Dodaj do ulubionych

retinopatia

17.03.06, 09:42
mój okulista postawił diagnozę: retinopatia proliferacyjna, smutno mi :(
czy ktoś ma już z tym doświadcznie? na razie słabo widzę z daleka, ale
szkiełka -0.5 pomagają mi w tym. Czego mogę sie poźniej spodziewać?
Obserwuj wątek
    • magdad74 Re: retinopatia 29.03.06, 18:06
      Cześć
      Ja choruję od 26 lat na cukrzycę (od 6 r.ż.). 10 lat temu jak grom z jasnego
      nieba zawalił mi się świat. Z ostrym atakiem jaskry zawieziono mnie do
      szpitala. Wtedy też po 3 tyg. straciłam w tym oku poczucie światła, a rok
      później dało się we znaki drugi oko. Trafiłam jednak w odpowiednie ręce (prof.
      Nawrocki z Łodzi) i jeszcze nieco na nie widzę. Mam 90% utraty wzroku i mam
      też cukrzycę, którra cały czas powoduje pogarszanie się widzenia. A wszystko
      się zaczęło od kilku małych wybroczyn, które lekceważyli moi okuliści. W ogóle
      leczenie cukrzycy było inne-teraz zastanawiam się nad pompą.
      Nie chcę straszyć, bo dizisiejsza insulinoterapia nie powoduje takich powikłań,
      ale uważać trzeba i nie lekceważyć żadnych objawów. Ale o tym wszyscy wiemy.
      Pozdrawiam
      Magda D.
      • nowakaga5 Re: retinopatia 29.03.06, 22:06
        Ola, na pewno musisz zrobić angiografię. Nie martw się na zapas. Po angiografii
        może się okazać, że zmiany są minimalne i nie trzeba się denerwować. Może się
        też okazać, będziesz musiała pójść na laser (robi się to szybciutko
        ambulatoryjnie - ja miałam taki zabieg, ale na inną chorobę. Zmiany cukrzycowe
        mam minimalne) i będzie po wszystkim. Jak zrobisz angiografię, to daj znać.

Jeśli szukasz dobrego okulisty, to najlepsza jest dr Jamiałkowska - 7619085,
        7619080, Marki Ul. Fabryczna 1 Esculap.
        Jeszcze u niej nie byłam, ale muszę się w końcu wybrać. Zachwalają ją zarówno
        lekarze jak i pacjenci.
        • alex359 Re: retinopatia 30.03.06, 09:37
          Dzieki Aga. Ja od paru lat chodzę do Optokanu na ul. Kondratowicza do Dr.
          Korczyk (przyjmuje też w szpitalu Bródnowskim). Byłam już na laserze w
          październiku (Mediq w Legionowie-mają najnowszy sprzęt www.mediq.pl) z
          retinopatią prostą. Zalecenie miałam aby zabieg zrobić na oba oczy, ale lekarz
          stwierdził, że w prawym wszystko się cofneło i zrobił tylko na lewe. W
          listopadzie przeszłam cieżkie zapalenie płuc (leżąc w szpitalu też badano mi
          oczy, ale nic nie stwierdzili). Po czym w marcu poszłam do mojej Pani Dr i
          stwierdziła, że w prawym oku są już poważniejsze zmiany. Dzisiaj jadę znowu do
          Mediqa na laser :)
          Muszę się pospieszyć bo wiosna idzie, a ja na bociany wyglądam :)))
          • nowakaga5 Re: retinopatia 30.03.06, 22:34
            Pamiętaj tylko, że tuż przed ciążą powinnaś mieć zrobioną świeżą angiografię
            (żeby wiedzieć z czego startujesz), a w ciąży musisz mieć badane dno oka raz na
            miesiąc!!!
            Coś te nasze bociany nie mogą wycelować :)))
            • alex359 Re: retinopatia 31.03.06, 12:54
              o rany Ty to mnie potrafisz rozbawić do łez :))) tak te nasze bociany...W
              kwietniu ciąg dalszy starań.
              Wczorajszy laser nie należał do najprzyjemniejszych, miałam sporo naświetleń.
              Kolejną kontrolną wizytę mam 26 kwietnia i wtedy będę wiedziała czy zmiany się
              cofają czy dalej postępują. Bardzo się denerwowałam tymi oczami co miało
              odwzorowanie na moich cukrach. Od wczoraj jakby reką odjął...spadły cukry i baza
              na pompie razem z nimi. Lekarz powiedział, że w ciąży też sie laseruje oczy
              tyle, że robią dodatkową ochronę obiegową i wtedy jest ok. Na ile jest w tym
              prawdy Aga? Nie wydaje mi się żeby laser był zdrowy dla płodu...
    • alex359 Re: retinopatia 31.03.06, 18:53
      www.mediq.pl/site/?what=&id=0&ac=32&xid=0
      zobacz Aga ta przez Ciebie polecana Pani Dr też tu leczy więc ja chyba jestem w
      najlepszej klinice do jakiej mogłam trafic :)
    • alex359 link 29.06.06, 12:48
      wss.olsztyn.pl/gc_03.htm ładnie i prosto jest wszystko opisane.
      • nowakaga5 Re: link 29.06.06, 21:13
        Wiem. Wogule, to się pomyliłam, bo myślałam, że Ty też do niej chodzisz :)
        dlatego o niej pisałam :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka