Dodaj do ulubionych

Box 450l + bagażnik na 2 rowery

21.02.12, 17:33
Czy to nie za dużo na dach - Skoda Roomster.
Nawet nie próbowałem, czy to fizycznie wejdzie.
Czytałem niepochlebne opinie o bagażnikach rowerowych na klapę, haka nie mam, a dzieci koniecznie chcą rowery.
Trasa w lato ok 4000km.
Proszę o jakieś sugestie.
Obserwuj wątek
    • maciek1956 Re: Box 450l + bagażnik na 2 rowery 22.02.12, 10:43
      Jeśli Roomster ma fabryczny reling, to bagażnik belkowy można bez problemu zamontować, długość belek w zależności od firmy będzie ok 120/130 cm.
      Box o pojemności ok 450 l najczęściej ma szerokość nie mniejszą niż ok 78/80 cm, zostaje wiec ok 40/50 cm na uchwyty rowerowe. Fizycznie jest więc możliwość zamontowania takiego zestawu, będzie ciasno, trochę niewygodnie, ale można.
      Inną sprawą jest nośność dachu (nie wiem jak jest w w/w aucie). Jeśli jest wystarczająco wysoka, belki powinny być o udźwigu 100 kg, min 90 kg. Standardowe 75 kg może być trochę zbyt niskie.
      Można też zamontować wysokiej klasy bagażnik na klapę na 2 rowery. Podkreślam, wysokiej klasy, zapewni łatwą obsługę i bezpieczeństwo podróży. Taki bagażnik kosztuje ok 900 zł, powinno się dokupić też tablicę ze światłami. Akurat w tym aucie rowery zasłonią lampy.
      • sempredritto Re: Box 450l + bagażnik na 2 rowery 23.02.12, 14:09
        dzięki za wyczerpujące informacje - chyba zamontuję hak.
        • maciek1956 Re: Box 450l + bagażnik na 2 rowery 23.02.12, 15:10
          To jest najbardziej uniwersalne rozwiązanie, zawsze można bagażnik na hak do innego auta zamontować.
          Nie jest jednak najtańsze. Hak to jedno, bagażnik drugie. Można oczywiście kupić tani i dosyć słaby, niewygodny do montażu i obsługi (niewielkie i niewystarczające odchylanie), można kupić coś dobrego z zatrzaskowym montażem i dużym odchylaniem. Taki wariant jednak kosztuje, ok 1300 zł za model wysokiej klasy.
          Rozwiązania prostsze to wydatek od ok 400 zł z rowerami stojącymi, tablicą świetlną.
          W długie trasy, po doświadczeniach klientów, zdecydowanie polecam jednak rozwiązania dobrych firm.
          Ja używam model Thule 921, przejechałem z nim różnymi drogami wiele tysięcy kilometrów i nawet najmniejszych problemów nie miałem.
          Model tanie włoskie potrafią denerwować już w trakcie montażu przy zakupie.
    • Gość: BagBox Re: Box 450l + bagażnik na 2 rowery IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.03.12, 12:25
      uchwyty rowerowe na tylną klapę są sprawdzonym i bezpiecznym rozwiązaniem.
      www.bagazniki-wroclaw.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka