Dodaj do ulubionych

DO "PROFIS" i KREWNYCH-SCHIZOFRENIA

IP: *.54.57.255.tisdip.tiscali.de 17.04.04, 01:52
moja siostra jest chora ...Od 3 lat choroba rozpoznana, leczenie kilkukrotne,
kliniczne. Nie ma swiadomosci choroby- rzekomo - lekarze tak twierdza, cierpi
na chroniczne bole glowy ,wykonuje coraz to nowe badania /nie zawsze na swoj
koszt/...Stracila prace po ostatnim pobycie w szpitalu. Nie zazywa
systematycznie zalecanych lekow. ak przekonac moga ja krewni czy znajomi, ze
dziala na swoja szkode, jesli lekarze i psychoterapeuci nie potrafia. AK
POSTEPOWAC Z TAKA OSOBA? Mam tez pytanie do lekarza, czy lekarz wiodacy moze
odnowic informacji o osobie chorej - rodzinie, i czy jest to zgodne z
interesem pacjenta, ze unika , a wrecz odmawia spotkania indywidualnego z
najblizszymi czlonkami rodziny??
Obserwuj wątek
    • gepart_czester Re: DO "PROFIS" i KREWNYCH-SCHIZOFRENIA 17.04.04, 08:06
      nie jestem lekarzem. jednak z tego co sie orientuje lekarze nie maja prawa do
      ujawniania informacji o osobie chorej - obowiazuje ich tajemnica lekarska. na
      twoim miejscu jednak porozmawialabym z lekarzem, moim zdaniem warto. zawsze byc
      moze nie wprost ale podpowie ci jak dzialac, co zrobic.
      • Gość: pomozcie Re: DO "PROFIS" i KREWNYCH-SCHIZOFRENIA IP: *.54.148.161.tisdip.tiscali.de 17.04.04, 12:58
        najblizsza rodzina kontaktuje sie wielokrotnie z lekarzem., rowniez na jego
        wyrazne zyczenie. Ma to sluzyc ocenie srodowiska i relacji, co jest absolutnie
        logiczne. Jesli pacjent nie potrafi otworzyc sie na lekarza, co jest wysoce
        prawdopodobne w przypadku mojej siostry, wydawaloby sie , rozmowy indywidualne
        z pozostalymi czlonkami najblizszej rodziny powinny tutaj pomoc lekarzowi w
        tworzeniu wizerunku chorego. Jak do tej pory rozmowy przepiegaja tylko z
        rodzicami, a rodzenstwo sie pomija, jestem pewna, ze moglabym pomoc ale
        mam "zwiazane rece"...Mam z siostra bardzo bliski i cieply kontakt, ogolnie
        jestesmy rodzinne bardzo zwiazani...
        • gepart_czester Re: DO "PROFIS" i KREWNYCH-SCHIZOFRENIA 17.04.04, 16:43
          w takim wypadku moze warto porozmawiac z rodzicami. Powiedz im, ze myslisz, ze
          mozesz pomoc swojej siostrze rozmawiajac z lekarzem, lub bezposrednio zwroc sie
          do lekarza.
          • Gość: pomozcie Re: DO "PROFIS" i KREWNYCH-SCHIZOFRENIA IP: *.54.138.200.tisdip.tiscali.de 17.04.04, 17:32
            tak wlasnie postapilam i dostalam odmowna odpowiedz. Przeczytalam na ten temat
            mnostwo fachowych i nie - publikacji. Mysle, ze rozumiem na czym polega istota
            tej choroby. Moi rodzice nie bardzo potrafia sobie z tym radzic i mam wrazenie,
            ze swoim postepowaniem nie pomagaja siostrze. Zaznaczam, ze mieszkaja pod
            jednym dachem. Prawo polskie chroni obywatela - rzekomo , ale gdzies jest tu
            jakas niescislosc, skoro nie mozna pomoc osobie okresowo niepoczytalnej, gdy
            ona sama sobie nie potrafi...
            • dorissa Re: DO "PROFIS" i KREWNYCH-SCHIZOFRENIA 18.04.04, 12:21
              Przeczyaj książkę pt."cichy pokój". Może to pomoże Ci zrozumieć co czuje
              siostra i jak do niej dotrzeć. Autorka Lori Schiller to też chora i opisuje ten
              świat od środka.
              • Gość: pomozcie Re: DO "PROFIS" i KREWNYCH-SCHIZOFRENIA-Dorissa IP: *.54.135.83.tisdip.tiscali.de 18.04.04, 22:21
                bardzo dziekuje.
          • Gość: pomozcie dzieki dla gaparta-czytam rowniez Twoj watek IP: *.54.135.83.tisdip.tiscali.de 18.04.04, 22:23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka