selena22 10.05.04, 12:26 To czy wyleczy anoreksję??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vitalia Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko 10.05.04, 12:46 Tak oczywiście......rano móżdżek i 5 jajek,potem golonka ,następnie smażona kaszaneczka na bekoniku,i jeszcze jedno jajeczko.A na kolację kiełbaska i chlebek ze słoninką.... ,,,,Czy Ty naprawdę w to wierzysz???Wycieńczony głodówkami organizm katować tłuszczem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotka do vitali IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.181.* 10.05.04, 21:41 Najpierw zapoznaj się z poprawnym jadłospisem w żywieniu optymalnym a później zabieraj głos. Wypisujesz brednie bo nie masz zielonego pojecia o tym sposobie żywienia. Jesli interesuje Cie DO to zapoznaj się z nią dokładnie a nie wypisuj farmazonów jakie udało Ci się usłyszec lub przeczytać od osób równie zle zorientowanych. Życze powodzenia Kotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppns Re: do vitali IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.04, 21:45 Ja mam pojęcie o "teorii" żywieniowej Dra Salcesona. Przeczytałem kilka jego książek , zaglądam na strony internetowe o ŻO. Czy także uważasz , że salceson , kaszanka i ozory świńskie są uniwersalnym antidotum na WSZYSTKIE choroby ? Czyżbyś droga Kotko była w sekcie salcesonojadów? Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: do vitali 10.05.04, 21:58 Z pewnością ma kotka te same korzenie co ,,tłuścioszki z forum,,A teoria żywieniowa to rzeczywiście tylko teoria i nijak się ma do zdrowia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotka Re: do ppns IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.181.* 10.05.04, 22:16 Jak mogę nie być zwolenniczką DO skoro dzieki niej: 1) wywinęłam się cukrzycy i bulimii 2) obnizył się u mnie poziom cholesterolu i trójglicerydów 3) zniknęły objawy trądziku różowatego 4) obnizyło się cisnienie krwi kilka bliskich mi osób również zawdziecza powrót do zdrowia DO. Poza tym ja uwielbiam jajka, podroby, salceson, sery, smietankę, prawdziwe masełko i kaszaneczkę. Jedząc te potrawy w znikomych ilościach ( to bzdura,że na DO je sie dużo )nie jestem głodna i nie tyję. Nie obchodzi mnie światopoglad dr.Kwasniewskiego. Dla mnie ważne jest to ze opracowany przez niego sposób zywienia jest dla mnie odpowiedni. Szkoda tylko że przez dziesięć lat słuchałam lekarzy i stosowałam wyniszczajace diety. A pani lekarz, która stwierdziła u mnie cukrzycę ( przy poziomie cukru 160) na temat diety cukrzycowej wiedziała tylko tyle, że nie można jeść słodyczy. A co do Ciebie ppns to nie zyczę sobie żeby ktos, kto ubliża innym tylko dlatego ze lubia salceson zwracał się do mnie per "droga"kotko. Ja szanuję ludzi bez względu na to czym się odżywiają a takich jak Ty po prostu ignoruję . Na takim poziomie jaki prezentujesz nie potrafię dyskutować. Życzę powodzenia.Kotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 14:42 Tak. Po pierwsze taki sposób odżywiania poprawia czynność mózgu i ludzie zaczynajką logicznie myśleć a to już może dużo pomóc w chorobie wynikającej z głupoty. Po drugie po mniej lub bardziej dokładnym przeanalizowaniu zasad zdrowego odżywiania widać jasno, że zalecane jedzenie nie szkodzi (w szczególności nie powoduje otyłości) i nie ma się go co obawiać. Można jeść do syta i zachować szczupłą sylwetkę. Tak by to wyglądało od strony teoretycznej. Jak jest w praktyce to niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko 10.05.04, 20:24 No właśnie...nie ma jak to na teorii budować zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotka Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.181.* 10.05.04, 21:55 Czy dieta optymalna leczy wszystko tego nie wiem. Ja byłam bulimiczką. Ataki wilczego głodu były moim koszmarem. Stosując chude dietki odczuwałam ciagły głód. Owszem chudłam ale z psychiką było żle. O niczym innym nie mogłam mysleć tylko o tym co zjem w kolejnym posiłku.Im szybciej chudłam tym szybciej waga wracała. Podobno bulimia jest odwrotnością anoreksji ale w obu przypadkach choruje psyche. Na DO jestem od 5 lat i od tego czasu żyję normalnie. Zapomniałm co to głód mimo ze jem 2 posiłki dziennie. Podstawa mojego zywienia są żółtka jaj, tłuste sery, smietanka 30% i podroby. Nie wierz w brednie jakie wypisuja przeciwnicy tej diety o ciagłym jedzeniu smalcu. Ja z tej diety wybrałąm to co lubię i tylko utrzymuję odpowiednie proporcje białka, tłuszczu i weglowodanów. Życzę powrotu do zdrowia. kotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re:Skoro dieta optymalna jest swym przeciwieństwem IP: *.crowley.pl 10.05.04, 22:31 Gość portalu: kotka napisał(a): > Czy dieta optymalna leczy wszystko tego nie wiem. Ja byłam bulimiczką. Ataki > wilczego głodu były moim koszmarem. Stosując chude dietki odczuwałam ciagły > głód. Owszem chudłam ale z psychiką było żle. O niczym innym nie mogłam mysleć > tylko o tym co zjem w kolejnym posiłku.Im szybciej chudłam tym szybciej waga > wracała. Podobno bulimia jest odwrotnością anoreksji ale w obu przypadkach > choruje psyche. Na DO jestem od 5 lat i od tego czasu żyję normalnie. > Zapomniałm co to głód mimo ze jem 2 posiłki dziennie. Podstawa mojego zywienia > są żółtka jaj, tłuste sery, smietanka 30% i podroby Nie wierz w brednie jakie > wypisuja przeciwnicy tej diety o ciagłym jedzeniu smalcu. Ja z tej diety > wybrałąm to co lubię i tylko utrzymuję odpowiednie proporcje białka, tłuszczu .... ... kotka , to jest forum zdrowie wiec nie wypisuj tu BREDNI o obżeraniu sie żołtkami jaj,ze smietanka i podrobami i jeszcze życzysz zdrowia.... ..... i wypisujesz brednie jakoby tylko jaja z podrobami i smitana były rozwiązaniem dla zlikwidowania uczucia głodu.. mylisz swoje prywatne odczucia ( a może kłopoty z sobą- bulimia) z faktyczną wartościa danej diety ... cóż kolejna , naiwna ofiara propagandy tłuszczojadów Z wyrazami współczucia Odpowiedz Link Zgłoś
selena22 Re:Skoro dieta optymalna jest swym przeciwieństwe 11.05.04, 08:39 Tylko błagam, nie kłóćcie się na forum! Naprawdę nie chciałam wywołać zadymy. Po prostu ciekawi mnie to że DO jest zalecana jako terapia na dosłownie wszystko. A co z chorobami które mają podłoże nie tylko w samej diecie ale np także w umyśle.. Co do anoreksji - dla kogoś kto obsesyjnie liczył kalorie i nawet nie spoglądał w stronę tłuszczu dieta optymalna brzmi jak koszmar - i czy nadal uważacie że taka dieta nie spowoduje pogłębienia choroby? Ja wątpię. kotko czy nie obawiasz się skutków długookresowych tej diety?? Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re:Skoro dieta optymalna jest swym przeciwieństwe 11.05.04, 09:08 selena22 napisała: > Po prostu ciekawi mnie to że DO jest zalecana jako terapia na dosłownie > wszystko. A co z chorobami które mają podłoże nie tylko w samej diecie ale np > także w umyśle.. No wiesz w zdrowym ciele zdrowy duch ;) a tak swoją droga to nie przyszło ci do głowy powiązac choroby umysłu ze zwykłaym niedożywieniem tegoż ??? , bo choć mózg jest narządem uprzywilejowanym w zaopatrzeniu w skądniki odżywcze , to można zywić się tak źle że nawet to uprzywilejowanie moze nie wystarczyć > Co do anoreksji - dla kogoś kto obsesyjnie liczył kalorie i nawet nie spoglądał > > w stronę tłuszczu dieta optymalna brzmi jak koszmar - i czy nadal uważacie że > taka dieta nie spowoduje pogłębienia choroby? > Ja wątpię. > moze się zdziwisz ale na DO zjada się mniej kcal niż na jakiejkolwiek innej diecie kobiecie wystarczy 1300-1500 na dobe przy zaspokojeniu apetytu i wszystkich potrzeb na składaniki odżywcze > kotko czy nie obawiasz się skutków długookresowych tej diety?? ja też tak się zapytam co dla ciebie jest długookresowy skutek ??? bo kotka napisała ze już 5 lat jest na DO , niektórzy ludzie stosują ta diete od około 35 lat Slawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elisabeth Re:dieta cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 19:48 No tak dr Kwasniewski stosuje ją od 35 lat. To dlaczego utracił włosy i nosi perukę? Pewnie optymalni obrzucą mnie błotem. Ale tej informacji niestety nie wyssałam z palca. Dowiedziałam się o tym przeglądając strony dotyczące DO. Jakiś czas temu interesowałam się tym tematem, ale w końcu zaprzestałam.Przecież utrata włosów nie jest objawem zdrowia, prawda.... ? Kwaśniewski na razie robi eksperyment na sobie i innych... A co tak naprawdę ta dieta za soba niesie przypuszczam, że okaże się to dopiero za kilka lub kilkanaście..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re:dieta cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 22:54 A czy jesteś pewna, że dr JK stracił te włosy od diety? A tak pozatym to czyżby wśród stosujących piramisę "zdrowia" nie było łysych? Niestety nie widzę logiki w twoim rozumowaniu. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re:dieta cud IP: *.clubnet.pl 11.05.04, 23:46 ale GDZIE on stracil te wolsy? tam gdzie mezczyzni lysieja czy na calej glowie ablo nawet na calej skorze? to jest wazne. tak czy inaczej po 30-40 nawet oczyszczanie organizmu nie uchroni przed tym :( np. tombak jest lysy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystynaopty1 Re:dieta cud IP: *.elpos.net 11.05.04, 23:57 Gość portalu: Elisabeth napisał(a): > No tak dr Kwasniewski stosuje ją od 35 lat. To dlaczego utracił włosy i nosi > perukę? Tak, nosi. Włosy najprawdopodobniej utracił jeszcze PRZED opracowaniem i zastosowaniem u siebie diety optymalnej. Gdzieś wspomniał też, że oboje z żoną poważnie chorowali i że być może kiedyś o tym powie więcej. Nosi perukę być może dlatego, że jednak nie zaakceptował swojej łysiny. Ja też uważam, że nosi ją zupełnie niepotrzebnie, niestety, część mężczyzn braku włosów ie potrafi zaakceptować. Jerzy Połomski nosi perukę już od lat chyba 50. i jakoś nikt go za wariata nie uważa - oczywiście uwaga ta jest nie do Ciebie. > Pewnie optymalni obrzucą mnie błotem. Przykro mi, że tak uważasz. Za co mam obrzucać Cię błotem? Dlaczego uważasz optymalnych za ordynusów? Czy Ty nie widzisz, że to właśnie kilku przeciwników DO i Kwaśniewskiego uwielbia rzucać tym błotem przy każdej nadarzającej się okazji, gdy tylko ktoś zapyta o DO? A jeśli nawet nie zapyta, to sami zakładają chamskie wątki. Naprawdę tego nie widzisz? Ale tej informacji niestety nie > wyssałam z palca. Dowiedziałam się o tym przeglądając strony dotyczące DO. > Jakiś czas temu interesowałam się tym tematem, ale w końcu > zaprzestałam.Przecież utrata włosów nie jest objawem zdrowia, prawda.... ? On zdrowie odzyskał, ale włosy wcześniej utracone, niestety już nie odrosły. > Kwaśniewski na razie robi eksperyment na sobie i innych... On eksperymenty na sobie i rodzinie robił 35 lat temu, przyczytaj książkę "Dieta optymalna", czy "Tłuste życie", w których wyjaśnia jak doszedł do diety optymalnej. > A co tak naprawdę ta dieta za soba niesie przypuszczam, że okaże się to > dopiero za kilka lub kilkanaście..... Z pewnością czas pracuje dla nas - żywiących się optymalnie. Ja już to wiem od sześciu lat i żal mi tych wszystkich straconych lat z przed DO, bo to nieprawda że DO jest w stanie cofnąć absolutnie każdą patologię. Odcięte nogi, czy wycięty pęcherzyk żółciowy - nie odrastają, podobnie jak nie cofa się męska łysina. Pozdrawiam Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elizabeth Re:dieta cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 18:04 > Tak, nosi. Włosy najprawdopodobniej utracił jeszcze PRZED opracowaniem i > zastosowaniem u siebie diety optymalnej. Niepokoi mnie w Twojej wypowiedzi słowo NAJPRAWDOPODOBNIEJ.Czyli, że nie wiadomo kiedy doszło do utraty włosów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystynaopty1 Re:dieta cud IP: *.elpos.net 14.05.04, 12:30 Gość portalu: Elizabeth napisał(a): > > Tak, nosi. Włosy najprawdopodobniej utracił jeszcze PRZED opracowaniem i > > zastosowaniem u siebie diety optymalnej. > Niepokoi mnie w Twojej wypowiedzi słowo NAJPRAWDOPODOBNIEJ.Czyli, że nie > wiadomo kiedy doszło do utraty włosów! 1. Nigdzie nikt nie zadał doktorowi pytania KIEDY stracił włosy: przed DO, czy po zastosowaniu DO. I nigdzie tego konkretnie nie napisał, a przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo. 2. Ja wiem po sobie, że przed DO bardzo mi wypadały włosy, a na DO przestały wypadać. Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re:dieta cud 12.05.04, 00:18 Gość portalu: Elisabeth napisał(a): > No tak dr Kwasniewski stosuje ją od 35 lat. To dlaczego utracił włosy no wiesz JK jest już dość wiekową osobą i włosy utracił zanim opracował DO , poza tym tak jak mówi Hydrogen na swiecie pełno jest łysych i tłumaczy się to ze na mądrej głowie włosy nie rosną ;)))))) Slawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re:dieta cud IP: *.clubnet.pl 12.05.04, 00:24 > tłumaczy się to > ze na mądrej głowie włosy nie rosną ;)))))) a mi teraz robia sie coraz gestsze :( wydaje mi sie ze te co wypadly odrastaja :( moze bede czytal wiecej ksiazek, to problem zniknie Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re:dieta cud 12.05.04, 01:30 Gość portalu: are napisał(a): > > tłumaczy się to > > ze na mądrej głowie włosy nie rosną ;)))))) > > a mi teraz robia sie coraz gestsze :( wydaje mi sie ze te co wypadly > odrastaja :( moze bede czytal wiecej ksiazek, to problem zniknie próbuj , choc pewnie to nic nie da ;))))), w myśl zasady ze nie wystarczy umieć tańczyć trzeba się jeszcze umieć ruszać ;))) Slawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotka Re:do Seleny IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.181.* 11.05.04, 19:24 Nie obawiam się skutków długoterminowych tej diety. Myślę że ponad 5 lat odczuwania pozytywnych efektów tego sposobu żywienia jest dostatecznym argumentem za tym zeby kontynuować. Słyszałam ze nie wszystkim służy DO. Nie wnikam z jakich przyczyn. Zawsze uważałam i uważam że kazdy człowiek musi znależź sam dla siebie najlepszy sposób na życie. Znam natomiast skutki jakie wywołały u mnie niskotłuszczowe diety jakie stosowałam przez 10 lat poprzedzajacych przejście na DO. W młodości nie miałam zadnych problemów zdrowotnych i o dietach nie miałam pojecia. Po wielu kuracjach hormonalnych (problemy z zajsciem w ciążę) zaczęły się moje kłopoty z zaburzeniami łaknienia. Mój apetyt na jedzenie był moim koszmarem. W moim przypadku nie było wywoływania wymiotów. Ja na zmianę zajadałam się,wcale nie tłustymi potrawami, bo święcie wierzyłam że to one tuczą, ale pieczywem, kluchami, pełnymi michami surówek. Potem przychodziło opamiętanie i wpadając z jednej skrajności w drugą stosowałam diety od 400 (Camridge)do 1000 kcal. Owszem chudłam po tych głodówkach ale przy 1500 kcal na dobę waga szła w górę. I tak przez 10 lat. Kiedy wpadła mi w rece DO pomyslałam że tylko tego jeszcze nie próbowałam. Ostatecznie zdecydowały za mnie wyniki poziomu cukru i trójglicerydów. Po miesiacu DO wszystko wróciło do normy i od 5 lat jest OK. Druga ważną dla mnie sprawą jest to że zapomniałam o wilczych głodach jesli wiesz o czym mówię. Nie potrafię odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie bo bulimia to nie to samo co anoreksja. Mam taki feler w charakterze,że sama muszę sprawdzić zanim uwierzę ze cokolwiek mi pomoże. Myslę ,że jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat DO powinnas przeczytać którąś z książek dr.Kwaśniewskiego. Powiem Ci ze jego wywody na tematy odbiegające od diety irytują mnie więc pomijam te fragmenty opracowań i skupiam się na zasadach stosowania samej DO. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia. Kotka Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Kotka 12.05.04, 04:22 Kotka; Jestem wegano-witarianinem, (12 lat weganin) mnie nie brakuje tłuszczów, dlaczego: Zobacz: www.surawka.republika.pl artykuł o orzechach. Pozdro. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotka Re: Kotka IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.181.* 12.05.04, 18:29 Wywołałeś moją osobe, ale tak naprawdę nie wiem o co Ci chodzi. Przeciez ja odpowiadam na zapytanie Seleny. Mam przykre doswiadczenia w kontaktach z wegetarianami na forum, którzy obrzucają mnie obelgami tylko dlatego ze wolę jesć tłusto. Nie obchodzi mnie co kładziesz na talerz i daruj sobie zainteresowanie moim talerzem. Selana zadała pytanie dotyczace DO i jej wpływu na anoreksje więc podzieliłam się z nią moim doswiadczeniem. Co z tym zrobi jej sprawa. Kotka. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Dolar w oczach 13.05.04, 03:00 Kotka Z twojej wypowiedzi wynika tak jakby wszyscy wegetarianie cierpieli na niedobory tłuszczów dlatego wysłałem poprzedni list, żeby nie było żadnych wątpliwości pomiędzy wegatarianizmem a błędami żywieniowymi. Jaśniej. A co do doświadczeń z mięsojadami ja miałem i mam ich wystarczająco dużo, i to nie tylko na forum ale również w życiu codziennym. Nie dziwię się że tak ostro niektóży z nich reagują na ataki ze strony osób opłacanych przez przemysł mięsny, nie zważający na zdrowie ludzkie, jedynie dolar w oczach. Pozdro. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech.... Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.04, 18:29 wydaje mi się ze wlasnie dzieki DO moj ojciec umiera wlasnie w szpitalu....mysle, ze przez to kurewskie zarcie umiera kilka lat wczesniej...czy nikt nie moze kategorycznie stwierdzic jak to z ta dieta jest??? biochemicy niech się odezwa, albo lekarze.....ja juz nie wiem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:04 > wydaje mi się ze wlasnie dzieki DO moj ojciec umiera wlasnie w > szpitalu....mysle, ze przez to kurewskie zarcie umiera kilka lat > wczesniej...czy nikt nie moze kategorycznie stwierdzic jak to z ta dieta jest?? > ? > biochemicy niech się odezwa, albo lekarze.....ja juz nie wiem...... A możesz napisać cos więcej o ojcu? Na co chorouje/chorował (przed DO) i co mu się pogorszyło a co polepszyło na diecie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 09:20 i co mu > się pogorszyło za samo takie myślenie Arcydiakon Wędzonego Boczku [albo Tłusta Inkwizycja] może cię wyrzucić z Kościoła. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.gfk.pl 13.05.04, 11:13 > za samo takie myślenie Arcydiakon Wędzonego Boczku [albo Tłusta Inkwizycja] > może cię wyrzucić z Kościoła. > Niezupełnie. Sposób myślenie Tłustej Inkwizycji jest taki, że dieta optymana może zaszkodzić ale jest to wynikiem jej nieprawidłowego stosowania i tylko tego (czyli np 10g za dużo białka czy węgli). Zatem można mówić o ofiarach ale tylko "nieprawidłowego" stosowania DO. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 11:37 Zatem można mówić o ofiarach ale > tylko "nieprawidłowego" stosowania DO. bardzo ładny dogmat. mamy w histori miliardy istnień ludzkich od Kamczatki po przyladek Horn które odeszły z tego świata nie zaznawszy Tłustego Oświecenia... smutne to 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:16 dieta optymalana boze ludzie blagam przestancie sie tym tluszczem faszerowac. owszem jesli jemy same tluszcze a nie jemy weglowodanow to z tego co mnie nauczyli na biochemii ze szlakow metabolicznych naszego organizmu bedziemy chudnac!!!ale ta dieta to dobry poczatek do zawalow serca itp i teraz nie ze sobie to wymyslilma tylko to opinia wielu lekarzy. ta dieta zbierze niezle zniwo za kilkanascie lat gdy ludzie ktorzy dzis ja stosuja zaczna padac jak muchy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
selena22 Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko 12.05.04, 21:12 Gość portalu: ja napisał(a): > dieta optymalana boze ludzie blagam przestancie sie tym tluszczem faszerowac. > owszem jesli jemy same tluszcze a nie jemy weglowodanow to z tego co mnie > nauczyli na biochemii ze szlakow metabolicznych naszego organizmu bedziemy > chudnac!!!ale ta dieta to dobry poczatek do zawalow serca itp i teraz nie ze > sobie to wymyslilma tylko to opinia wielu lekarzy. ta dieta zbierze niezle > zniwo za kilkanascie lat gdy ludzie ktorzy dzis ja stosuja zaczna padac jak > muchy!!! To właśnie! Strasznie mało jest opinii specjalistów w tej kwestii. Ja napotykam albo na gorących zwolenników albo na sceptycznych lekarzy albo wege. Brakuje konstruktywnej dyskusji. Ale przecież wystarczy przeprowadzić rzetelne badania obiektywnie aby rozwiązać wątpliwości. Dlaczego oficjalna medycyna tak dyskryminuje tą dietę ale jednocześnie nie jest w stanie zastopować te wszystkie choróbska np cukrzycę? A jeżeli ta dieta okaże się na prawdę wskazana dla ludzkiego organizmu to pomyślcie ile ludzi to uratuje. A z drugiej strony jeżeli to szarlataństwo to ja współczuje tym wszystkim chorym ludziom. Pozdrawiam wszystkich i wege i opty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.gfk.pl 13.05.04, 12:48 >ale ta dieta to dobry poczatek do zawalow serca itp i teraz nie > ze > > sobie to wymyslilma tylko to opinia wielu lekarzy Dobrze to określiłaś. Ale słowo "opinia" sugeruje, że mamy do czynienia z czymś subiektywnym i tak też w istocie jest. Jeśli przyjrzysz się bliżej tym opiniom to sama to zuważysz. Mało w nich konkretów i odwołań do sensownych prac naukowych niezbicie kwestionujących sens żywienia optymalnego. Z drugiej strony jest cała masa świadectw o jego skuteczności. Dla mnie gdy podejmowałem decyzję o przejściu na DO było jasne kto ma rację. Co do badań to były takie robione. Badano kilkudzisięciu mężczyzn z chorobami układu krążenia, przez czas od 3 m-cy do pół roku. U większości zanotowano obiektywną poprawę stanu zdrowia a u wszystkich subiektywną. Badania były b wysoko ocenione przez recenzentów. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:05 tylko to sa badaia na ludzisch ktorzyzyli na tej diecie rok czy dwa a nie cale zycie.niestety nie mozna dokonac badan na ludziach ktorzy cale zycie byli na tej diecie bo jeszcze takich nie ma gdyz dieta jest wprowadzona od kilku lat. dopiero za jakies 20 - 30lat okaze sie jakie sa skutki tej diety. w medycynie bylo wiele takich przypadkow ze ktos cos wymyslil co pomagalo na chwile i choc inni ostrzegali ludzie dawali sie na to namowic bo byli zdesperowani a potem skutki byly potworne. ludziom ktorzy potrzebuja pomocy i sa zdesprerowani nie trzeba dlugo wmawiac jaka to dita optymalan jest genialna mi tez jej o malo ktos nie wmowil ale zaintresowalam sie tym i popytalam nie tylko lekarzy ktorzy pracuja dla dr kwasniewskiego, bo ci maja z wciskania tej diety kase, ale lekarzy ktorym ufam poza tym sama troche tez wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystynaopty1 Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 13.05.04, 12:01 Gość portalu: ja napisał(a): > dieta optymalana boze ludzie blagam przestancie sie tym tluszczem faszerowac. > owszem jesli jemy same tluszcze a nie jemy weglowodanow Piszesz kłamstwa - nie jemy SAMYCH tłuszczów i nie wykluczyliśmy z diety węglowodanów. Dlatego właśnie nasza dieta nie nazywa się "tłuszczowa", tylko - OPTYMALNA, czyli zawiera optymalną dla zdrowia ilość i PROPORCJĘ między trzema podstawowymi składnikami pokarmowymi. Najpierw poznaj bliżej temat i relacje ludzi stosujących tę dietę, zanim się wydasz swoje sądy. to z tego co mnie > nauczyli na biochemii ze szlakow metabolicznych naszego organizmu bedziemy > chudnac!!!ale ta dieta to dobry poczatek do zawalow serca itp i teraz nie ze > sobie to wymyslilma tylko to opinia wielu lekarzy. ta dieta zbierze niezle > zniwo za kilkanascie lat gdy ludzie ktorzy dzis ja stosuja zaczna padac jak > muchy!!! Jednak za mało wiesz, skoro nie zastanawia Cię dlaczego ludzie po zawałach przechodzą na DO i po pewnym czasie zdrowieją i czują się świetnie, a EKG wraca do normy. A co jest jeszcze bardziej zastanawiające - lekarze cieszą się, że ich leczenie jest takie skuteczne i chwalą stan zdrowia pacjenta dopóki... się nie dowiedzą, że jest to zasługa stosowanej diety optymalnej. Wtedy diametralnie potrafią zmienić postawę, zamiast się zastanowić - DLACZEGO tak się dzieje, że ich wiedza kłóci się z praktyką? Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 12:26 po poierwsze wiem jakie sa zasady diety optymalnej wiem ze nie same tluszcze ale wszystko w proporcjach ale niestety glownie tluszcze.wiem to bo moja ciocia z wujkiem ja stosowali oraz moja najblizsza kolezanka do czasu az kilku niezaleznych lekarzy powiedzialo jak to naprawde wyglada a uwierz mi ze lekarz lekarzowi nie sciemnia. to ze ta dieta pomaga ludziom na chwile na ta dana chwile to jeszcze o niczym nie swiadczy nikt z was sie nie zastanawaia jakie bede skutki tej diety dla waszego organizmu za 20lata a lekarze niestetu zdaja sobie z tego sprawe i dlatego alarmuja abyscie porzucili te diete. a ten kto ja wymyslil bedzie wam wmawial ze jest super bo teraz czujecie sie super bo ma z tego kase - choc tak lekarz nie powinien sie zachowywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.gfk.pl 13.05.04, 13:03 >do czasu az kilku > niezaleznych lekarzy powiedzialo jak to naprawde wyglada a uwierz mi ze lekarz > lekarzowi nie sciemnia Zbyt ufasz we wszechwiedzę lekarzy. Oni na prawdę mogą się mylić i chyba nie trzeba daleko szukać aby znaleźć przykłady. Weź też pod uwagę, że potępienie ŻO nie jest wcale takie jednoznaczne. >to ze ta dieta pomaga ludziom na chwile na ta dana > chwile to jeszcze o niczym nie swiadczy A wg mnie świadczy. Dlaczego coś so świetnie działa przez np przez 5 lat miałoby spowodować katastrofę za np 20? Zresztą tą mityczną granicę czasu, po którym optymalni zaczną padać jak muchy, należało by chyba przesunąć jeszcze bardziej w przyszłość. Osób, które stosują dietę przez 20 a nawet 30 lat trochę już jest i jakoś nie słychać aby nagle zaczynali narzekać na zdrowie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:12 no wiesz ufam lekarzom bo to moi koledzy po fachu. no sama tez uwazam ze to nie jest dobra dieta ale jako stomatolog nie zajmuje sie za bardzo metabolizmem itd wiec popytalam wsrod lekarzy rodzinny, internistow jak rowniez patologow bo oni juz widzieli u siebie na stole sekcyjnym takich co sie pare lat dieta optymalna zywili!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 08:22 > Zbyt ufasz we wszechwiedzę lekarzy. Oni na prawdę mogą się mylić Dr Pasztetowa też, Zastępy Optylekarzy też? 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Olewać barbarzyńców IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 23:41 SIEDEM Idż do klozetu na dworzec PKP, ściągnij gacie, napnij mięśnie i to co wyjdzie z twojego najczyściejszego miejsca weż na palec i to co tu napisałeś przepisz na ściane, bo treść i słownictwo twojego postu tylko do tego miejsca się nadaje. Bez odbioru !!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re: Olewać barbarzyńców IP: *.clubnet.pl 17.05.04, 00:27 dalej jestem zdania ze Zywienie Optymalne wcale nie zapewnia tak prawidlowego funkcjonowania umyslu jak to jest podane w optyinternecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Olewać barbarzyńców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 08:11 Gość portalu: are napisał(a): > dalej jestem zdania ze Zywienie Optymalne wcale nie zapewnia tak prawidlowego > funkcjonowania umyslu jak to jest podane w optyinternecie hehhe optyksięgi mówią a atakach, reemisjach umysłu pastwiskowego nawet po 5 latach optyżywienia. może to właśnie taki przypadek jest? 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re: Olewać barbarzyńców IP: *.clubnet.pl 17.05.04, 20:18 Gość portalu: siedem napisał(a): > hehhe > > optyksięgi mówią a atakach, reemisjach umysłu pastwiskowego nawet po 5 latach > optyżywienia. może to właśnie taki przypadek jest? czyli dopiero po 5 latach od Wielkiej Rewolucji Tluszczowej znikna wojny i przestepczosc :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotka Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 17:48 A skad lekarze przeciwni DO wiedzą, że zaszkodzi ona komuś np. za 20 lat? Tego nikt nie wie bo jednemu moze zaszkodzić a innemu nie. Skoro nie zrobiono dostatecznej liczby badań, które udowodniłyby szkodliwość DO to chyba za wcześnioe ferować wyroki. Póki co osób, które czują się dobrze na DO trudno do niej zniechecić skoro przedtem na jedynie słusznej diecie, jaką zalecaja lekarze czuli się żle. Jesli na wysoki choresterol lekarz przepisywał leki rozwalające przy okazji wątrobę, a one i tak nie pomagały. Jesli lekarz straszył żółtkami a teraz jedząc 5 żółtek dziennie mam cholesterol w porządku to jakich argumentów jeszcze użyje żeby mnie zniechęcić do DO? A w imię czego lekarz optymalny nie ma brać kasy za swoją pracę. A chyba co niektórym lekarzom właśnie dlatego gula chodzi bo lekarze optymalni zabierają im pacjentów. I wydaje mi się ze maja sie czego obawiać, bo w przeciwieństwie do innych w tym zawodzie, lekarze optymalni leczą ludzi skutecznie. Gdyby nie to to nie byłoby tylu zwolenników tej diety. A zaden lekarz nie jest w stanie zagwarantować pacjentowi ze jego terapia będzie na lata skuteczna. Pozdrawiam Kotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppns Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.04, 12:13 Gość portalu: hydrogen napisał(a): > [..]dieta optymana > może zaszkodzić ale jest to wynikiem jej nieprawidłowego stosowania i tylko > tego (czyli np 10g za dużo białka czy węgli). Zatem można mówić o ofiarach ale > tylko "nieprawidłowego" stosowania DO. > > Pozdro Hydrogen , znowu bredzisz ! Wg Ciebie , jeśli ktoś zje o 10 g białka albo węglowodanów na dobe więcej , to z tego wynikają : nowotwory, cukrzyca, astma, alergia, wrzody, arterioskleroza, SM, awitamoniza, przestepczość, kamica nerek, kamica woreczka żółciowego, itp. wszystkie choroby , którym zapobiega ŻO , a które się rozwijają , gdy nie przestrzega się zaleceń Dra Salcesona ?!?! No jak widze , nieźle wyprali Twój mózg . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.gfk.pl 13.05.04, 13:06 A twojego mózgu nie trzeba wypierać (zresztą chyba nic już by z niego nie wtedy zostało). Nawet bez prania nie potrafisz zrozumieć słowa pisanego o czym świadczy powyższy post. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Olewać barbarzyńców IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 23:43 PPNS idż do klozetu na dworzec PKP, ściągnij gacie, napnij mięśnie i to co wyjdzie z twojego najczyściejszego miejsca weż na palec i to co tu napisałeś przepisz na ściane, bo treść i słownictwo twojego postu tylko do tego miejsca się nadaje. Bez odbioru !!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Olewać optymalsow IP: *.clubnet.pl 16.05.04, 23:53 Gość portalu: Bogdan napisał(a): > PPNS idż do klozetu na dworzec PKP, ściągnij gacie, napnij mięśnie i to co > wyjdzie z twojego najczyściejszego miejsca weż na palec i to co tu napisałeś > przepisz na ściane, bo treść i słownictwo twojego postu tylko do tego miejsca > się nadaje. > Bez odbioru !!. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=49375 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Olewać barbarzyńców i cencików IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 17.05.04, 00:28 Okazuje się,że Barbarzyńcami są nie tylko członkowie mafii zwalczającej w perfidny sposób zwolenników diety Optymalnej,ale również niektóre Krakowskie Cenciki jak Are. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are ROTFL IP: *.clubnet.pl 17.05.04, 00:31 Gość portalu: Bogdan napisał(a): > Okazuje się,że Barbarzyńcami są nie tylko członkowie mafii zwalczającej w > perfidny sposób zwolenników diety Optymalnej,ale również niektóre Krakowskie > Cenciki jak Are. wiesz co to ja spadam, bo skoro mieszkam w Krakowie to jestem ok. 100 km od domu :-0)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are optydo optyBogdana IP: *.clubnet.pl 17.05.04, 00:53 optypopatrz, optya optymowiles optyze optynie optydziala: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=12672544&a=12691405 a tu Jasio "naoliwol" sobie watrobe i ma zamiar kontynuowac. ale Wam optymalsom i tak dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech..... Re: Skoro dieta optymalna wyleczy wszystko IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.05.04, 16:10 w sobotę byl pogrzeb.ojciec od ok 3 lat na DO.miał udar 2 maja.umarł w czwartek.był po zawale, i po wypadku, po którym miał problem z jednym płucem.odkąd zaczął stosować DO wyglądał coraz gorzej, chodził do lekarza ,który też stosuje tę diętę i zamiast proponować mu sposoby leczenia serca polecał dietę. matka również jest na tej diecie, to ona namowila ojca. teraz jest wdową. nie mowię oczywiście, że to ta dieta spowodowała śmierć, ale że ją przyspieszyła. co z tego, że wyniki były dobre, jak umarł? salcesonojadów lojalnie ostrzegam, żebyście jak moj ojciec nie skonczyli. ale chyba sekciarzom nie da się nic przetłumaczyć...głupich nie sieją..... Odpowiedz Link Zgłoś