Dodaj do ulubionych

oczyszczanie organizmu

IP: 195.94.201.* 11.02.04, 12:42
Postanowiłam wzmocnić witaminami i ziołami organizm przed wiosennym
przesileniem. Przydałoby się także oczyścić. Czy zna ktoś dobry sposób na
oczyszczenie organizmu? Jedynym kryterium jest właściwie czas, który należy
poświęcić na przygotowywanie posiłków. Nie mam go zbyt wiele i wszystko co
jem, przygotowuję rano i przynoszę sobie do pracy (oprócz kolacji
naturalnie :))
Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: oczyszczanie organizmu IP: 217.153.16.* 11.02.04, 13:27
      Na wiosnę nie można robić oczyszczania organizmu bo wątroba jest wtedy
      najsłabsza.
      • Gość: wiedźma Re: oczyszczanie organizmu IP: 195.94.201.* 11.02.04, 14:05
        Dzięki za posta, a wiesz może dlaczego? A jeśli nie na wiosnę to kiedy?

pzdr
      • Gość: Teresa Re: oczyszczanie organizmu IP: *.net-serwis.pl 11.02.04, 14:30
        Piotrze, cos Ci sie pomylilo. Aktywnosc watroby i pecherzyka zolciowego
        przypada wlasnie na wiosne, szczegolnie watroba ma w tym czasie bardzo duzo
        energii (wg kalendarza chinskiego, opartego na roku ksiezycowym, koniec lutego
        to juz wiosna). To wlasnie okres przedwiosnia i wiosny byl od zawsze czasem
        postow i oczyszczania organizmu po zimie, po ciezszym, bardzej miesnym i
        zwartym pokarmie.
        • Gość: Nowy uzytkownik Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 14.02.04, 20:05
          Oczyszczanie mozna w zasadzie przeprowadzac o dowolnej porze roku, jesli jest sie zdrowym. poczytaj michala tombaka i p. g. malachowa. polecam tez posty lecznicze, to bodaj najskuteczniejszy sposob.
          • uve Re: oczyszczanie organizmu 15.02.04, 06:27
            Gość portalu: Nowy uzytkownik napisał(a):

> Oczyszczanie mozna w zasadzie przeprowadzac o dowolnej porze roku, jesli jest
            s
            > ie zdrowym. poczytaj michala tombaka i p. g. malachowa. polecam tez posty
            leczn
            > icze, to bodaj najskuteczniejszy sposob.

Hehehe, Czy Misha Tombak jest Twoim guru? Wprawdzie nie czytalem jego ksiazki,
            tylko jej streszczenie. Mysle ze ma duzo racji, ale to jego spojrzenie ma
            raczej charakter moze ograniczony. Np. rola jelita grubego.
            • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 06:36
              polecam tombaka, bo to takie kompedium zdrowia. jest stylizowany populistycznie, wiec jest tam malo konkretow, ale lektura tombaka czasem powinna wystarczyc, zeby przywrocic zdrowie.

co do jelita grubego, to jest w tym o wiele wiecej prawdy, niz sie wydaje. i to nie jest tylko poglad tombaka, ale wszystkich naturoterapeutow. z roznych zrodel wiem, ze oczyszczenie jelita naprawde leczy duzo chorob, np. migrenowe bole glowy, tradzik, zapalenie prostaty sa bez 2 zdan pochodnymi brodow w jelicie. jak sie je oczysci, to te dolegliwosci po prostu znikaja. wiem, bo obserwuje moje "otoczenie", ktore sie w ten sposob leczy.
        • Gość: Piotr Re: oczyszczanie organizmu IP: 217.153.16.* 16.02.04, 09:39
          Może i coś pomieszałem ale nie mogę teraz tego sprawdzić. Nie bardzo pamiętam
          gdzie to czytałem , może u Tombaka ?
    • Gość: Teresa Re: oczyszczanie organizmu IP: *.net-serwis.pl 15.02.04, 14:53
      wiedzmo, generalnie oczyszczajaca i wzmacniajaca jest dieta wegetarianska;
      w kazdej ksziazce nt. zdrowia jest mnostwo roznych zestawow ziolowych na
      oczyszczanie; na wzmocnienie ogolne i wzmocnienie nerek, watroby, trzustki
      swietnie dziala pokrzywa majowa z miodem, u wielu nawet siwe wlosy odzyskuja
      swoj kolor, ale to wymaga pewnego zachodu i czasu - trzeba znalezc odpowiednie
      miejsce, zbierac tez w okreslonym momencie, wycisnac sok itd, jesli bedziesz
      zainteresowana podam szczegolowo;
      jesli jednak czasu na bieganie przy kompletowaniu ziol masz niewiele, polecam
      swietne gotowe herbaty oczyszczajace, ktore mozesz spokojnie popijac w pracy, w
      dowolnym czasie (no1teresa@gazeta.pl)
      • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 15:28
        moim zdaniem tego typu oczyszczenia nie wystarcza. jesli chce sie zyc 100 lat w dobry zdrowiu, nie przejmowac sie w ogole grazba nowotworow itd., to samo picie ziol nie wystarczy. trzeba zrobic oczyszczanie watroby oliwa i cytrynami, oczyszczanie zatok woda z sola, glodowki itd. tylko wtedy IMHO mozna byc 100% pewnym, ze zadna choroba nie dopadnie.

pozdrawiam :)
    • ewencja Re: oczyszczanie organizmu 15.02.04, 18:37
      Wg mnie bardzo dobrymk sposoben jest jedzenie przed każdym posiłkiiem połówki
      grejpfruta, przez trzy dni. Przez te trzy dni nalezy się pokarmy mało
      kaloryczny, i pić dużo wodyu niegazowanej, pić zieloną i czerwoną herbatę. Jeść
      śmoiadanie około 8,30 obiad koło 14,00, i kolacje najpozniej o 18. Na kolacje
      można zjeść pół jajka, jabłko, marchewkę...
      A obiad ty;lko z jednego dania (np.: fasolka).
      • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 18:43
        ale czy to naprawde wystarczy, zeby dac komus 110 lat zycia w dobrym zdrowiu? ;)

a ten grejpfrut to ze skorka sie je, z miazszem, czy normalnie? tak, z ciekawosci... :)

pozdrawiam
    • Gość: Bogdan Re: oczyszczanie organizmu IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 19:24
      Nie wiem z czego ma się oczyścić organizm.
      Jeżeli tak ogólnie to przede wszystkiem nie zanieczyszczać go.Może to być
      realizowane przy diecie,która pozostawia najmniej zanieczyszczeń.
      Jeżeli przewód pokarmowy to lewatywa.
      A jeżeli chodzi o wątrobę to polecam sposób opisany w wątku : Dieta w chorobach
      wątroby.
    • Gość: feline Re: oczyszczanie organizmu IP: *.dial.proxad.net 15.02.04, 21:00
      Wszelkich "oczyszczajacych" watkow bylo juz na tym forum zatrzesienie, na temat
      walorow hydrokolonoterapii i lewatywy w szczegolnosci wylalismy tu mnostwo slow
      a temat znowu sie pojawia. drogi "Nowy" - zerknij, prosze na stare watki
      ewentualnie do pierwszego odcinka "thesaurusa". Co do redukowania otylosci
      brzusznej metoda hydroterapii jest to bzdura, jako, ze otylosc bierze sie z
      nasycenia komorek tluszczowych (adypocytow) lipidami. Liczba adypocytow a z
      nia sklonnosc do tycia jest osobniczo zmienna, zalezy bowiem m.in od
      uwarunkowan genetycznych.
      ZADNE plukanie jelit nie moze "w oka mgnieniu" tego tluszczu usadowionego w
      tkance PODSKORNEJ ot - tak sobie "wyplukac". Jelita zywego osobnika nie sa
      sztywnymi rurami kanalizacyjnymi jak to ma miejsce w lazience, gdzie, owszem,
      celowe jest ich okresowe traktowanie lugami. Ich miesniowka wykonuje stale
      odpowiednie ruchy wystarczajace do okresowego wydalania wszystkiego, co
      wydalone fizjologicznie byc powinno. Moim kolegom - chirurgom wystardza do
      uzyskania niezbednej do operacji na jelitach ich aseptycznosci
      zaserwowanie "delikwentowi doustnie 4 litrow "koktailu PEG i wykonanie wlewu
      doodbytniczego z podobnej ilosci plynu . W innych okolicznosciach
      wszelkie "czyszczenie jelit" jest nie tylko zbedne a wrecz moze byc szkodliwe i
      niebezpieczne.Zadziwia mnie zawsze i pewnie jeszcze niejednokrotnie zadziwi, ze
      ludzie bedacy wyznawcami tzw "medycyny natruralnej" tak ochoczo sklonni sa
      akceptowac nienaturalne metody jakimi sa te 2 wyzej wspomniane zabiegi.. No,
      ale moze to jednak to pokrewienstwo przyjemnosci defekacji i orgazmu o ktorym
      zwykl mawiac jeden z moich niezapomnianych profesorow?
      przyjemnosci zycze.
      • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 21:36
        moja kuzynka, ktora asystuje przy operacjach, potwierdza, ze jelito moze sie rozciagnac od kamieni kalowych do srednicy ze 20 centymetrow (normalnie ma ok. 6 o ile wiem).

czym jest ten koktail PEG? to sol gorzka? mozna to bezpiecznie wypic, czy tylko pod kontrola lekarza?
        • Gość: feline Re: oczyszczanie organizmu IP: *.dial.proxad.net 15.02.04, 21:55
          Fekalomy (kamienie kalowe) moga sie tworzyc w pewnych patologiach jelit, w
          stanach fizjologicznych jelito oczysci sie samo dostatecznie skutecznie. W
          patologiach natomiast hydrokolonoterapia moze sie skonczyc katastrofa a wlew
          doodbytniczy powinien byc zastosowany pod czujna kontrola conajmniej
          pielegniarska a nie jakiegos naturoterapeuty z Bozej laski. W bardziej
          krytycznych sytuacjach mile widziana pomoc Twojej Kuzynki.
          Koktail PEG wylacznie do stosowania s warunkach szpitalnych, zrozumiale wiec,
          ze ci skladu nie podam. masz ochote wypic yego 4 litry moze nie duszkiem, ale
          jednak dosc szybko? Zapewniam cie (z autopsji), ze w polowie masz juz
          serdecznie dosyc.
          • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 22:18
            > Koktail PEG wylacznie do stosowania s warunkach szpitalnych, zrozumiale wiec,
            > ze ci skladu nie podam.

ok, rozumiem.

hydrokolonoterapie robi sie zwykle po konsultacji lekarskiej, o ile wiem. ja znosze ja dobrze, a za 1 razem od razu minely mi bole glowy i rozkojarzenie. nie wracaja do tej pory. podobno jest to zabieg refundowany na zachodzie btw.

kiedys mialem straszne problemy trawienne w przestepnych porach roku. na gastroskopii zdiagnozowano to jako zapalenie sluzowki zaladka i 12stnicy. moja lekarka, do ktorej zanioslem te wyniki, powiedziala, ze nie domyka mi sie jakis odzwiernik miedzy zaladkiem a 12stnica i ze to sie tak zdarza z wiekiem. dostalem jakies nieskuteczne i drogie lekarstwa, zalecenia co jesc a co nie, zeby jesc malo i czesto - i, ze tak powiem, zyj se tak jeszcze 60 lat.

gdyby nie med. naturalna, to pewnie bym tak zyl. ale na szczescie dla mnie pewna naturoterapeutka na pierwszy rzut oka zdiagnozowala u mnie lambie (po wypryskach na brodzie i kolorze bialka oczu, to bylo "w chile" po wizycie u konw. lekarki, wygladalem tak samo). teraz mam zoladek z zelaza, po wypiciu ziol ojca grzegorza za 11 zl.

mialem tez zakrzepy na nogach i zylaki mimo mlodego (21 lat wtedy) wieku. teraz zakrzepy zniknely (przeprowadzilem w domu odpowiednie kuracje oczyszczajace). po 1 mies. od poczatku kuracji, ktora wybralem, zaczely znikac, zniknelo dretwienie nog, bole jakiejs zyly pod czaszka (wyglodaly te bole groznie). po 2 mies. zakrzepy zniknely zupelnie wiec przerwalem kuracje. zylaki prawie tez zniknely, pozbede sie ich po sesji egzaminacyjnej do reszty. oczywiscie wszystko to bez zadnej operacji i bez jedenj chocby pigulki. po tej kuracji przestaly mi tez wypadac wlosy. bez tego bylbym juz prawie lysy na gorze glowy.

...i dlatego lubie medycyne naturalna i naturoterapeutow z Bozej laski ;)
            • Gość: feline Re: oczyszczanie organizmu IP: *.dial.proxad.net 15.02.04, 22:50
              Z "zachodu" stwierdzam, ze ten zabieg nie jest refundowany. Co do reszty -
              wiara gory przenosi. Powodzenia w sesji. Hm.....
              • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 23:05
                hehe, wiedzialem, ze sie nie dogadamy :)

bylem oczywiscie nastawiony sceptycznie do tych kuracji, dopoki nie zaczely przynosic rezultatow.

ale dobrze, zostanmy oboje przy swoim :)

dzieki za rzyczenia odnosnie sesji :)
    • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 22:48
      czytalem o alveo i intrze (Intra), ale same inf. od producentow. ma ktos z Was wlasne doswiadczenia z tym?
      • Gość: Piotr Re: Pytanie do Nowego IP: 217.153.16.* 16.02.04, 09:35
        Co to za zioła ojca grzegorza i gdzie to można kupić .
        • rezurekcja ziola o. Grzegorza 16.02.04, 13:27
          pwenie chodzi o miesznaki ziolowe o. Grzegorza Sroke, bonifratra.
          Bywaja w sklepikach przyparafialnych. I u bonifratrow.
          W Warszawie w sw. Annie na Krakowskim
        • Gość: Nowy tutaj Re: Pytanie do Nowego IP: *.clubnet.pl 16.02.04, 16:57
          tu mozna kupic Vernikadis, nieszkodliwe ziola likwidujace wszelkie zarobaczenie: nr 0 33 861 25 08

ja tam zamawialem dla siebie, znalazlem to posrednio w necie. mowia, ze buteleczka jest ponizej 10 zl, ale wysylka jest droga, radze sie upewnic od razu, ile za wszystko beda chcieli.
      • Gość: ajdda Re: oczyszczanie organizmu IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.04, 12:47
        tak ja mam doswiadczenie postaram sie krotko ztrescic
        zeszlego lata bole moich stawow tak sie nasilily ze nie moglem normalnie sie
        poruszac lekarz nie stwierdzil zadnych zmian w ukladzie kostnym wiec poslal mnie
        na badania szkieletu do takiej "rury" badanie te nie wykazaly ani raka ani
        zadnych zmian natomiast badania krwi wykazywaly stan zapalny w dalszym ciagu.
        postanowilem zaczac leczenie na wlasna reke przypadkowo natrafilem na srodek o
        nazwie ALVEO po 6 tygodniach zaczely ustepowac bole dzis mijaja 4 miesiace i
        czuje sie jak nowo narodzony i bede je bral jeszcze 2 miesiace, w miedzy czasie
        porawily sie moje wyniki badania krwi wszystkie wartosci sa normalne. polecam
        goraco wszystkim milosnikom medycyny niekonwencjonalnej wlasnie produkt Alveo.
        pozatym zajol on 1 sze miejsce na miedzynarodowych targach medycyny
        niekonwencjonalnej i jest certyfikowyny ISO 9001/2000. mozna go nabyc na
        stronie www.akuna-alveo.com
        • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 16.02.04, 17:01
          ajdda, dzieukje Ci bardzo. takich informacji bylo mi wlasnie trzeba. alveo moge sam sobie chyba darowac, bo przeprowadzam bardziej "twarde" oczyszczenia, ale dla moich Rodzicow i znajomych bedzie to na pewno w sam raz.
          jeszcze raz dziekuje :)
        • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 16.02.04, 17:09
          aha, ostatnio ukazala sie tu lista mozliwych efektow ubocznych przy piciu tych ziol.
          kazdy, kto kiedykolwiek przeprowadzal jakies wysoko efektywne oczyszczanie organizmu, wie doskonale, ze sa to tzw. kryzysy ozdrowiencze. wystepuja przy rozluznianiu ognisk choroby. np. mi czasem ropialy oczy, ale dobrze wiem, ze to objaw oczyszczania sie organizmu. przechodzilo natychmiast po skonczeniu oczyszczania. to sie bodajze fachowo nazywa reakcja Herxheimera, moze sie utrzymywac zwykle przez pierwsze 2-3 dni. ja to mialem, jak zaczelem pic swierzy sok z marchwii. nikt mi nie wmowi, ze sobie w ten sposob szkodzilem ;)
          • Gość: Do "nowego" Re: oczyszczanie organizmu IP: *.dial.proxad.net 16.02.04, 17:12
            Mozna zapytac, jakie to mianowicie masz w tej sesji egzaminy? Mam nadzieje, ze
            nie z ortografii.
            • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 16.02.04, 17:15
              nie, to raczej nauki scisle :)

a gdzie sie pomylilem? bo szczerze mowiac, nie wiedze
              • Gość: bo widocznie ... Re: oczyszczanie organizmu IP: *.dial.proxad.net 16.02.04, 17:21
                jeszcze nie dosyc sie wyczysciles. Proponuje doustnie sol gorzka, "wprost
                przeciwnie plukanie jelit a ze i powietzer jest zanieczyszczone powstrzymanie
                sie od oddychania przez najblizsze pol godziny.
                • Gość: Nowy tutaj Re: oczyszczanie organizmu IP: *.clubnet.pl 16.02.04, 17:26
                  brakuje w Twoim poscie jedngo przecinka i jedengo myslnika :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka