Gość: alex IP: *.airport.wroclaw.pl 22.03.04, 18:04 czy wiecie cos na temat zwiekszonej liczby eozynofili we krwi (norma 230 ja mam 1300!!!) - co moze to powodowac lub czego jest objawem??? prosze o jakies pomocne info pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 22.03.04, 18:33 Proponuje ten artykul: www.postgradmed.com/issues/1999/03_99/brigden.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 22.03.04, 18:50 robaki albo alergia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.airport.wroclaw.pl 22.03.04, 18:57 dzieki - jadnak testy i badania negatywne - mam propozycje pojscia do szpitala na szczegolowe badania, ale zanim pojde myslalam ze czegos sie wiecej dowiema:)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.airport.wroclaw.pl 22.03.04, 18:54 dzieki - znam angielski, jednakowoz ciut sie pomecze ze slowniczkiem...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! 22.03.04, 22:43 Choroba ta wystepuje u osob zawodowonarazonych na dzialanie promieni jonizujacych (rentgenowskich, izotopy); w chorobach uczuleniowych: dychawica, pokrzywka,uczuleniowe chor.skory; chor.pasozytnicze: wlosnica, toksoplazmoza,lamblioza,glistnica,tasiemczyca; świerzb,pecherzyca,łuszczyca; w kolagenozach; w chor.zakaznych: plonica,ostra zakazna limfocytoza, w niekt.chor.zakaznych podczas ich wylegania albo juz w okresie zdrowienia; w nowotworach zlosliwych przew.pokarm., wrzodziejacym niezycie jelit. Szkoda ze nie piszesz nic o jakis objawach, bo jak widac zakres jest duzy. A swoja droga z jakiegos powodu badalas eozynocyty - nie jest to badanie rutynowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: EOZYNOFILIA - POMOCY!! IP: *.airport.wroclaw.pl 23.03.04, 10:32 mam kaszel od 3 miesiecy, wszystkie badania, dtore zrobilam wyszly dobrze: krew ok, oprocz eozynofili, mocz ok, kal ok, rtg klatki piersiowej ok, spirometria ok, testy alergiczne neg., laryngolog ok.... ta podwyzszona eozynofilia nie spodobala sie pani alergolog, do ktorej trafilam ze wszystkimi pozostalymi wynikami w ostatniej kolejnosci i skierowala mnie w klinice na badanie eozynofilii bezwzglednej, ktorej wynik juz podalam. nie potrafila ona postawic diagnozy, bo oprocz kaszlu, ktory wlasciwie od jakichs 3 tygodni jest coraz mniej dokuczliwy i rzadziej mnie dopada nie mam zadnych innych objawow, nie liczac okresowych pokrzywek na tle alergii na konserwanty i barwniki w pozywieniu (tego niestety nie badaja na testach...). wczoraj przypomnialam sobie o moich paznokciach - nie sa za ciekawe, dermatolog leczy mi je diprosalikiem z calkiem niezlym skutkiem a jego diagnoza to albo luszczyca (mniej prawdopodobne, bo nie mam nigdzie zmian luszczycowych oprocz paznokci) albo wyprysk. nie powiedzialam o tym pani alergolog, bo nie przyszlo mi to do glowy, ale musze jej to tez zglosic. mowilam jej tez o zespole jelita drazliwego, ale wstepnie wykluczyla. skierowala mnie jednak do kliniki na pare dni na badania, zeby znalezc przyczyne... musze sie tylko z nia skontaktowac, zeby mnie zapisala - wtedy jej powiem o paznokciach. to tyle o objawach - mam nadzieje, ze nie mam zadnej powaznej choroby...:)) Odpowiedz Link Zgłoś