Dodaj do ulubionych

Angina w ciąży

IP: *.icpnet.pl 28.02.04, 22:54
Trzeci tydzień boli mnie gardło, 2 tygodnie leczyłam się tzw."domowymi
sposobami", gdyż wg lekarza było to wirus, jednak od środy mam stwierdzoną
angine i chore węzły chłonne i jestem na antybiotyku OSPEN 1000 już 3
dobę.Jakoś poprawy nie widzę. Dodam , że jestem w 33 tygodniu ciąży i martwię
się przede wszystkim o dziecko.
Obserwuj wątek
    • Gość: beba2 Re: Angina w ciąży IP: *.autocom.pl 28.02.04, 23:51
      Nie zamartwiaj się.Na efekty leczenia trzeba czasem poczekać,a napewno musisz
      ten antybiotyk zażyć do końca.Jest wiele antybiotyków,które można (jeśli są
      konieczne,a tak jest w przypadku anginy) przyjmować w czasie ciąży nie szkodząc
      dziecku.Należą do nich penicyliny,a Twój antybiotyk jest jej pochodną.Tak
      wygląda leczenie anginy-10 dni penicylina(chyba ,że ktoś jest uczulony).Po
      tygodniu powinno się zrobić wymaz z gardła na obecność paciorkowców(to one
      głównie powodują anginę).Nie wiem czy miałaś robiony wymaz przed podaniem
      antybiotyku.Jest on skuteczny tylko w przypadku anginy bakteryjnej.Jeśli to
      np.angina wirusowa to ten sposób leczenia jest pozbawiony sensu.Ale ufam,że
      lekarze wiedzą co robią:))
      Pozdrowionka
      • Gość: rene Re: Angina w ciąży IP: *.icpnet.pl 01.03.04, 14:49
        Dziękuję serdecznie za pocieszenie. Wymazu z gardła niestety nie miałam
        robionego, gdyż moja ciąża jest zagrożona i nie wolno mi wychodzić. A teraz
        gdybym np. chciała zrobić, to chyba mija się z celem skoro biorę antybiotyk,
        prawda ? Jest już 5 doba odkąd biorę antybiotyk i efektu nie widać...Zobaczymy.
        Pozdrawiam
    • ainer1 Re: Angina w ciąży 06.03.04, 12:41
      mnie te zboli gardlo juz 2 gi tydzien, w zeslzy czwartek (ponad tydzien temu)
      nie bylo problemu z gardlem, bylo czyste, goraczki niemiewam z zasady, tylko
      katar i bol miesni. Polecenie (38 tyd) czosneczke itp
      Teraz od czwartku od switu - gardlo strsznie boli, plucze je
      1. tantum verde
      2. szalwia
      3. sola emska
      jem rosolki, czosnek, cytryne i mleko z maslem
      dzis jets sobota, niedlugo koniec 39 tyg (mam termin porodu na 15 mqrca) a ja
      czuje sie coraz gozrej - gardlo z "drapaki" teraz ciagle cos po nim splywa,
      jestem bardzo slaba (a tu porod za pasem i kto za mnie bedzie parl??), dostalam
      ostrego kataru, kicham i jak zwykle nie mam goraczki (36,3)
      Wg meggo gina to mzoe byc angina, czekam teraz na interniste.
      Gardlo tez na pewno nie pomaga zraca zgaga z powodu pzrykurczonego zoladka.
      Tak sie lecze i lecze juz 2 tydzien :(

Bardzo mnie to martwi.
      Co to mzoe byc?

Renia
      15 /03/2004
    • mary_ann Re: Angina w ciąży 06.03.04, 20:01
      A może to jednak nie jest angina (bakteryjna) tylko wirusowe zapalenie gardla?
      (wtedy antybiotyk nie pomoże).
      Jesli nawet jest bakteryjna, to po 5 dniach juz na pewno powinna być poprawa
      (mnie powiedziano, że jak natybiotyk trafiony, to najdalej po 2 dniach już to
      widać)- wtedy powinnaś go zmienić. Wprawdzie penicylina jest najbezpieczniejsza
      w ciązy, ale sa jeszcze inne względnie bezpieczne opcje (zwłaszcza w tak
      zaawansowanej ciązy).

Życzę szybkiej poprawy
      mary_ann
      • ainer1 HICONCIL 07.03.04, 18:39
        Hej,

od wczoraj biore antybiotyk HICONCIL 3X dziennie, 5 dni.
        Mam nadzieje, ze sie wykuruje wreszcie. Na razie mam okropny katar, ale gardlo
        jakby nieco mniej boli. 9 marca ide na wizyte do ginekologa, mam nadzieje, ze
        zrezygnuje zed swoich "planow" umieszczania mnie w szpitalu w 39 tyyg ktory
        wlasnie zaczynam :)

Renia + bardzo grzeczny chlopczyk, ktory mam nadzieje poczeka do nast
        weekendu :)
        15.03.2004

mary_ann napisała:

> A może to jednak nie jest angina (bakteryjna) tylko wirusowe zapalenie
        gardla?
        > (wtedy antybiotyk nie pomoże).
        > Jesli nawet jest bakteryjna, to po 5 dniach juz na pewno powinna być poprawa
        > (mnie powiedziano, że jak natybiotyk trafiony, to najdalej po 2 dniach już to
        > widać)- wtedy powinnaś go zmienić. Wprawdzie penicylina jest
        najbezpieczniejsza
        >
        > w ciązy, ale sa jeszcze inne względnie bezpieczne opcje (zwłaszcza w tak
        > zaawansowanej ciązy).
        >
        > Życzę szybkiej poprawy
        > mary_ann
    • Gość: katja Re: Angina w ciąży IP: 213.39.77.* 07.03.04, 18:48
      może spróbuj homeopatycznie? tutaj w okolicy jest wątek homeopatyczny, i
      ludzie, którzy tam siedzą, ci z końca, wyglądają na obytych. Leki homeopatyczne
      mają tę zaletę, że na pewno nie zaszkodzą dzidziusiowi. Zpytaj ich, mam
      nadzieję, że Ci pomogą.
      • ainer1 Re: Angina w ciąży 07.03.04, 22:32
        Dziekuje, ale niestety, nie pomogly pzrez 2 tygodnie.
        A teraz biore juz antybiotyk - od soboty poludnia wiec bede konsekwentna.

Renia
        • Gość: katja Re: Angina w ciąży IP: 213.39.77.* 07.03.04, 22:41
          mmmm, jeżeli dobierałaś je sama, albo były z buteleczki dagomedu, to faktycznie
          mogły nie zadziałać:(((. Jeśli mam być szczera, to nie powinno się chyba tego
          robić samodzielnie w ciąży, szkoda, że nie skonsultowałaś tego z lekarzem
          homeopatą. Ale nic się nie martw, te leki dagomedu nikomu krzywdy jeszcze nie
          zrobiły, zgodnie zresztą z dewizą polskich lekarzy: "nie pomoże, ale i nie
          zaszkodzi", bo to są "bezpieczne" leki i "bezpieczne" potencje. Ucałuj ode mnie
          dzidzię, kiedy pojawi się na świecie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka