Dodaj do ulubionych

EOZYNOFILIA - POMOCY!!

IP: *.airport.wroclaw.pl 22.03.04, 18:04
czy wiecie cos na temat zwiekszonej liczby eozynofili we krwi (norma 230 ja
mam 1300!!!) - co moze to powodowac lub czego jest objawem???
prosze o jakies pomocne info
pozdrawiam:))
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 22.03.04, 18:33
      Proponuje ten artykul:

www.postgradmed.com/issues/1999/03_99/brigden.htm
      • Gość: al Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 22.03.04, 18:50
        robaki albo alergia
        • Gość: alex Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.airport.wroclaw.pl 22.03.04, 18:57
          dzieki - jadnak testy i badania negatywne - mam propozycje pojscia do szpitala
          na szczegolowe badania, ale zanim pojde myslalam ze czegos sie wiecej
          dowiema:)) pozdrawiam
      • Gość: alex Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.airport.wroclaw.pl 22.03.04, 18:54
        dzieki - znam angielski, jednakowoz ciut sie pomecze ze slowniczkiem...:)))
    • patyczako Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! 22.03.04, 22:43
      Choroba ta wystepuje u osob zawodowonarazonych na dzialanie promieni
      jonizujacych (rentgenowskich, izotopy); w chorobach uczuleniowych: dychawica,
      pokrzywka,uczuleniowe chor.skory; chor.pasozytnicze: wlosnica,
      toksoplazmoza,lamblioza,glistnica,tasiemczyca; świerzb,pecherzyca,łuszczyca; w
      kolagenozach; w chor.zakaznych: plonica,ostra zakazna limfocytoza, w
      niekt.chor.zakaznych podczas ich wylegania albo juz w okresie zdrowienia; w
      nowotworach zlosliwych przew.pokarm., wrzodziejacym niezycie jelit. Szkoda ze
      nie piszesz nic o jakis objawach, bo jak widac zakres jest duzy. A swoja droga
      z jakiegos powodu badalas eozynocyty - nie jest to badanie rutynowe...
      • Gość: alex Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.airport.wroclaw.pl 23.03.04, 10:32
        mam kaszel od 3 miesiecy, wszystkie badania, dtore zrobilam wyszly dobrze:
        krew ok, oprocz eozynofili, mocz ok, kal ok, rtg klatki piersiowej ok,
        spirometria ok, testy alergiczne neg., laryngolog ok.... ta podwyzszona
        eozynofilia nie spodobala sie pani alergolog, do ktorej trafilam ze wszystkimi
        pozostalymi wynikami w ostatniej kolejnosci i skierowala mnie w klinice na
        badanie eozynofilii bezwzglednej, ktorej wynik juz podalam. nie potrafila ona
        postawic diagnozy, bo oprocz kaszlu, ktory wlasciwie od jakichs 3 tygodni jest
        coraz mniej dokuczliwy i rzadziej mnie dopada nie mam zadnych innych objawow,
        nie liczac okresowych pokrzywek na tle alergii na konserwanty i barwniki w
        pozywieniu (tego niestety nie badaja na testach...). wczoraj przypomnialam
        sobie o moich paznokciach - nie sa za ciekawe, dermatolog leczy mi je
        diprosalikiem z calkiem niezlym skutkiem a jego diagnoza to albo luszczyca
        (mniej prawdopodobne, bo nie mam nigdzie zmian luszczycowych oprocz paznokci)
        albo wyprysk. nie powiedzialam o tym pani alergolog, bo nie przyszlo mi to do
        glowy, ale musze jej to tez zglosic. mowilam jej tez o zespole jelita
        drazliwego, ale wstepnie wykluczyla. skierowala mnie jednak do kliniki na pare
        dni na badania, zeby znalezc przyczyne... musze sie tylko z nia skontaktowac,
        zeby mnie zapisala - wtedy jej powiem o paznokciach. to tyle o objawach - mam
        nadzieje, ze nie mam zadnej powaznej choroby...:))
    • matkapolkapolka re 07.05.18, 00:35
      Może zespół churga strauss.. mam to akurat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka