Dodaj do ulubionych

czy ktoś zna szybki sposób na grzybicę paznokci??

23.03.04, 23:44
Czy ktoś wie jak pozbyć się grzybicy paznokci? Poszłam zrobić sobie tipsy i
po tygodniu patrzę, że mam grzybicę paznokci. Poszłam do dermatologa,
przepisał mi Lamisil i powiedział, że mam to brać conajmniej 2-3 miesiące. Ja
żle się czuję po wszystkich lekarstwach , no i po 2 dniach brania tego, bole
głowy, zawroty, nerwica, mdłości. Nie da się żyć. Co robić? Czy istnieją
jakieś ziołowe sposoby lub jakieś inne nie doustne preperaty na to?
Proszę o pomoc!!
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: czy ktoś zna szybki sposób na grzybicę paznok 23.03.04, 23:48
      Nie ma czegoś takiego, jak szybkie wyleczenie grzybicy:(. Odszukaj sobie
      wątek "grzybica pachwinowa", był chyba wczoraj albo w niedzielę. Jeżeli po
      lekarstwach czujesz się źle, powinnaś je chyba odstawić. Zajrzyj na prywatne
      forum zioła w dziale zdrowie na forach prywatnych, tam Ci pewnie ktoś doradzi,
      ja po raz drugi podpisuję się pod tym, co napisałam o diecie grzybkowej w wątku
      o grzybkach pachwinowych.
      A kuracja jest dla tego taka długa, że grzybki lubią powracać:(
      • Gość: podiatra Re:czy ktoś zna szybki sposób na grzybicę paznokci IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 24.03.04, 03:25
        martini_very_bianco napisała:

> Nie ma czegoś takiego, jak szybkie wyleczenie grzybicy:(.
        > ......
        > A kuracja jest dla tego taka długa, że grzybki lubią powracać:(

Co za durnota, nie słuchaj takich głupot.
        Aby szybko pozbyć się grzybicy paznokci wystarczy kilkakrotnie zwilżyć je
        spirytusem salicylowym i po kłopocie.
        • martini_very_bianco Re:czy ktoś zna szybki sposób na grzybicę paznokc 24.03.04, 15:13
          Sorka, jesli Cie zbulwersowalam, ale nawalczylam sie z grzybicami roznych
          narzadow w swoim zyciu, wiec wiem, co mmowie. Grzybice trzeba wyleczyc do
          samiutkiego konca, spirytus podziala na bakterie, grzyba na jakis czas
          unieszkodliwi, ale szansa na powrot jest duza.
    • Gość: Ikar Re: czy ktoś zna szybki sposób na grzybicę paznok IP: *.exponet.com.pl 24.03.04, 08:41
      Jak po tygodniu mozna zauwazyc grzybice paznokci? Mialas badanie mykologiczne? Po czym
      to zauwazylas? Jak odpiszesz, powiem Ci, jak to wyleczyc. Jestem doswiadczony w tej materii.
      • Gość: maxima Re: czy ktoś zna szybki sposób na grzybicę paznok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 09:39
        Ikarze skoro wiesz dużo w tej "materii" może będziesz wiedział co trapi moje
        paznokcie? Byłam u dermatologów, ale niestety nie wiedzą jak to zdiagnozować.
        Płytki są całe, natomiast pod nimi na długość mniej więcej do środka płytki
        paznokcia są zmiany. Nazwałam je "rozlanym mlekiem" bo tak wyglądają. Jakby coś
        podważyło paznokieć i pozostały takie rozlane plamy. Na wystającej części
        paznokcia tworzą się zrogowacenia. Bolą jak myję ręce i tylko wtedy. Nic się
        nie sączy, nie piecze... A badanie mykologiczne jest dla mnie ciemną magią.
        Zostałam nastraszona jakie to bolesne badanie i mam opory. Dermatolog
        powieział, że łożysko paznokcia jest uszkodzone... czy zdradzisz mi tajemnicę
        mojej dolegliwości??
        • Gość: Ikar Re: do Maksimy IP: *.exponet.com.pl 24.03.04, 12:14
          Objawy wskazuja na to, ze jest onycholiza (zaznaczam, ze nie jestem dermatologiem, a jedynie
          interesuja mnie te schorzenia, stad moja "wiedza"). Choroba ta polega na odzielaniu sie plytki
          paznokcia od lozyska paznokcia, czyli od tego co jest pod nim. Oddzielanie to siega 1/3 lub
          polowy plytki paznokcia. Pod spodem powstaje przestrzen, w kt?rej gromadza sie
          zanieczyszczenia i zluszczany paznokiec. Panokiec przez to zmienia barwe od szarej przez
          zolta do czarnej. Paznokiec zainfekowany lub pod wplywem urazu powoduje b?l. To pasowaloby
          do Twojego opisu. Ale jedna rzecz mnie dziwi. Piszesz, ze bylas u kilku dermatolog?w, a oni nie
          wiedzieli co to jest? Przeciez to jedna z podstawowych chor?b paznokci. Zmien lekarza. Dobry
          dermatolog to ten, kt?ry wysle Cie na badanie mykologiczne lub inne. Nie mozna leczyc sie na
          slepo, zwlaszcza ze skuteczne leki sa bardzo drogie. Pozdrawiam ;-) Aha, jesli mozna
          powiedziec, ze cos nie boli, to na pewno badanie mykologiczne.
          • Gość: maxima Re: do Maksimy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 13:30
            Dziękuję Ci bardzo za informacje. Faktycznie to co przeczytałam i poszperałam w
            necie zgadza się z tym co "noszę". Raz jeszcze dziękuję i z pewnością
            przebadam to "coś" mykologicznie. Pozdrawiam
      • majelica do :Ikar 24.03.04, 10:20
        nie , nigdy nie miałam takiego badania i nie słyszałam o nim. Byłam u
        dermatologa i on powiedział, że to grzybica. Wiesz, to wygląda jak biało-żółte
        plamy od góry paznokcia gdzieś do połowy, mam to na kilku paznokciach.
        (widać ,że to coś się dzieje pod paznokciem) .Jeśli możesz mi pomoc to bardzo
        proszę.
        • Gość: obserwator Re: do :Ikar IP: *.gdynia.mm.pl 24.03.04, 10:41
          Koniecznie zakup sobie olejek herbaciany i smaruj paznokcie 3-4 razy
          dziennie.Doskonale goi ogniska grzybicy .....
          • Gość: Kosmetolog.Aga Wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 10:57
            Dla wyjasnienia łozysko to podścielisko łaczno tkankowe na ktorym spoczywa
            płytka paznokciowa. Niestety czesto obserwuje niekompetencje tipserek ktore do
            bólu pilują paznokciec pilnikami co jest błedem zawodowym, poniewaz nie mozna
            tego robic i czesto okazuje sie ze skutki tego sa opłakane. Najczestsza
            przyczyną jest włsnie oddzielanie sie płytki paznokciowe co jesyt nastepstwem i
            zarówno przyczyną zakazenia grzybiczego. Grzybice mozna rozpoznac po tym ze
            zmiany zaczynają sie od wolnego brzegu paznokcia a nie jak w przypadku
            drożdzycy od wału paznokciowego. Niestety leczenie nie jest łatwe i napewno nie
            szybkie...ale zycze ci tego bys jak najszybciej uporała sie z tym problemem.
    • Gość: Ikar Re: czy ktoś zna szybki sposób na grzybicę paznok IP: *.exponet.com.pl 24.03.04, 12:56
      Majelico, podstawowym badaniem przed rozpoczeciem leczenia jest badanie, czym
      zaatakowany jest paznokiec. Czy to plesnie, grzybki, drozdze, bakterie, a moze nic z tych
      rzeczy. Kazdy, absolutnie kazdy lekarz ma obowiazek przed podjeciem leczenia przeprowadzic
      takie badanie, zeby wiedziec, co leczy. Leczenie w ciemno jest moze latwiejsze, bo nie ponosi
      sie kosztow badania, a za leki placi pacjent, wiec... Ale nie o tym. Lamisil jest przeznaczony do
      leczenia zakazen grzybiczych. Nie rozumiem, na jakiej podstawie lekarz orzekl, ze ma z nim do
      czynienia. Grzybica paznokci rozwija sie wolno. A Ty wiazesz swoje schorzenie z wizyta u
      manicurzystki. Na pewno nie trac czasu na ziolowe sposoby. Choroby paznokci sa dzis
      latwiejsze do leczenia, ale wciaz leczenie dlugo trwa. Jest to zwiazane z wolnym wzrostem
      paznokci (zaledwie 1 mm na tydzien). Lamisil jest lekiem skutecznym i na ogol dobrze
      tolerowanym, ale mozna te schorzenia rownie skutecznie leczyc miejscowo. Zr?b badanie, kt?re
      absolutnie nic nie boli (malym skalpelkiem zdrapuje sie chora plytke paznokcia, a potem
      obeserwuje sie co z niej wyrosnie). A potem napisz, co sie dzieje... Pozdrowienia ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka