IP: *.swiftdsl.com.au 04.02.04, 03:13
Niedawno dostalam egzemy na dloniach, stosuje juz trzecia masc i nie widze
poprawy, w tej chwili stosuje masc z hydrocortizonem, czy moze mi ktos
poradzic jak sie tego pozbyc. Nie chcialabym brac zadnych stereoidow. Czy
moja egzema moze byc spowodowana tym ze mam 9 miesieczne dziecko, czy to moze
byc po ciazy.
Obserwuj wątek
    • Gość: jo210 Re: egzema IP: *.mad.east.verizon.net 04.02.04, 04:51
      masc ktora stosujesz zawiera steryd, postaraj sie stosowac ja najkrocej jak to
      mozliwe. Z doswiadczenia wiem ze lepsza jest masc elokom, choc tez szkodliwa.
      Ale wybirajac mniejsze zlo...
      Musisz zaobserwowac czy nie jestes uczulona na cos! I koniecznie to
      wyeliminowac, wtedy nie beda potrzebne zadne smarowidla. Pomysl moze nowy
      kosmetyk dla dziecka, jakas oliwka, krem, chusteczki nasaczone czyms, cos do
      kapieli? Jesli to same dlonie to wyglada na cos "kontaktowego" czyli cos czego
      dotykasz. Gdyby oprocz dloni inne partie ciala - to moze jedzenie. Ale poszukaj
      najpierw wsrod mydel, proszkow, kremow, szamponow.... Sporo na temat alergii
      znajdziesz na forum eDziecko/alergie
      • evee1 Re: egzema 08.05.13, 09:07
        > masc ktora stosujesz zawiera steryd, postaraj sie stosowac ja najkrocej jak to
        > mozliwe. Z doswiadczenia wiem ze lepsza jest masc elokom, choc tez szkodliwa.
        > Ale wybirajac mniejsze zlo...
        Nie wiem skad masz takie informacje. Elokom (elokon, elocon) zawiera mometasone, ktory jak najbardziej jest sterydem, na dodatek silniejszym niz hydrokortyzon i zaleca sie go wlasnie pacjentom, u ktorych hydrokortyzon nie przynosi poprawy.
        A co na to lekarz?
    • Gość: AZS Re: egzema IP: *.icpnet.pl 04.02.04, 09:05
      Używam produkty z firmy La Roche-Posay z serii LIPIKAR. To są preparaty
      przeznaczone dla osób z skórą atopową. Są dosyć drogie ale w moim zdaniu warto.
      • joga.3 Re: egzema 08.05.13, 00:34
        ja również dostałam egzemy na rękach po ciąży. Męczyłam się z tym 4 lata. Kosmetyki żadne nie pomagają, sterydy też nie. W testach żadnych alergii. Ale coś mi pomogło. Zrezygnowałam z glutenu. Egzema zmniejszyła się o jakieś 99% na razie. Warto spróbować, nie jest to takie trudne jak się zdaje. A muszę dodać, że jestem typem, który żyje, żeby jeść :) Pierwszy raz w życiu udzielam się na jakimkolwiek forum, ale uznałam, że mam obowiązek podzielić moim odkryciem, może komuś się przyda :)
        • missi11 Re: egzema 10.05.13, 11:35
          Ja z egzemą męczę się już 2 lata. Nie byłam jeszcze w ciąży, dostała ją tak z dnia na dzień. Najskuteczniejszy dla mnie jest elocom, stosowałam wcześniej maści z hydrokortyzonem, ale okazało się że mam na niego uczulenie. (robiłam u dermatologa testy skórne, próbki przyklejane na plecy, wyszło wiele interesujących wyników m.in. hydrokortyzon, Kobalt, Nikiel, żywice zawarte w klejach itp.)Unikanie tych zwiazków nie przyniosło poprawy. Wiele lekarzy poleca mi Protopic, droga maść która działa podobnie jak elocom, ale jest znacznie łagodniejsza dla skóry. Przeszłam także na dietę wegańską z unikaniem "mąki białej" i zauważam poprawę. Egzema może być spowodowana "zatruciem" wątroby przez białka, wszelkie toksyny ( kofeina, teina, alkohol) i to, co nie zostatnie usunięte zwykłą drogą, jest uwalniane przez skórę. Polecam zapoznanie się z tą stronką: [url=http://zioladobrenawszystko.pl/dieta-w-chorobach/dieta-przy-luszczycy-egzemie-i-innych-chorobach-skornych.html] oraz poczytanie na temat ziół, z których warto robić napary. Mam nadzieję, że komuś pomogłam :)
          • amityr Re: egzema 10.05.13, 20:09
            Chorowałem na egzemę z pękaniem skóry.Minęło już 10 lat i dalej spoko. Jest jeszcze liszajowata. Sterydy pomagają tylko czasowo. Pierwsza sprawa unikaj płynów do mycia naczyń. Ja wyleczyłem całkowicie stosując najpierw dwa opakowania leku do oczyszczania wątroby o nazwie Yucca complexe a następnie Cistus Canadensis . Możesz mieć problem z kupieniem tych leków w Polsce.Wiem ,że dorabiają te leki i inne w Aptece pod Złotym Lwem w Poznaniu na podstawie oryginalnej receptury firmy Lehning i wysyłają pocztą.Nawet nie drogo.
        • mlody776 Re: egzema 14.05.13, 21:18
          Joga, jesteś na dobrym tropie. Egzema jest uczuleniem na coś w naszym jedzeniu. Inaczej nie zdolność do przetwarzania jakiegoś pożywienia. Wyleczyć można to tylko po przez przestawienie się z trojących cukrów na tłuszcze itd., czyli konieczne jest prawidłowe odżywianie. Po niżej odpowiadam na inny problem ale można to stosować w leczeniu egzemy.
          forum.gazeta.pl/forum/w,22,144022943,144246272,Re_Nowe_pytanie_z_serji_co_to_moze_byc.html
    • jo23 Re: egzema 29.11.13, 15:37
      mojego męża uczuliła kierownica samochodu! czasem winne są rękawice kuchenne i inne przedmioty gumopochodne/podobne, z którymi masz kontakt - sprawdź
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka