Dodaj do ulubionych

czy wielki stres moze zniszczyc zdrowie???

IP: *.blueyonder.co.uk 13.04.04, 13:41
Zawsze bylam osoba nerwowa, byle stres powodowal walenie serca, bole zoladka
itp. Ale jakos dawalam sobie z tym rade. Niestety rok temu w moim zyciu
zaszly wielkie zmiany, wiekszosc z nich na gorsze...i tu pojawia sie moje
pytanie. Czy mozliwe jest , ze skutki wielkiego stresu sa widoczne do dzis.
Wciaz jestem slaba, mam zawroty glowy i co kilka dni nasilaja sie bole serca
i jego nieregularne bicie. Bylam oczywiscie u lekarzy, ktorzy nie stwierdzili
choroby serca ani innych , mogacych spoowdowac moje utrzymujace sie zle
samopoczucie.Czy mozliwe jest aby nawet rok czasu trwal ten horror, ktory nie
pozwala mi normalnie funkcjonowac?
Jesli ktos z was mial, lub ma podobny problem, prosze niech napisze, jak
sobie z tym radzic i jak dlugo jeszcze nie bede soba????
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: może:-(( 13.04.04, 15:47
      Lista potenckjalnych dolegliwości jest długa, chyba nie warto ich wyliczać, bo
      nie ma sensu się dodatkowo nakręcac.

Jeśli zupełnie sobie nie radzisz, myślę, że niezłym pomysłem jest wizyta u
      psyciatry (nie, nie mam Cię za wariatkę, co piszę zreszta na wszelki wypadek,
      bo ludzie miewają uprzedzenia do w/w specjalności). W bardzo ostrych stanach na
      krotko warto czasem włączyć jakies prochy, zeby przerwać błędne koło i
      podratowac zdrowie. Oczywiście nie jest to rozwiazanie na dłuższą metę (takim
      jest tylko albo próba sunięcia przyczyny stresu (jesśli to możliwe), albo
      jakiegoś "przerobienia go" w sobie, może z pomocą psychoterapeuty?)

Trzymaj się
      mary_ann
      • Gość: Artur Re: może:-(( IP: *.sdh.sk.ca 13.04.04, 20:00
        Czasem od stresu mozna uciec fizycznie tzn przeprowadzic sie, zmienic miejsce pracy itd. I tak jest chyba najlepiej.
        No i dobrze sie z kims wygadac jezeli stres jest dlugotrwaly; wygadac nawet wiele razy. Wtedy te rozne nieprzyjemne mysli troche szybciej przestaja biegac po glowie.
        Wreszcie warto pomyslec o intensywnej gimnastyce. U naszych przodkow stres nieodlacznie wiazal sie z ucieczka przed zagrozeniem: i dalej tak jestesmy zaprogramowani biologicznie. Intensywny bieg sugeruje organizmowi, ze oddala sie od zrodla zagroznienie i poziom hormonow stresu troche maleje.
        • mary_ann Re racja, racja! 13.04.04, 22:40
          Gość portalu: Artur napisał(a):

> Wreszcie warto pomyslec o intensywnej gimnastyce. U naszych przodkow stres
          nieo
          > dlacznie wiazal sie z ucieczka przed zagrozeniem: i dalej tak jestesmy
          zaprogra
          > mowani biologicznie. Intensywny bieg sugeruje organizmowi, ze oddala sie od
          zro
          > dla zagroznienie i poziom hormonow stresu troche maleje.

O, widzisz, to bardzo słuszna sugestia, jak mogłam o tym zapomnieć?!...
        • wedrowiec2 Re: może:-(( 13.04.04, 22:49
          Gość portalu: Artur napisał(a):

> Czasem od stresu mozna uciec fizycznie tzn przeprowadzic sie, zmienic miejsce
          pracy itd.

Juz wiem dlaczego tyle razy przeprowadzałam się, zmieniałam miasta i pracę.
          To działa:)
    • Gość: hydrogen Re: czy wielki stres moze zniszczyc zdrowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 18:19
      Stres wyniszcza organizm, również w sensie fizycznym. Aby sie przed nim bronić
      trzeba mu dostarczać określonych składników odżywczych. Ja się na tym nie znam,
      ale na pewno ważny jest tutaj np magnez. Proponuję ci zrobić sobie badanie
      włosów i z jego wynikami skontaktować się z jakimś lekarzem, który zna się na
      rzeczy. Polecam specjalistów z laboratorium pierwiastków śladowych Biomol w
      Łodzi. Oni zajmują się m in tym jak stres wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Pozdr

• Gość: Artur Re: czy wielki stres moze zniszczyc zdrowie??? IP: *.sdh.sk.ca 13.04.04, 18:59

Niektore zmiany wywolane przez stres sa nieodwracalne (np kurczenie sie hipokampa w mozgu), inne potrzebuja czasu (kilku lat) na powrot do normy. Stres jest niebezpieczny!

PS
        Juz pisalismy wielokrotnie, ze badania wlosa to stracone pieniadze: Brak standardow badan, wiekszy zwiazek z typem uzywanego szamponu niz stanem zdrowotnym organizmu. Za to swietna okazaja dla naciagaczy, ktorych ofiara jest hydrogen.
        • Gość: hydrogen Re: czy wielki stres moze zniszczyc zdrowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 23:50
          > PS
          > Juz pisalismy wielokrotnie, ze badania wlosa to stracone pieniadze: Brak
          standa
          > rdow badan, wiekszy zwiazek z typem uzywanego szamponu niz stanem zdrowotnym
          or
          > ganizmu. Za to swietna okazaja dla naciagaczy, ktorych ofiara jest hydrogen.

Twoje argumenty mnie nie przekonały. Ostatnio rozmawiałem przez telefon z
          lekarzem z Biomolu, który patrzył na wyniki moich badań z zeszłego roku. Byłem
          kolejny raz zszokowany ile można z takich badań wyczytać na temat
          funkcjonowania organizmu. Problemy, które sygnalizowałeś Arturze być może i
          występują ale z pewnością nie mogą one zdyskwalifikować tego badania.

Pozdr
          • Gość: Artur Re: czy wielki stres moze zniszczyc zdrowie??? IP: *.sdh.sk.ca 13.04.04, 23:58
            Niemniej jest to bardzo ulotna postac medycyny alternatywnej prawie wcale nieumotywowana badaniami naukowymi. Tak jak to juz pisalismy, duzo wlasciwsza metoda byloby oznaczania mikroelementow z krwi choc i tak interpretacja tak uzyskanych wynikow moze miec wiele wspolnego z wrozkarstwem lub zwyklym zgadywaniem.
            • uve Re: czy wielki stres moze zniszczyc zdrowie??? 14.04.04, 00:29
              To jest lancuch zamkniety> W zasadzie stres jest przyczyna czegos, a podloza
              moga byc rozne, oczywiscie jedno z nich to sprawy dziedziczne.
              Leczenie stresu jest dlugie, ale skuteczne. Poblem jest w tym ze pacjent sie
              moze czuc podczas leczenia nawet gorzej niz przed. Wiekszosc porzuca leczenie i
              niestety problem zostaje taki jaki byl przedtem.
              uve
              "For each sickness we know, God lets a herb to grow"
              • Gość: Halina DO ARTURA IP: *.ip-pluggen.com 14.04.04, 00:48
                Kurczenie sie hipokampa? U mnie stwierdzono ze "mozg sie zmniejszyl", ale
                nie podano szczegolowo ani przyczyny!
                Natomiast Twoja wypowiedz pasuje do mnie jak ulal!
                Bylam zestresowana na smierc, zachorowalam, teraz jestem na rencie z tego
                powodu. Moglam po okresie dlugiego zwolnienia wrocic do pracy, bo sie calkiem
                dobrze czulam, ale lekarz mnie ostrzegal, ze w ciagu miesiaca takiego stresu
                jak mialam w pracy, znow wroca objawy "wypalenia sie".
                Teraz musze zyc bardzo spokojnie, bo za duze tempo powoduje "krotkie spiecie"
                w mozgu i wtedy czuje jakbym stanela przed niewidocznym murem.
                • Gość: Artur Re: DO ARTURA IP: *.sdh.sk.ca 14.04.04, 01:01
                  Mozg sie troche zmniejsza z wiekiem i z powodu roznych chorob. Stres specyficznie zmniejsza wielkosc hipokampa. A posttraumatic stress disorder jest w koncu obecny znacznie czesciej w naszym zyciu niz tylko u weteranow wojny w Wietnamie. I zwykle jest to problem na reszte zycia.
                  • Gość: zalamana Re: DO ARTURA IP: *.blueyonder.co.uk 14.04.04, 17:35
                    dzieki za wszystkie opinie, troche mnie pocieszyliscie, wole, aby zle
                    samopoczucie w ostatecznosci zwiazane bylo z powodu stresu niz jakiejs innej
                    paskudnej choroby. Postaram sie zastosowac do wszystkich rad:)
        • martini_very_bianco Re: czy wielki stres moze zniszczyc zdrowie??? 14.04.04, 17:37
          i szkoda, że Akademie Medyczne też na tym żerują za grubą kasę. Co nie, Artur?

16%VOL
          22%VAT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka