Dodaj do ulubionych

tarczyca tsh

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 21:19
mam troche glupiutkie pytanie :) mam niedoczynnosc tarczycy, lecze sie
euthyroxem, jutro ide na badanie tsh. Pytanie brzmi czy mam wziac przed
pobraniem krwi euthyrox czy nie?
Obserwuj wątek
    • pipi11 Re: tarczyca tsh 10.05.04, 21:42
      Mam do Ciebie pytanie (w zwiazku z niedoczynnościa zaczęłam brać Letrox -to
      jest to samo co eutyrox)-jak się czujesz po Eutyroxie? Czy zniknęły objawy
      niedoczynności? Jak Twój metabolizm, waga, czy wzrosła energia życiowa,
      zmniejszyło się uczucie zimna? Czy kuracja skutkuje?
      • Gość: misiunia Re: tarczyca tsh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 21:51
        juz ponad rok lecze ta moja tarczyce :) no i kuracja skutkuje, ale co pewien
        czas mam zwiekszana dawke. Zaczynalam chyba od 12,5mg, a teraz biore 50mg no i
        chyba trzeba bedzie zwiekszyc bo cos ostatnio gorzej sie czuje (ciagle mi
        zimno, ciagle jestem zmeczona itp)Z metabolizmem jest jeden wielki problem...
        ciagle mam zaparcia, ale endokrynolog powoedziala, ze to normalne... ratuje sie
        herbatkami ziolowymi :)
        • patyczako Re: tarczyca tsh 10.05.04, 21:55
          mysle ze nie powinnas brac leku przed badaniem...warto przy okazji oznaczyc FT4
          • Gość: misiunia Re: tarczyca tsh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 22:02
            dzieki :) a mam zrobic tylko tsh- takie polecenie enokrynologa
            • patyczako Re: tarczyca tsh 11.05.04, 21:54
              no tak to jak zwykle wynika z oszczednosci...
              • Gość: misiunia Re: tarczyca tsh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 16:57
                nie wiem czy chodzi o oszczednosci. Lecze sie w prywatnej przychodni (maja
                podpisana umowe) wiec nie wiem z czego to wynika...
                • anna_er Re: tarczyca tsh 12.05.04, 17:03
                  Gość portalu: misiunia napisał(a):

> nie wiem czy chodzi o oszczednosci. Lecze sie w prywatnej przychodni (maja
                  > podpisana umowe) wiec nie wiem z czego to wynika...

Zwykle robi sie tylko TSH, dopiero gdy to jest nieprawidłowe, lekarz zleca T4.
                  Dziwne, piszesz, ze rok sie leczysz, bierzesz letrox i do tej pory nie miałas
                  badanego TSH?
                  Myśle, ze nie powinnas brac leku, bo badanie ma okreslić jak przysadka
                  produkuje ten hormon bez wspomagania.
                  pozdr.
                  • patyczako Re: tarczyca tsh 12.05.04, 21:51
                    ja tylko moge dorzucic do tego fakt ze nasza endokrynolog kiedys zalecala caly
                    komplet badan tzn TSH, FT4, TT3...jak szpital przeszedl na wlasny rozrachunek i
                    musi sie rozliczac z kazdego badania to zleca albo TSH albo FT4...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka