Gość: Renata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.04, 23:06 Co to jest? Potrzebuje szczegolowych informacji na ten temat. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ,, Re: Zespół MELAS??? IP: *.ny325.east.verizon.net 28.03.04, 23:16 zacznij od www.google.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Zespół MELAS??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.04, 23:20 szukalam w internecie jest bardzo malo na ten temat niestety angielskiej terminologii medycznej nie rozumiem mniej wiecej wiem, co to za choroba, ale nie wiem, czy jest uleczalna i jak przebiega moze wiesz cos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Zespół MELAS??? 29.03.04, 00:04 jako zaburzenia metabolizmu na poziomie mitochondriów w każdej komórce organizmu jest to schorzenienieoleczalne (stosuje sie jedynie leczenie objawowe); przebiega rozmaicie; w skład obrazu klinicznego wchodzą zaburzenia mukładu mięśniowego, zaburzenia metaboliczne 9incydenty kwasicy mleczanowej0 oraz skłonność do udarów mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glabella Re: Zespół MELAS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 00:04 Gość portalu: Renata napisał(a): > szukalam > w internecie jest bardzo malo na ten temat > niestety angielskiej terminologii medycznej nie rozumiem > mniej wiecej wiem, co to za choroba, ale nie wiem, czy jest uleczalna i jak > przebiega > moze wiesz cos wiecej? Bardzo rzadka choroba genetyczna mogąca się objawiać m.in. zaburzeniem funkcji komórek mięśniowych (osłabienie mięśni, choroba serca), encefalopatią (postępujące pogarszanie intelektu, głuchota, ślepota), udarmi mózgowymi prowadzącym do inwalidztwa ruchowego, padaczki. Zaburzenie jest na poziomie mitochondrialnym, dotyczy więc wszystkich komórek ciała i może uszkadzać większość narządów. Rzadka choroba więc wciąż poznawana i badana. Odpowiedz Link Zgłoś