iwonka50 08.10.10, 10:03 Co robi państwo by zapobiegać szerzeniu się wirusa? Nic. Państwu jest nawet na rękę, ze tak mało osób zarażonych o tym wie, bo nie musi wydawać pieniędzy na leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinajedrusik1 Uwaga na HCV 08.10.10, 10:49 1. Ciekawe gdzie badanie anty HCV kosztuje 20 zł, bo ja w Gdańsku zapłaciłam 47zł... 2. Lekarze rodzinni nie wypisują skierowań na bezpłatne badanie, tylko kierują do hepatologa, u którego na wizytę czeka się pół roku. 3. Jak poinformujesz np. u dentysty, że masz HCV, dostaniesz narzędzia z grupy zakażonych i możesz się pięknie zarazić innym typem C (jest 6 typów plus podtypy) lub B. Zdaje się , że od jakichś dwóch lat sprzęt powinien być autoklawowany (skuteczniejszy sposób sterylizacji), ale nie mam zaufania i nie wierzę, że każdy się do tego stosuje. 4. Dobrze, że jest internet i można się samemu zdiagnozować i w porę zareagować (tak jak zrobiłam ja), bo jakby czekać na interwencję lekarzy, to marskość murowana. W moim przypadku lekarze w szpitalu 4 tygodnie mnie badali pod kątem wątroby i nic nie mogli znaleźć, ale badania na WZW C nie zrobili... Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
wicur Re: Uwaga na HCV 08.10.10, 11:48 Panstwo jest bezsilne wobec tego wirusa. Jedyna profilaktyka aby ustrzec sie przed zarazeniem jest higieniczny tryb zycia, czeste mycie rak i ogolne przestrzeganie zasad higieny osobistej. Leczenie jest bardzo kosztowne i w przypadku genotypa 1 dlugotrwale. Stosuje sie obecnie Interferon pegylowany 1x w tygodniu przez 52 tygodnie. Dodatkowo bierze sie leki Rybawarin. Efekty uboczne stosowania tych lekow sa bardzo uciazliwe i niektorzy musz przerwac kuracje. Sam koszt pelnej rocznej kuracji to ca 100 tys Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Uwaga na HCV 08.10.10, 12:24 Przeszedłem lecznie interferonem i rybawiryną - nic przyjemnego ale nie jest beznadziejnie. Państwo zajmuje się dopalaczami, palikotami i podobnymi bzdetami. Koszt testu nie jest zabijający a HCV jest - polecam sprawdzenie każdemu. Nosicielstwo nie jest wyrokiem śmierci - da się z tym żyć, da się to leczyć. Leczenie w większości wypadków kończy się "niewykrywalnością wirusa". Oczywiście lepiej jest zapobiegać - czyli uważać we wszystkich ryzykownych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
ada713 Uwaga na HCV 08.10.10, 12:23 jak czytam takie brednie to nie dziwie się że jest tylu chorych... "...Osoba zakażona HCV powinna za każdym razem poinformować o tym lekarza, kosmetyczkę, stomatologa, którzy muszą w takim przypadku zastosować szczególne środki ostrożności. Niestety, wiele osób boi się kontaktu z nosicielami HCV, nie wiedząc jak postępować. Strach i niewiedza prowadzą do sytuacji, w której wiele osób boi się przyznać do nosicielstwa..." przecież lekarz, kosmetyczka i stomatolog powinien każdego pacjenta traktować jak zarażonego wszystkimi możliwymi wirusami i zachować szczególne środki ostrożności bo ponad 40 tys nie wie o tym że choruje - jeśli lekarz nie wie jak postępować z wirusem to kto ma wiedzieć - jest to choroba przenoszona przez krew wystarczy podczas kontaktu z krwią zakładać rękawiczki i dbać o sterylizację narzędzi i ZAWSZE zachowywać szczególną ostrożność. Dopóki pacjent sam będzie musiał pilnować żeby pielęgniarka podczas pobierania krwi zmieniła rękawiczki, bo jej się wydaje że szkoda na to czasu i 30 osób załatwia w jednych rękawiczkach, a niestety w wielu miejscach cały czas tak to wygląda, więc wychodzi na to że trzeba najpierw uświadomić służbę zdrowia żeby im się chciało chcieć. potrzeba jest więcej takich takich uświadamiających artykułów, ale powinny być bardziej rzetelne i nie wprowadzać ludzi w błąd Ada Odpowiedz Link Zgłoś
insidelia Re: Uwaga na HCV 09.10.10, 09:58 W sumie zabieg jest i nie taki drogi, więc warto od czasu do czasu zrobić badanie kontrolne. Nie zaszkodzi, a kto wie, może faktycznie uda nam się na czas? -- www.insidelia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
baiw Uwaga na HCV 13.10.10, 20:39 Trochę demonicznie ten artykuł brzmi. Wirusem HCV można się zarazić tylko przez kontakt krew-krew. Ryzyko zarażenia się wirusem podczas kontaktów seksualnych określane jest mianem "teoretyczne" - jest tak znikome. A wszystkim, którzy chcą wiedziec czy czegoś nie noszą polecam udanie się do najbliższej stacji krwiodawstwa. Tam badania są robione bardzo rzetelnie. Jeśli okażecie się "czyści" - oddacie krew - komuś to pomoże, a dla Was satysfakcja gwarantowana. Jeśli coś macie - dowiecie się i to za darmo. I bez półrocznego czekania na hepatologa. Ja właśnie w taki sposób dowiedziałam się, że jestem c pozytywna. Chciałam oddać krew dla chorego na białaczkę chłopca. Chciałam mu pomóc, tymczasem to on pośrednio pomógł mi. Odpowiedz Link Zgłoś
mgrek Re: Uwaga na HCV 16.10.10, 11:30 Coż państwo czyli my wszyscy .. raczej nie będą pilnowali naszego ptaka lub szparki i sami musimy o to zadbać.. przynajmniej o badanie które przynajmniej w wawie mozna zrobić w wielu miejscach bez żadnego problemu/ przy okazji mozna też na hiva/ lub w stacji krwiodastwa za darmo, swoją drogą wiedza.. w tym wypadku o drogach zakażeń /i unikaniu ich/ jest bezcenna Odpowiedz Link Zgłoś
dorisek888 Re: Uwaga na HCV 17.10.10, 11:59 No dobrze, a jakie są objawy wskazujące na to że można być zakażonym Takie któwe powinny dać nam coś do myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś