Dodaj do ulubionych

krótsza nóżka

IP: *.wroc.gazeta.pl 30.03.04, 15:11
Moja córka ma jedną nóżkę krótszą o 2 cm. Czy ktoś ma podobny problem, co z
nim robi?
Gdzie są jeszcze jakieś dobre, Fora o zdrowiu, ortopedii ew. dzieciach?
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: krótsza nóżka IP: *.sdh.sk.ca 30.03.04, 16:32
      Czasem powodem krotszej nogi jest nawykowy zwyczaj siadania zawsze na jednej
      podwinietej nodze co powoduje jej gorsze ukrwienie i gorszy wzrost. Roznic do 2
      cm sie praktycznie nie leczy i pozostawia organizmowi na wlasna kompensacje.
      Niktorzy stosuja wyrownawcza wkladke do butow w wysokosci 1/2 roznicy (czyli w
      twoim przypadku 1 cm) choc mozna miec watpliwosci o slusznosci tego typu
      postepowania, jako, ze wkladki nie da sie przeciez noscic caly czas od rana do
      wieczora wiec cialo musi sie bez przerwy przestawiac.
    • martini_very_bianco Re: krótsza nóżka 30.03.04, 16:50
      Jest bardzo duże forum e-dziecko, i tam jest o każdym gatunku dziecka:), od
      niemowlęcia po bliźniaka:)). Zajrzyj tam, bo tam mamy postują jak szalone
      całymi dniami. Na forach prywatnych też coś bywa.

Pozdrrrr,

Martini
      • Gość: klub Re: krótsza nóżka IP: *.wroc.gazeta.pl 31.03.04, 12:17
        Dzięki za info. Lekarz proponuje mojej córce (12 lat) operację polegającą na
        celowym uszkodzeniu chrząstki wzrostowej tej zdrowej nóżki. Wtedy, jej wzrost
        się hamuje i obie nogi się wyrównują. Lekarz mówi, że takie operacje się
        wykonuje na świecie i u nas, ale stosunkowo rzadko. Nie wiem, czy się
        zdecydować! Czy ktoś coś słyszał o takiej metodzie???
        • Gość: Majka Re: krótsza nóżka IP: *.wroclaw.mm.pl 31.03.04, 12:59
          Moja córka (7lat) ma różnicę w długości nóg 0,8 cm. Na razie czekamy jak trochę
          urośnie po to by ustalić czy ten skrót jest stały czy może się wyrówna, a może
          też się pogłębić:(
          Cały czas chodzi na gimnastykę korekcyjną, w tym roku też z basenem. Nie chcę
          podważac kompetencji Twojego lekarza, ale sprawdź diagnoże u innego lekarza.
          Znam dziecko, u którego stwierdzono skrót ok. 1,5 cm, dziecko (5 lat) nosiło
          wkładkę, podklejone kapcie... i nabawiło się poważnego skrzywienia w odcinku
          piersiowo-lędźwiowym. Okazało się, że ten skrót był wynikiem chwilowego
          asymetrycznego wzrostu, Ono w tym czasie dużo urosło, wszystko się w miarę
          wyrównało (pozostała różnica ok.0,5cm, obarczona przecież błędem pomiaru), a
          teraz prostują kręgosłup. Sprawdź to!
        • Gość: Majka Re: krótsza nóżka IP: *.wroclaw.mm.pl 31.03.04, 13:02
          A skąd wiadomo jak wpłynie to uszkodzenie chrząstki w zdrowej nodze na jej
          wzrost. Czy pewne jest, ze na skutek tego uszkodzenia ona nie przestanie
          rosnąć, albo będzie rosła jeszcze wolniej niż ta krótsza obecnie?
        • Gość: Artur Re: krótsza nóżka IP: *.sdh.sk.ca 31.03.04, 16:22
          Moze sie zdarzyc jak w tym dowcipie o obcinaniu nog w chyboczacym sie krzesle.
    • neronka Re: krótsza nóżka 31.03.04, 12:50
      Synek mojej koleżanki miał 3 cm krótszą nóżkę.
      W maju miał operację rozciągania kości. Trwało to pół roku. Teraz cały czas
      trwa rekonwalescencja.
      Robili to ortopedzi w szpitalu w Kościerzynie, tam podobno jest najlepsza
      ortopedia na pomorzu.
      • katlub Re: krótsza nóżka 31.03.04, 12:57
        Neronko! A czy możesz mnie jakoś skontaktować z tą koleżanką? mój mail:
        k.lubiniecka@wroclaw.agora.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka