dzieci więc to potrwa Tylko mąż był chory w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re:jk3377 :) 30.08.09, 11:37 Clemastinum mam bo tydzień temu dla dziecka dostałam receptę ale nie wykorzystałam. Zaraz wczytam się w receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re:jk3377 :) 30.08.09, 11:45 clemastinum ma również działanie usypiające- dlatego dzieci ładnie spały bez drapania. Ty też masz szansę,a ja po tym leku(brałam na alergię) po prostu nie mogłam się dobudzić przez cały dzień Odpowiedz Link Zgłoś
jutycha Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 30.08.09, 11:53 Kąpiel w nadmanganianie potasu (dostępne w aptece) pomaga. szybko obsusza krostki a chłodna kąpiel łagodzi swędzenie. A i mi przy dzieciach lekarka nie kazała smarować ich pudrem tylko fioletem (gencjanom). Puder zatyka dostęp powietrza do krost i spowalnia tym ich obsuszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 30.08.09, 12:00 Lekarz zakazał mi w ogóle wchodzić do wody Mam nie myć głowy i się nie kąpać. Jakoś sobie tego nie wyobrażam. Na razie umyłam tylko "strategiczne" miejsca ale ... chyba nie dam rady Ps: clemastin już wzięłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jk3377 Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 30.08.09, 12:28 my tez nie kąpalismy.lepiej sie goi. clemastin wziety wiec..dobranoc..? hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 30.08.09, 13:02 Pudroderm w płynie i Fenistil w kropelkach Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 30.08.09, 13:33 Bzdura. Trzeba brac prysznic i myc glowe, unikac tylko tarcia pecherzykow i krostek. Pomysl, iel bakterii zgromadzi sie na niemystej skorze, a to one glownie, tzn zakazenie nimi, odpowiedzialne sa za ropne poospowe zmiany i inne powiklania. Myj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 30.08.09, 20:59 Dzięki rzeczywiście się zdrzemnęłam. A teraz spróbuję się wykąpać. Jestem zła na siebie, że widząc jak parę lat temu ospę źle znosił mój 40-letni brat, nie poszłam się zaszczepić Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 31.08.09, 05:58 Myślisz że je wszystkie spłuczesz? rozsiejesz sobie po ciele jeszcze bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Ospa! Cze mu to tak sw ę dz i???? 30.08.09, 22:17 jak będzie tragicznie to posmaruj pudrem płynnym z anestyzyną. wapno, zyrtec/loratadyna/clemastinum, kapiele chłodne w lekko różowym roztworze nadmanganianu potasu. trzeba uważać, zeby nie poprzebijać pęcherzyków, bo zawarty w nich płyn nadkaza dalej skóre, a i nadkazic sie moze bakteryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś