Dodaj do ulubionych

Bolące szczęki, moocnooo

27.11.10, 12:57
Witam! Jak mnie okropnie bolą wszystkie zęby. Ból jest nie do zniesienia. Pojawia się okresowo, nie wiem co jest tego powodem. Nie mogę nawet ścisnąć zębów ból jest tak wielki, ruszyć szczęką a ból jest tępy i uciskający, ostry kłujący...nie wiem jak bo opisać. nie mam stanu zapalnego. Ból szczęki i zębów pojawia mi się od czasu do czasu strasznie boli..Może ktoś wie co jest tego powodem?????
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Bolące szczęki, moocnooo 27.11.10, 22:09
      trzeba np sprawdzic staw zuchwowy, w koncu to staw jak kazdy inny i moze sie z nim cos dziac.

Zrobic tez na wszelki wypadek badania na borelioze.
      • dididia Re: Bolące szczęki, moocnooo 28.11.10, 10:24
        Dziękuję,,,,ale badanie na boreliozę?Tak?.....a czemu może coś wiecej napiszesz?Dziś mnie jeszcze nie bolały!!!
        • artur737 Re: Bolące szczęki, moocnooo 28.11.10, 10:26
          Bo w sporej czesci przypadkow zapalenia tego stawu widywano kretki pod mikroskopem.
          Nadto w boreliozie moga bolec zeby.

Dlatego wiec...

Robi sie Western blota i/lub PCR i sa to platne badania bo NFZ nie pokrywa.
          • dididia Re: Bolące szczęki, moocnooo 30.11.10, 12:05
            Drogie te badania............
            • artur737 Re: Bolące szczęki, moocnooo 30.11.10, 12:17
              No to na razie ich nie rob. Niech ci lekarze (czy nawet dentysci) zrobia rtg tych twoich stawow zuchwowych.
    • krakowskim_targiem Re: Bolące szczęki, moocnooo 30.11.10, 23:53
      dowiedz się, czy przypadkiem nie zgrzytasz zębami przez sen - nierzadko łączy się to ze szczękościskiem, to może powodować bóle tego typu, a co gorsze - jest bardzo niezdrowe dla szkliwa!
      • dididia Re: Bolące szczęki, moocnooo 12.12.10, 07:38
        Z tym będzie problem bo śpię sama.... a szczęki faktycznie mocno mi się ściskają tzn. ja je ściskam przed snem. Potem mam sytuację taką, że muszę mięśnie choć na chwilkę sama rozluźniać...
        • spector1 Re: Bolące szczęki, moocnooo 12.12.10, 11:13
          dididia napisała:

> Z tym będzie problem bo śpię sama.... a szczęki faktycznie mocno mi się ściskaj
          > ą tzn. ja je ściskam przed snem. Potem mam sytuację taką, że muszę mięśnie choć
          > na chwilkę sama rozluźniać...

Z tego co piszesz wynika, ze przyczyna bolu jest dysfunkcja miesni: masseter (zwacz) oraz
          pterygoid (skrzydlowy ) oraz wiezadel.
          Dysfunkcja tych miesni jest przyczyna bruksizmu a ten czesto prowadzi do dysfunkcji stawu skroniowo-zuchwowego (Temporomandibular joint disorder).Stosuje sie wowczas pseudo leczenie.
          Zapomina sie bowiem o miesniach , ktore sa zrodlem tych zaburzen i leczy sie skutki
          zamiast usunac przyczyne.

Spector
          • dididia Re: Bolące szczęki, moocnooo 12.12.10, 12:36
            Zatem co radzisz spector jak mam sobie pomóc????
            • doc1 Re: Bolące szczęki, moocnooo 12.12.10, 13:01
              Do dentysty idź. Poradzi co robić. Jeśli to bruksizm, skieruje do specjalisty.
              • anais_pl Re: Bolące szczęki, moocnooo 12.12.10, 13:16
                Tak jak doradzano już wyżej, najpierw do dentysty. Przydałby się pantomogram, czyli rtg wszystkich zębów. Jeżeli z tej strony wszystko będzie ok, to trzeba szukać gdzie indziej. Nie masz jakichś innych niepokojących objawów? Silne bóle szczęk i zgrzytanie zębami występują np. przy Hashimoto- trzeba sprawdzić hormony tarczycy i przeciwciała aTPO. Sama przez to przechodziłam, więc wiem o czym piszę. Ale najpierw wyklucz przyczyny dentystyczne.
                • dididia Re: Bolące szczęki, moocnooo 12.12.10, 13:26
                  Nie mam innych objawów...ale owszem sprawdzam też tarczycę. Dobrze, że dentysta mój ma sprzęt w gabinecie i ze hce mi wykonać to RTG zębów...Ciekawe co dalej. Troche poczytałam o tym Burksizmie
                  • izabelcia1979 Re: Bolące szczęki, moocnooo 07.01.11, 20:03
                    w między czasie żeby nie cierpieć zadziałaj jakimś sprawdzonym środkim przeciwbólowym ,np.sprawdzoną pyralginą działa przeciwzapalnie na ostre bóle.
    • tretka Re: Bolące szczęki, moocnooo 08.01.11, 18:05
      Sprawdź staw skroniowo-żuchwowy, miałam to samo. Okazało się że zaciskam zęby w stresie i sobie nadwerężyłam ten staw a przy okazji jeszcze strzelając żuchwą doprowadziłam do tego że wsuwa mi się krążek stawowy i uciska np na jakiś nerw powodując ból. Aż leki przeciwbólowe musiałam brać, miałam zawsze pyralginę w pogotowiu bo jak się zaczynało to nie chciało się skończyć. Na szczęście nie miałam żadnego stanu zapalnego, więc tylko ćwiczenia i zabiegi odciążające staw dostałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka