Dodaj do ulubionych

Domy z bali

09.02.09, 10:50
Ja nie mam pwności czy dom z bali jest w stanie wytrzymać tyle ile murowany napewno ma swój urok itd ale z wytrzymałością chyba jest troche gorzej to jak z ogrodzeniami, z sasiadem stawialiśmy ogrodzenia mniej więcej w tym samum czasie, ja założyłem sobie metalowe ogrodzenie z betafence a od drewniane i moje ma się jak najbardziej dobrze a u niego dewno jest już w dośc słabej kondycji.
Obserwuj wątek
    • jermaczek Domy z bali 10.02.09, 16:43
      Piękny dom z bali... i makabryczne okna jednotaflowe. Paskudztwo.
      • alles_betrug Re: Domy z bali 15.03.09, 02:47
        no tak, ale kto ma o elegancji pojecie, kazdy che widziec dookola siebie dragi.
        • mocarztozlo Re: Domy z bali 22.07.15, 14:48
          tak trwałe jak murowane to nie są ;) ale faktycznie sa to ekologiczne piękne domy.
    • Gość: klops Re: Domy z bali IP: *.chello.pl 10.02.09, 22:15
      ja mam w górach dom z bali. Wybudowany był 1922 roku i jest w super kondycji. Z
      tym, że bale są dużo grubsze niż te na zdjęciach. Mają ze 40 cm średnicy (tak na
      oko, teraz nie mam jak zmierzyć :))
    • Gość: p Re: Domy z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 11:06
      Domy z bali są dużo trwalsze i cieplejsze. Do dziś można odwiedzić w Polsce
      chaty z połowy XIX w. w świetnym stanie. Nie porównuj płotu z dechy do dobrze
      postawionego domu.
      • madzialenkapp Re: Domy z bali 01.03.09, 19:19
        Tak miło spotkać ludzi którzy maja pojecie o czy mówią. Dom z bali to to 30cm i
        40cm bal a nie dom z desek z PŁOTU:))))
        • Gość: mila Re: Domy z bali IP: *.tvgawex.pl 14.03.09, 17:27
          z tymi balami to jest róznie:
          Polska norma jako "bale" określa deski w granicach grubości od 50 do 100 mm.
          Jednak ta sama norma elementy drewniane w granicach grubości 100-175 mm nazywa
          krawędziakami, a powyżej 200 mm grubości są to belki. Czy budujemy "domy z
          bali", "domy z krawędziaków" czy "domy z belek"?
          :)) chyba dlatego dom z bali bo dom z krawędziaków dziwnie brzmi :/ a buduje sie
          juz z "bali" grubości 8cm!! jest tez technologia budowania z podwójnych bali z
          izolacją pomiędzy, pozatym w artykule nic nie wspomnieli o wiatroizolacji - w
          domu całorocznym równie ważna jak izolacja termiczna
        • ekokoneser Re: Domy z bali 14.03.09, 17:32
          Taka prawda zgadzam się w zupełności
        • mocarztozlo Re: Domy z bali 22.07.15, 14:49
          ja bym chciał mieć dom z bali ;) już powoli przygotowuje się do tej inwestycji
          klawiatura do laptopa Warszawa
    • Gość: Magda Re: Domy z bali IP: *.gprs.plus.pl 02.03.09, 08:39
      W odpowiedzi zaproponuję wycieczkę na nasz polski wschód, a
      najlepiej Kanada lub Rosja. To chyba żart żeby porównywać dom do
      ogrodzenia sąsiada. Gdyby domy miały się sypać jak ogrodzenia byłoby
      dużo katastrof budowlanych :) Pozdrawiam
    • anda555 Domy z bali 04.03.09, 13:11
      Wydaje mi się, że domy z bala o gr.30-40 cm nie wymagają już docieplenia. A może
      się mylę? Ale jeśli dom z bala wymaga docieplenia, dlaczego ono ma być od
      środka? Jest to chyba nieprawidłowe technicznie, poza tym chcę mieć w środku
      drewno, a nie wełnę mineralną. Czy ktoś może mi coś doradzić w tej sprawie?
      • Gość: zderzak Re: Domy z bali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 15:28
        40 cm bala drewnianego powinno spełniać normę przenikalności cieplnej, pod
        warunkiem tradycyjnej izolacji (mech, wióry drewniane, pakuły), ale osobiście to
        wolałbym najpierw pomieszkać przez kilka dni zimy w takim domu, zanim się
        zdecyduję na budowę :D
        • Gość: ania_marzycielka Re: Domy z bali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.11, 00:45
          Nic bardziej mylnego, pakuły czy mech nie sprawdzają się. Mieszkam na podhalu i moja teściowa ma karczmę wybudowaną w tradycyjnym systemie. Taka izolacja po kilku latach rozsycha się i dosłownie wypada ze szczelin między płazami. Sama mieszkam w domu z bala docieplanym od wewnątrz. Takie rozwiązanie jest dużo bardziej energooszczędne. A domy są tańsze, bo prefabrykowane a nie robione ręcznie. Firma która nam budowała buduje domy docieplane, które wyglądają niemal identycznie jak tradycyjne. Jestem gorąca fanką domów drewnianych i nie wyobrażam sobie mieszkania w innym. Więcej info dla zainteresowanych ania_marzycielka@wp.pl
      • Gość: jajacek Re: Domy z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 15:11
        Zdaje się, że już od 30 cm (Polska Norma) grubości bala nie jest potrzebne
        docieplanie. Górale sądzą, że wystarczą 24 cm. To bezsens stawiać dom z grubego
        bala i wewnątrz ocieplać wełną. Tak można zrobić z cienkim balem albo
        konstrukcją szkieletową.
      • ekokoneser Re: Domy z bali 14.03.09, 17:30
        W polskich warunkach wystarczy bal 230mm tak wyliczyli specjaliści z
        firmy Honka no dla spokoju aby dom wygladał godnie zimą zapewniał
        ciepło i ekonomikę ogrzewania a latem chłodził 280mm,300mm.Osobiscie
        podziały pomieszczeń zrobił bym z GK aby utrzymywać odpowiednia
        wilgotność w pomieszczeniach.
      • Gość: ijon tichy Re: Domy z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 21:22
        Witam!
        Mieszkam w domu z bali /z belek o średnicy 22cm. Oczywiście nie mam na zewnątrz, ani tym bardziej w środku żadnego docieplenia. W naszych warunkach klimatycznych nie ma takiej potrzeby.
        Tak w ogóle to połowa tego artykułu to bzdury (połowa komentarzy zresztą też :)
        • Gość: hanka Re: Domy z bali IP: 62.233.184.* 15.05.13, 14:57
          Mam dom z 22cm płazów i wymaga docieplenia. Zimą jest 5 stopni po kilku dniach nieobecności. Tak więc nie obrażaj tutaj ludzi.
    • Gość: dzul Domy z bali IP: 82.84.93.* 14.03.09, 15:16
      Ogolnie drewniany dom to fajny pomysle ale nazywanie go "ekologicznym" to chyba
      jakis zart.
      Nie wiem co jest ekologicznego w wycieciu sporej liczby zdrowych
      kilkudziesiecioletnich drzew potrzebnych do budowy takiego domu.
      • Gość: Eko Drewno jest ekologiczne bo odrasta.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 15:42
        Drewno jest zasobem odnawialnym. Jeżeli wytniemy za dużo to przez jakiś czas go nie będzie ale po kilkudziesięciu latach znowu mamy drewno.

Metal, ropa, gaz, składniki betonu itp. nie odrastają (chociaż z tym betonem to przesadzam :) raczej się nie skończy).
    • wera95 Domy z bali 14.03.09, 15:36
      Autor nie wspomina o konieczności uszczelnienia np. warkoczem z wiórów. Nawet suszone przez górali -specjalistów po kilkadziesią talt bale bale tego wymagają - inaczej prędzej czy później porobią się szczeliny
      • Gość: Artur Re: Domy z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 13:44
        Cóż za głupoty!! Ta technologa nie wymaga uszczelniania. Zanim coś
        napiszesz fachowcu, poczytaj literaturę i nie wprowadzaj w błąd!
      • Gość: ania_marzycielka Re: Domy z bali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.11, 00:47
        Szczeliny robią się już po kilku latach, pomiędzy płazami wieje wiatr. Moja teściowa ma karczmę drewnianą budowaną tradycyjnie, więc wiem co mówię. Sama mieszkam w domu drewnianym ocieplanym dodatkowo i polecam w 100%.
    • ludi007 4-6 tygodni 14.03.09, 15:38
      tak, dom stanie w 4-6 tyg, ale zanim sie do niego wlozy okna i drzwi,
      musi porzadnie osiąść (pol roku, rok nawet), bo inaczej osiadzie na
      framugach i bale popekaja. ale spoko, stawiajcie sobie dom z bali w
      4tyg... jesli nie macie lepszych planow na za 3 lata niz remont za
      ciezkie pieniadze...
      • Gość: fan Re: 4-6 tygodni IP: *.139.146.97.koba.pl 14.03.09, 16:00
        ludi007 napisał:

> tak, dom stanie w 4-6 tyg, ale zanim sie do niego wlozy okna i drzwi,
        > musi porzadnie osiąść (pol roku, rok nawet), bo inaczej osiadzie na
        > framugach i bale popekaja.

W artykule mowa jest o jakiś tam systemach zapobiegających problemom. Na jednym ze zdjęć widzę dom niepokryty jeszcze dachem, a z już zamontowanymi ramami okien i drzwi. To jak to jest? Są problemy ze stolarką czy ich nie ma?
        • ekokoneser Re: 4-6 tygodni 14.03.09, 17:13
          Nie ma problemów tylko trzeba mieć pojęcie o tej formie
          budownictwa.Wystarczy wiedziec jakie wyciecia i gdzie pozostawiać i
          jak obsadzać niezależnie od konstrukcji okna dzrwi jak stawiać słupy
          i jak robic regulację.To działania praktycznie na rok a potem cisza!
          Wszystko zależy od firmy czy tylko sie nasłuchali czy są praktykami
          z pojęciem a takich mało.
          • alles_betrug Re: 4-6 tygodni 15.03.09, 02:46
            jest problem i to duzy ale ty jestes ignorantem albo sprzedawca ktory wciska
            nieszczesnym naiwniakom kit szpachlowy. Kazdy twoj post jest od rzeczy. Myslisz
            ze jako handeles ubierzesz sie w nick ekologiczny i to pozwoli ci na buzz
            marketing. WIdze ze podzialalo, gratuluje. Oj, durne polaczki....
      • Gość: ijon tichy Re: 4-6 tygodni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 21:27
        > tak, dom stanie w 4-6 tyg, ale zanim sie do niego wlozy okna i drzwi,
        > musi porzadnie osiąść (pol roku, rok nawet), bo inaczej osiadzie na
        > framugach i bale popekaja. ale spoko, stawiajcie sobie dom z bali w
        > 4tyg... jesli nie macie lepszych planow na za 3 lata niz remont za
        > ciezkie pieniadze...

ale bzdury opowiadasz...
      • alles_betrug Re: 4-6 tygodni 15.03.09, 02:44
        wiesz ci ludzie to banda naiwnych polaczkow ktorzy widzieli klocki dla dzieci
        pod nazwa domki norweskie. Taki dom trzeba na czyms postawic, przeciez nie na
        czterech pustakach. Teren tez trzeba przygotowac, co, tylko grabiami przejechac
        i mozna stawiac? Oczy w slup!

Zalezy jak kontraktor kalkuluje ale taki dom (jak wiesz ;) skalda sie z bokow i
        to najczesciej jest w kontrakcie. Dach to inna broszka. Sprzedawca bedzie
        argumentowal ze 'nasze bale sa klejone z dlugich deske z ksiezyca (ze starych
        palet w srodku), 'maja przestrzenie izolacyjne w srodku' (tak napelninone
        poliuretanem czy innym syfem po ktorym pan domu bedzie potrzebowal podporki, itd..

Nowicjuszom i mlodym mezatkom radze sie dobrze wykapac zanim sie na taka mare
        zdecyduja.
      • Gość: ania_marzycielka Re: 4-6 tygodni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.11, 00:50
        Dom osiądzie pod ciężarem dachówki. Ale dom z drewna pracuje nawet jak już "osiądzie", chłonie wilgoć z powietrza to "rośnie", a jak jest sucho to "maleje" :) Więc najważniejsze jest aby to rozumieć i budować w taki sposób, że wewnętrzne ściany są niezależne od zewnętrznych :) I wtedy nic nie popęka :) Bardzo mnie dziwi, że ludzie którzy w domach drewnianych nie mieszkają ani nie są fachowcami wyrażają swoje opinie. Mój dom był zbudowany w cztery tygodnie i o dziwo nie popękał!!!
      • Gość: XXXX Re: 4-6 tygodni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 09:32
        kolego,firmy które mówią żę trzeba zostawić dom na 6miesięcy żęby osiadł?to są Papraki!nie mają pojęcia o domach z bali!A tym bardziej o budowie takich domów.osiadanie belek to jest prosta sprawa!WIEM CO MÓWIĘ BUDUJĘ TAKI DOMY
    • jot-23 trwalosc domow drewnianych 14.03.09, 15:54
      zalezy od paru czynnikow, jednym z nich jest z jak starych drzew
      uzyskiwane jest drewno. Drewno z mlodych drzew jest w miare zlym
      materialem budowlanym, nie jest tak geste jak stare drewno i gnije
      bez porownania szybciej. Mieszkam w domu o drewnienaej konstrukcji,
      wybudowanym w ~1815r. bedzie on stac nastepne 200 lat bez zadnych
      problemow, jezeli bedzie mial dobra wentylacje, bo jedynym
      prawdziwym drogiem drewna jest dlugotrwala wilgoc.
    • ekokoneser Domy z bali 14.03.09, 16:51
      W koncu ktoś poruszyl ten temat,budownictwo z bali to nie tylko
      polska tradycja(Rosja ,USA,Kanada,Szwecja,Norwegia,Finlandia i inne)
      To budownictwo jest nie tylko trwałe bywają obiekty które mają do
      900 lat(skansen w Norwegji)ale głównie pozytywnie wpływaja na nasze
      zdrowie.Na naszym rynku obecnie zaczyna się pokazywać cedr
      syberyjski po polsku limba w krajach zachodu nazywany zirbe.Od
      wieków ceniony jako materiał budowlany przez swoja strukturę budowy
      cieplejszy od wszystkich innych gatunków,nie gnije jest lekki
      wygodny w budowie oraz jako materiał który ma niebywały wpływ na
      nasze zdrowie.Badania w Niemczech udowodniły jego wpływ na pracę
      serca,sen,jest anty alergiczny,utrzymuje czyste powietrze w
      pomieszczeniach.Ogólnie budownictwo drewniane cechuje szybka
      realizacja,ekonomika utrzymania jak i trwałość.Pozytywna energetyka
      płynąca z drewnianych ścian poprawia nam samopoczucie.Cieszę się że
      ktoś poruszył ten temat i może będzie to motorem napędowym do
      wzrostu tego typu budownictwa.Drewno to natura a natura to
      zdrowie.Osobiscie polecam cedr syberyjski ceny umiarkowane a jaki
      pożytek.Co tyczy się grubości bali to nie zawsze grubość stanowi o
      cenie, materiał sprowadzany z Rosji nie jest taki drogi za to przez
      warunki w których rosnie bardzo wartościowy.Aby dom był ciepły zimą
      latem chłodny i wygladał reprezentacyjnie wystarczą bale
      280mm/300mm.Budujmy domy drewniane i żyjmy w nich zdrowo.Powinny byc
      dotacje rządowe za budownictwo ekologiczne !
      • Gość: ella.1 Re: Domy z bali IP: *.toya.net.pl 14.03.09, 17:09
        W ubiegłym wieku !!!! tj. w latach 60-70 spałam podczas wakacji w
        chatach goralskich budowanych w ten sposob.
        Pozdrawiam niezapomniany Dzianisz spod samiuskich Tater.
        Do dzis pamiętam cudowną woń i klimat tych izb.
        Uszczelniane były właśnie warkoczami ze słomy. Latem było chłodno a
        w zimie cieplutko.
        Podobno zawsze na wiosne gaździny szorowały swoje domy tzn ściany
        zewnetrzne - może to służyło nie tylko względom estetycznym ale i
        zapobiegało grzybom,wilgoci?
        A co niektore chaty były b.leciwe a trzymaly sie rewelacyjnie.
        Mysle ,ze górale nie sprowadzali tych cedrów syberyjskich, gdyz
        napewno nie było ich stac na to.
        Moze budowali domy swoje z limby tatrzańskiej? Bardzo chciałabym na
        stare lata mieszkac w takiej chatce ..
        • ekokoneser Re: Domy z bali 14.03.09, 17:17
          Limba jest gatunkiem chronionym w europie no jeśli po przystepnych
          cenach z Rosji to czemu nie.
          • Gość: ella.1 Re: Domy z bali IP: *.toya.net.pl 14.03.09, 17:27
            teraz jest chroniona ale w XIXw. to z czego budowali?
            • ekokoneser Re: Domy z bali 14.03.09, 17:36
              ze smreka
              • alles_betrug Re: Domy z bali 15.03.09, 02:39
                co koles pieprzysz. Nie masz pojecia o czym mowisz, dzieciaku. Smrek to swierk a
                ze swierku to mozna sobie zapalki i to te male robic. Swirk to nie drewno, to
                jest odpad w lesie. W polskich warunkach tylko sosna a ze jakis jolop wybudowal
                bicz z g. to nie mieszaj tu ludziom w lowach.
                • Gość: mimi Re: Domy z bali IP: *.247.c69.petrotel.pl 10.08.11, 21:11
                  Zapałki to akurat wg. polskich tradycji robi się z drewna, które było drzewem liściastym. Może w Niemczech jest inna tradycja :) I jak jeszcze raz napiszesz ignorancie "polaczki" to się poświęcę, ustalę Twoje IP i pogadamy szczerze w cztery oczy, błaźnie...
        • alles_betrug Re: Domy z bali 15.03.09, 02:36
          dawniej nie bylo chemi i stosowalo sie proste srodki jak terpentyne od ktorej
          tez mozna swira dostac. Gazdziny szorowaly bo dawniej nie bylo farb bezbarwnych
          przed malowaniem pokostem lnianym trzeba bylo te bale z brudu pozmywac. Ze
          zdrowiem to poczekaj bo to inne bale teraz a i dawniej byly tez z nimi problemy,
          najlepiej to sie mieszka w domu z podkladow kolejowych. Zmarlo mu sie.
      • alles_betrug Re: Domy z bali 15.03.09, 02:33
        trwale, powiadsz ekowiec: nie zawsze. Czasem moze byc ale musi byc dobrze
        konserwowane, czyli koszt. Jak jest laczony na uszczelki to masz problem jak z
        wycieraczkami w samochodzie. Jak jest na kit to masz problem jak szklarz.

Zdrowe: powiadacie ekowiec ze zdrowa jest ta dioxyna ktora maluja bale na
        brazowo? No to jak dzieci sie opuszcza w szkole a zona przestanie fikac to
        wiadomo ze to z nadmiaru zdrowai. A wiedziales ty ekowiec ze maluje sie bale
        czym innym od srodka a czym innym od zewnatrz, zeby mrowki nie zezarly? To
        dobrze ze wiedziales, ale nie byles na budowie gdzie pan Kazio mial tylko jedna
        beczke i trza bylo zara zskonczyc wiec chlusnal i z zewnatrz i od wewnatrz. CO
        raznica, co nie ekowiec? A klient po paru latach zwieje z takiego domu do hotelu.

Ile ten ruski cedr kosztuje, rozsmiesz nas tutaj. Nie chrzan glupot ze ruski
        jest lepszy od innego bo nie jest. Chodzi o to zeby byl cedr!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ErikaSzwabskaPizza Domy z bali IP: *.range86-159.btcentralplus.com 14.03.09, 17:31
      Niezly ale wewnacz wyglada raczej jak sauna. Wiecej gipsu i kamienia!
      • alles_betrug Re: Domy z bali 15.03.09, 02:27
        mieskzanie w skrzynce za wlasne pieniadze.
    • zieloneusta A jak dom z bali to solidny piec. 14.03.09, 23:32
      Wiadomo że dobry piec to serce domu.Polecam stronę Piecekamienne.pl
      artystyczne i nie powtarzalne.Mam jeden z nich.
      • alles_betrug Re: A jak dom z bali to solidny piec. 15.03.09, 02:26
        buzz marketing. spadaj stad cieciu ze swoja reklama. Piec w domu to smrod w
        domu. Czlowiek zyje jak swinai prehistoryczna. I do tego smierdzi.
    • alles_betrug Re: Domy z bali 15.03.09, 02:25
      na ogrodzenia stosuje sie inne drewno niz na domy z bali. Zostawny ogrodznie a
      skoncentrujmy sie na balach: taki dom wymaga corocznej konserwacji. Trzeba
      latac w kolo z metrowa tuba silikonu (a jak kto glupi to akryliku) i wciskac ten
      kit w szpary. Oni mowia ze miedzy bale daja uszczelki. No to na ile taka
      uszczelka wystarczy? Na 15 lat? Tak naprawde i bez kitu? WIec trzeb co raz to
      kitowac, najl;epiej to sobei sprawic taka tube z motorkiem elektrycznym i najac
      pracownika (dawniej sie to nazywal mechoptyk...) Trzeba te bale malowac i to
      stale. Dach to osobna broszka i najczesciej balista nie zajmuje sie dachem,
      wiadomo dlaczego. Inna gwaranncja na bale a inna na dach. A po tym wszystkim to
      w takim domu zimno jak w psiarni. A jak jest kominek, to jest staly smrod (nie
      mozna wietrzyc bo cieplo wywieje), pyl i popiol. W sumie taki dom to dla
      jakiegos muzeum ktore ma fundusze panstwowe albo an gospode gdzie pijaczkom i
      tak jest zawsze goroaco i sami smierdza od wody.
      • Gość: Gość Re: Domy z bali IP: *.stella.net.pl 16.03.09, 20:44
        Znasz się,ale jak łysy na grzebieniach.Delikatny nosek co w M2 po panelach
        jeździ.Po co komu drewniany dom jak z silikonem ma latać?Weź Ty się zastanów
        zanim napiszesz.Otwórz lepiej Swoje plastikowe okna bo żyłka Ci pęknie od rad na
        forum.
      • pandzik Re: Domy z bali 17.03.09, 18:13
        Po częśći się z tobą zgadzam. Nie warto sie pchać w te technologię.
        Co innego w kanadzie ... tradycja, dobry budulec i wykwalifikowany robotnik.
        • Gość: milan Re: Domy z bali IP: 178.96.155.* 05.08.10, 19:14
          a czy ty wiesz,ze co raz wiecej firm polskich stawia domy w kanadzie i to z naszych smieci pracowalem przy tym to cos wiem.
      • Gość: slav Re: Domy z bali IP: *.chello.pl 29.03.09, 17:33
        Czy jest tu jakiś moderator ? dlaczego nikt nie wywalił postów tego
        jełopa : "alles_betrug" - mało że imbecyl to jeszcze
        analfabeta!!! Głąb nie ma nic do powiedzenia poza obelgami- WON !
      • Gość: nemlu Re: Domy z bali IP: 89.174.104.* 22.02.10, 17:33
        Dom z bali jest zimny oczywiscie że tak ale w lecie a w zimie ciepły
        i na tym polega cała filozofia drewna, jeżeli postawimy dom z bali i
        obok dom jaki teraz budują deweloperzy gwarantuję, że drewno
        wytrzyma sto lat dłużej niż materiały oclone przez dewelopera
        wystarczy przejść po domkach zbudowanych 6 lat temu i zobaczyc jak
        pięknie wszystko wychodzi.
        Nie masz pojęcia o drewnie i konstrukcjach naturalnych i
        sprawdzonych od setek lat to się nie wypowiadaj.
        Pozdrawiam
      • Gość: henr Re: Domy z bali IP: 62.233.184.* 15.05.13, 15:05
        Masz rację w pewnym sensie. Dałem sobie wybudować taki dom. Pęka jak szlag. Drewno świeże a powinno leżeć parę lat. Niby wysuszone jak trzeba. Skręca dosłownie belki, łamie framugi. Masakra. Poza tym raczkujemy w tym budownictwie. Mój wykonawca tak się przechwalał.
    • Gość: g Re: Domy z bali IP: 94.254.225.* 15.03.09, 08:54
      Może ktoś poleci porządną firmą, która stawia takie domy? Ogłoszeń
      jest wiele, ale dobrych fachowców jak na lekarstwo.
      • Gość: ijon tichy Re: Domy z bali IP: *.opera-mini.net 17.03.09, 14:05
        ja wybralem logpol (www.logpol.com.pl) i jestem b. zadowolony.
        • Gość: slav Re: Domy z bali IP: *.chello.pl 29.03.09, 17:41
          na tej ich stronie to niewiele można zobaczyć - tak jakby w sumie
          zbudowali 3 domy. A ty jaki z nimi budowałeś - całoroczny czy
          letniskowy - ile m2 ?
      • Gość: Eurobrus Re: Domy z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 12:59
        Witam

Mogę polecić swoją firmę. Budujemy domy z bali i płazów.
        Dokonamy profesjonalnej wyceny. Sprowadzamy własne drewno z ukraińskich Karpat. Bardzo wytrzymały i piękny świerk.
        Zapraszam na naszą stronę internetową eurobrus.pl.

Zapraszam do kontaktu
        Martyna Kapera
        martyna@eurobrus.pl
        507 224 335
      • Gość: zbyszek555 Re: Domy z bali IP: *.147.141.172.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.03.11, 10:08
        Witam, chetnie pomogę i doradzę. W razie zainteresowania podaję telefon do siebie 513626476
    • gosiekkk Domy z bali - DWA lata gwarancji 15.03.09, 10:47
      I teraz pytanie - czemu tylko dwa lata? Za wiecej producent boi sie reczyc?
      Przeciez taki dom sporo kosztuje, splaca sie kredyt calymi latami. Mnie sie
      takie domy bardzo podobaja, nawet marzylam o czyms takim - do chwili
      odwiedzenia strony producenta "baldo". Dwa lata gwarancji to przesada. Za malo.
    • metal30 Domy z bali 15.03.09, 11:06
      Mieszkam w takim ponad stuletnim domu z bali /kupiłem go za nieduże
      pieniądze/i z czystym sumieniem polecam.Wymieniłem tylko konstrukcję dachu i
      dachówkę,pomalowałem na nowo drewnianą podłogę,szczeliny między balami
      uzupełniłem pianką.Wszystko zrobiłem sam i już miałem ofertę zamiany na
      mieszkanie!
    • Gość: FOX Domy z bali IP: 195.205.202.* 15.03.09, 15:13
      przyjdzie trąba powietrzna i drewniany domek rozniesie w pył, a w murowanym dach zerwie, a mury stoją
      • metal30 Re: Domy z bali 16.03.09, 22:33
        Po pierwsze trąb powietrznych o takiej sile jak w USA nie ma w
        Polsce.
        Po drugie:Jest jeszcze mnóstwo domow drewnianych które przetrwały
        1i2 wojnę światową i odpowiednio zakonserwowane przetrwają kolejne
        100 lat.
        Po trzecie:Domy murowane też są burzone przez huragany!
        • Gość: bud Re: Domy z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 15:32
          mysle ze domy drewniane sa mile w zamieszkaniu i bardzo cieple ja
          widzialem budowe takiego domu w okolicy Lodzi i naprawde wyglada
          super zdobylem rowniez namiar na ekipe ktora tam pracowala ( z
          podhala), bo pewnie sam bede budowal taki dom

788 823 967
    • pankracy0 Domy z bali 11.08.09, 15:34
      Witam, gdyby ktos byl zainteresowany odswiezeniem domu z bali to
      prosze o kontakt , mam wieloletnie doswiadczenie , jestem
      podwykonawca duzej firmy zajmujacej sie stawianiem domow z
      bali ,zainteresowanych prosze o kontakt mailowy
      • Gość: karina Re: Domy z bali IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.09, 12:58
        witam jestem po remoncie chaty z bali.wszysko bylo by ok ,jednak niewlasciwie
        zostala podjeta decyzja o wymianie belki podwalinowej.Chce ja wymienic nie
        uszkadzajac konstrukcji budynku.Długosc jej wynosi 1,5m.przesle zdjecie jesi
        jest pan zainteresowany.karinasadowiec@gmail.com
      • Gość: klient Re: Domy z bali IP: *.chello.pl 25.03.10, 17:38
        prosze o kontakt e-mailowy na: aviskey@wp.pl
        Czy ma Pan doswiadczenie tylko w odswiezaniu domow z bali czy takze
        w ich przerobce, wykonczeniu?

Poz. S
    • pannadygotka Domy z bali 03.11.09, 16:08
      Mnie osobiście takie sie nie podobają, dla mnie to już przestarzała technika.
      Teraz skończyłam budować dom. Ma bardzo nowoczesną bryłę, do tego rewelacyjne
      ogrodzenie. Zainwestowałam w betafence, bo wiem, że długo postoi.
    • Gość: Producent www.zakladdrzewny@onet.eu IP: *.xdsl.centertel.pl 12.03.10, 08:24
      problem z ogrodzeniem polega tym że pada na nie deszcz.Jeżeli sąsiad
      nie użył dobrego impregnatu z woskiem to nie miało prawa
      wytrzymać.Natomiat odnośnie domów z bala to są nieporównywalnie
      bardziej wytrzymałe(na wiatr i trzęsienia ziemi)niz
      murowane.problemem jest ogien ale to jak w murowanym bo nie zapalą
      się ściany tylko wszystko w środku.żywotność domu przy dobrych
      okapach,szczelnym dachu oraz dobrze wykonanym fundamencie to ponad
      100 lat.(sam mam taki koło warsztatu).Pozdrawiam
    • swider33_0 Domy z bali 22.03.10, 20:41
      Żeby otrzymać zezwolenie na budowę domu całorocznego mieszkalnego
      musi on spełniać warunki przenikalności cieplnej ścian zewnetrznych
      i tak bal o grubości 30cm ma U 0,5W/m2 a nowa norma wynosi U
      0,3W/m2 , żeby spełnić te normy dom z bala powinien mieć ściany o
      gubości powyżej 50cm , jeżeli mniej to tylko dodatkowe ocieplenie. W
      innym przypadku to bedzie dom letniskowy tak stanowia nowe przepisy.
    • 0golone_jajka Re: Domy z bali 23.03.10, 01:01
      Na Bali jest klimat wilgotny, u nas suchy, domy importowane z Bali rozeschną się u nas w try miga.
      • Gość: Ola Re: Domy z bali IP: 81.219.188.* 21.08.10, 20:22
        To ciekawe, czemu w Polsce są domy stuletnie i starsze postawione z
        bali i mają się świetnie.
        • Gość: Maro Re: Domy z bali IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.01.11, 23:28
          Witam. A co powiecie na domy z bylejakich scian czy szarego pustaka , czy nawet te nowe z panelami, regipsami itp. czy to sa zdrowe domy? Dzis buduje sie lekkie konstrukcje z lekkimi stropami. Strach pomyslec o przezyciu wiekszego huraganu w tych nowych bardzo kosztownych domkach. Wlasnie zbieram informacje o pozadnych i duzo tanszych domach calorocznych.
    • Gość: Tomek.123 Re: Domy z bali IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 10:38
      A jak to wyglada cenowo? Mam na mysli czy domy z bali sa drozsze od tych z drewna, tudziez murowanych czy moze tansze? I moze ktos orientuje sie ile czasu trwa budowa domu z bali?

z gory dzieki i pozdr,
      songo-blog.blogspot.com (jak juz zajzysz i CI sie spodoba to kliknij w reklame-nic Cie to nie kosztuje :) )
      tinyurl.com/66f4n4z
      • witekwitekwitek Re: Domy z bali 25.10.11, 16:48
        a ja szukam własnie firmy, ktora mi zrobi dom z bali.

Niezly meksyk jest tutaj na tym formu - od totalnych bzdur po konkrety

Powiem wam, ze posilkuje sie tym co tutaj jest napisane ale dziele to przez dwa i sam robie rozeznanie wsrod firm. Kilka kilkanascie spotkan odbytych mysle ze da jakis sensowny obraz i porownanie. W końcu to jest budowa, wchodzą spore finanse w grę i dużo rąk współpracujących do osiągniecia celu.

Na dzis juz wiem, ze mało firm suszy (komorowo) bale a to wg mnie jest podstawa, zeby rozmawiać z taka firmą dalej. Nawet sezonowanie to nie jest to (pozostaja zarodniki grzybow czy innego rodzaju paskudztwa).

No i tu na starcie odpada bardzo dużo firm, dokładam do tego pochodzenie drewna (mam informacje, ze Ukraińskie np. jest do kitu z racji zbyt dobrego podłoża, a co za tym idzie drewno szybko tam rośnie i nie nadaje sie jako budulec - jest za słabe)

Pozostaje sprawa łączenia bali jeszcze dla mnie troche nie jasna, ktore sa najlepsze, najtrwalsze. Wstepnie wydaje mi sie ze obce piora daja rade najbardziej, ale te kwestie jeszcze bede zglebial:), plus sensownie wyzlobione zamki = szczelna konstrukcja

Potem zwroce uwage na doświadczenie firmy i tak juz w zacieśnionej grupie, porownamy ceny i cos powinno z tego wyjsc - oby sensownego.

Licze na jakies wskazowki (tylko sensowne, bez filozoficznych wywodow zwlaszcza Pana z niemiec :) )

Pozdrawiam
        • Gość: cromwell Re: Domy z bali IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 25.10.11, 19:42
          odradzam:)
          ze wzgeldu na momotonie pomieszczen
          chyba nie pomalujesz bali emulsja
          czyli jestes z gory skazana na piepschone bale do smierci
          po drugie na sposob ciagniecia instalacji
          wszystko na zewnatrz
          tak kable jak rury
          po trzecie szpary w balach sa idealnym siedliskiem na owady wszelakie
          poczawszy od much mrowek os
          konczac na pajakach
          o
          zwlaszcza pajaki uwiejbiaja domy z bali

pzdr.
          • witekwitekwitek Re: Domy z bali 31.10.11, 14:01
            na początku polece Ci wycieczke po firmach budujących domy z bali, dużo można sie dowiedzieć, zeby potem nie gadać takich bzdur :)

jedna z firm poleca dwa rozwiązania bal 22 bez ocieplenia i uwaga!!! - wariant dla Ciebie :) bal 18cm z ociepleniem, a więc normalnymi sciankami o strukturze szkieletu pokryte plyta gipsowa albo OSB. Wizualnie zakrywasz bale i tez instalacje, ktore jak mowisz w domach z bali są na zewnątrz. Nawet przy balu 22 cm kable od elektryki chowa sie w balach/ w peszlach ognioodpornych, inne rury w posadzke/strop

muchy i mrowki to dziwny argument kojarzony chyba ze starymi chatkami nie koniecznie zadbanymi
          • Gość: jasietu Re: Domy z bali IP: *.static.korbank.pl 13.11.11, 15:02
            faktycznie cromwell bzdury gadasz, witek chyba tu wszystko wyjasnil.

Ja na nic nie zamieniłbym swojego domu z bali na żaden inny, w środku mam malo drewna(wizualnie) z racji tego, że zastosowane były bale 18cm od środka mam ocieplenie na szkieletach i normalny tynk strukturalny do tego duże przestrzenie, malo ścian działowych na parterze prostota polaczona z cieplem domu z bali daje niepowtrzalny klimat w nowoczesnym stylu. Tak mogę się zestarzeć :)

Dom budowała mi firma z okolic Wrocławia - na forum nie bede robił reklamy, info jakby co na priv.

Pozdrawiam
            • Gość: ania_marzycielka Re: Domy z bali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.11, 00:41
              Jestem tego samego zdania, też mieszkam w domu z bali, w środku styl nowoczesny, a nawet minimalistyczny. Nie zamieniłabym swojego domu na żaden inny. Grunt to wybrać dobrą firmę, która zna się na rzeczy. mogę się pochwalić zdjęciami swojego śicznego domku, jeśli ktoś jest zainteresowany jak wygląda wnętrze, to czekam na email: ania_marzycielka@wp.pl
            • Gość: marta Re: Domy z bali IP: *.ip.maverick.com.pl 11.12.11, 14:47
              proszę o namiar na dobra firmę budującą domy z bali bądź w konstrukcji szkieletowej, będę zobowiązana mój mail martaskorupka@op.pl dziękuje!!
          • Gość: Ola Re: Domy z bali IP: *.clubnet.pl 06.06.13, 00:15
            Choć wątek archiwalny to juz nie wytrzymałam... jak to kable sa ciągnione na zewnątrz????jakie pająki???
            Mam taki dom od 5 lat bal świerkowy 24 cm obustronnie mszony, ogrzewanie tylko kominkowe - w zimę na dole bez problemu temperatura 21 stopni na górze 24. Wszystkie kable elegancko przeprowadzone za mszeniem, oczywiści musi kłasć specjalista - są specjalnie izolowane.
            Choć dom w górach i wieś wkoło - więcej pająków widuję w bloku w mieszkaniu. Muchy się zdarzają natomiast, ale to w każdym wiejskim domu, murowanym też.
            Co do monotoni wnętrz - wykończenie poddasza,ścianki działowe można przecież zrobić z regipsów i kolory dać - co kto lubi;)
            Jak ktoś chciałby o coś spytać - służę pomocą w miarę możliwości;)
            • effuniak Do Ola 19.08.13, 17:33
              z kim budowałaś swój dom ?
              Jesteśmy w przeddzień wyboru firmy i chętnie posłucham/poczytam sugestii kogoś z doświadczeniem
    • sebastiianb Re: Domy z bali 10.12.11, 17:39
      Polecam poczytać na tej stronie można się wiele dowiedzieć!!!
      dochodowapracazgoogle.blogspot.com/
      • skomroch1 Właśnie buduję z bali 01.03.12, 00:41
        Od zawsze wiedziałam, że nic innego, tylko drewno.
        Zapraszam na bloga, link w sygnaturce.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka