transmital 10.11.09, 21:59 Czy ktoś miał kiedyś Rogowiaka kolczystokomórkowego? Lekarz dokonał u mnie takiej diagnozy, jestem umówiona na zabieg chirurgiczny, tylko czy się bać, czy nie? Wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szaser Re: Rogowiak 12.11.09, 06:55 Na ogół nie wymaga leczenia, ale konieczna jest biopsja i ocena histologiczna w celu potwierdzenia diagnozy. Metody leczenia to chirurgiczne usunięcie, łyżeczkowanie lub krioterapia. W przypadku nasilonych zmian poprawę uzyskuje się stosowaniem doustnych retinoidów. Odpowiedz Link Zgłoś
transmital Re: Rogowiak 12.11.09, 19:27 dziękuję, za info. Taką samą diagnozę wystwaił mi lekarz, będzie zabieg chirurgiczny i oczywiście badania histologiczne. Bałam się, że to coś groźniejszego, lekarzem nie jestem więc ufam specjalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: Rogowiak 13.11.09, 07:10 Wielu ludzi to ma i nawet o tym nie wie. Tak, że spokojnie i nie ma się co martwić, bo wszystko będzie znakomicie! Odpowiedz Link Zgłoś
transmital Re: Rogowiak 13.11.09, 20:04 mnie to zaniepokoiło, bo ta narośl wyglądające nieco jak duża kurzajka, zaczęła po pewnym czasie nieco skorupieć od środka, a teraz to już w całości zrobił się taki strup i zaczyna ginąć. Już poddałabym się zabiegowi chirurgicznemu, ale wyjeżdżam na urlop do nieco cieplejszych krajów i choć słońca na twarz nie lubię, to może jakaś kąpiel się przytrafi. Lekarz odradził, zabieg będę miała dopiero 30.11. Czy ten rogowiak nie wchłonie się do tego czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: Rogowiak 16.11.09, 10:55 Podobno najlepiej zalepić luźniutko jakimś plasterkiem i broń Boże szorowania (najlepiej w ogóle nie dotykać). Słońce na skórę w ogóle wykluczone. Najczęściej te zmiany same odpadają po czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
transmital Re: Rogowiak 16.11.09, 21:16 ok, będę przestrzegać Twoich zaleceń. Słońce i woda źle działa na zdrową skórę, a co dopiero na "rogowiaka" (śmiech). Z resztą "pojawił" się on u mnie w takim miejscu, że jest łatwy do ukrycia i normalnie niewidoczny dla innych. Udzielasz rad jak zawodowy lekarz, czy tak jest na prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś