Dodaj do ulubionych

problem z kolanem

27.12.10, 19:11
Witam,

11.12.2010 miałem wypadek na nartach - uraz kolana oczywiście..

Pojechałem do szpitala - założyli mi szynę tutorową na nogę i puścili do domu.
A dokładniej:

RTG nie wykazało żadnych uszkodzeń. Lekarz kazał mi nawet robić przysiady podczas ogólnego badania. Pytałem czy może być coś z wiązadłem - powiedział że wątpi. Mogłem w tej szynie normalnie stawać na chorą nogę, nic od tamtego czasu mnie nic nie boli.

Po kilku dniach udałem się na USG, co wykazało:

" W stawie kolanowym wysięk, bez przerostu błony maziowej, bez ciał wolnych.
Chrząstka stawowa na pow obciążanej kości udowej - nie badano ( ROM 80-0-0)
MCL - obrzęk przyczepu udowego ( uraz II stopnia ), LCL, ACL, PCL bez zmian.
MM,Ml - bez ewidentnych patologii, kaletka półbłoniasta nieposzerzona"

Dodam że podczas badania ortopeda rozcioł tą szynę i już nie mogłem zginać nogi ( wyprost pełny, zgięcie jakieś 30 stopni)

Po badaniu zalecił nadal nosić szynę do 28 grudnia. Wtedy idę na kolejne USG któro ma wykazać czy się to wiązadło zrosło.

Na dzień dzisiejszy bez żadnych ćwiczeń mogę zginać nogę do 90 stopni, poźniej pojawia sie blokada..

Wiem że tematy urazów kolana są powielane często na różnych forach, jednak do każdego przypadku najeży podejść indywidualnie.. W związku z tym zwracam się z proźbą o jakieś rady..

Czy robiąc postępy w zginaniu nogi wynika z tego że wiązadło się zrasta?
Czy należy podjąć jakieś dodatkowe leczenie, badania..

Może coś polecicie z Krakowa ?

no i kiedy mogę odzyswać 100% sprawność i wrócić np na narty ?
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: problem z kolanem 02.01.11, 14:16
      Wpisz w google serwinka tarło. Zaufaj. Nie z takimi problemami ludzie przyjeżdżali .
    • patryk9962 Re: problem z kolanem 03.01.11, 15:40
      Dnia 20.12.2010 doznałem kontuzji kolana grając w koszykówkę - ból ograniczenie ruchomości bez zaburzeń ukrwienia i unerwienia w konczynie lewej. rozpoznanie lekarza to S83.6 skecenie i naderwanie innych, nie określonych części kolana lewego. założono mi szynę tutorową gipsową i kazano zgłoscić się do poradni ortopedycznej chirurgicznej za 3 dni lecz w tym kraju jest patologia i nikt mnie nie chce przyjąć za 3 dni !! nawcześniejszy termin na kase chorych to na 23 lutego 2011 !! PARANOJA !! kazali zgłosić się za 3 dni a nabliższy termin wolny za 2 msc !! ok pojechałem do domu bolała mnie noga nie mogłem nic .podniesienie z łożka w gipsie sprawiało ogromny ból, zgięcie ani wyprostowanie kolana było prawie żadne nie dało sie zgiąc ani wyprostować. dzięki znajomościom mamy znaleźliśmy pomoc w szpitalu wojskowym na Wrocławskiej w krakowie i tam pojechałem 22.12.2010 ściągnęli mi wodę z kolana i kazali robić zimne okłady i zastrzyki Clexane i założyli gips z powrotem. Między czasie ból zniknął a zginanie kolana poprawiło się teraz już mogłem zgiąć kolano lecz nie do kąta prostego dalsze zgięcie to lekki ból i blokada wyprostowanie dalej niemożliwe i kazano się zgłosić 29.12.2010. zgłosiłem się i co lekarz pomacał podotykał powiedział że może mieć pan uszkodzoną łąkątkę i mozliwa będzie potrzeba robienia laparoskopii kolana, ale na razie kazał aż do następnej wizyty robić zimne okłady i małe ćwiczenia mianowicie podnoszenia nogi tak aby pracował mięsień czworogłowy i dalej robić zastrzyki i brac tabletki Cyclo3fort i teraz kazano mi się zgłosić 7.01.2011 i co mi powiedzą ? boję się co będzie dalej ponieważ 22.01.2011 mam studniówkę i co z nią będzie czy pójdę czy mogę tańczyć :( ehhhhhhhhh prosze o kontakt gdybyście jakieś cenne inforamcje mieli. z góry przepraszam za chaotyczny język po prostu nerwy z tego wszystkiego i obawa co dalej ;) pozdrawiam
      • bananarama-live Re: problem z kolanem 03.01.11, 18:32
        Dlaczego nie pojedziesz tam gdzie radzę? Najpierw zadzwoń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka