Dodaj do ulubionych

"zatkane " uszy- dlaczego?

IP: 192.168.0.* / *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 11:11
Moze ktos mi pomoze, moze ktos wie skad sie bierze uczucie zatkanych uszu,
takie jak przy zmianie wysokosci, przy starcie samolotu. Nie zmieniam wysokosci
pobytu;)(chociaz przeprowdzilam sie niedawno z centrum na poludnie) a prawie co
rano mnie to spotyka. Przy wdechu zatyka mi sie jedno lub oba uszy,
przelykanie zazwyczaj nie skutkuje, albo na chwile. Przy kolejnym wdechu
sytuacja sie powtarza. Mialam zapalenie ucha w dziecinstwie i czasami przy
przeziebieniu lekko boli, ale to nie jest bol, trwa juz dlugo i denerwuje.
Najbardziej dokucza rano, czuje sie slaba, duszno mi. Czy to sprawka choroby
uszu czy moze cos z cisnieniem? Mam 23 lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: Glen Re: IP: *.usask.ca 16.08.01, 20:43
      Gość portalu: anieka napisał(a):

> Moze ktos mi pomoze, moze ktos wie skad sie bierze uczucie zatkanych uszu,
      > takie jak przy zmianie wysokosci, przy starcie samolotu. Nie zmieniam wysokosci
      >
      > pobytu;)(chociaz przeprowdzilam sie niedawno z centrum na poludnie) a prawie co
      >
      > rano mnie to spotyka. Przy wdechu zatyka mi sie jedno lub oba uszy,
      > przelykanie zazwyczaj nie skutkuje, albo na chwile. Przy kolejnym wdechu
      > sytuacja sie powtarza. Mialam zapalenie ucha w dziecinstwie i czasami przy
      > przeziebieniu lekko boli, ale to nie jest bol, trwa juz dlugo i denerwuje.
      > Najbardziej dokucza rano, czuje sie slaba, duszno mi. Czy to sprawka choroby
      > uszu czy moze cos z cisnieniem? Mam 23 lata.

Uszy niejako od srodka lacza sie jama ustna specjalna rureczka (trabka
      Eustachusza) ktora powinna byc zawsze drozna. Ale, glupia infekcja wirusowa albo
      reakcja elergiczna moze spowodowac, ze rurka brzeknie i staje sie niedrozna.
      Wtedy wytwarza sie to niemile uczucie ucisku w uszach. Obrzeknieta na stale
      trabka Eustachiusza moze prowadzic do przewleklego zapalenia bakteryjnego i
      stopniowej utraty sluchu. Warto wiec zobaczyc laryngologa, chocby po to by
      wykluczyc infekcje. Infekcja ucha moze bowiem przebiegac bezbolesnie. Niech tez
      sprawdzi sluch przy okazji.
      Leczenie moze byc rozne. Antybiotyk w razie infekcji, jakies popularne leki
      antyhistaminowe na zwykly obrzek. W Ameryce malym dzieciom, ktore maja podobne
      problemy wszczepia sie w blone bebenkowa malenka rureczke z plastiku, ktora
      niejako zastepuje funkcje trabki Eustachiusza. Taka rureczka po pewnym czasie
      zwykle kilku miesiecy sama wypada a blona zarasta.
      • Gość: Anatol Re: IP: *.vc.shawcable.net 10.11.01, 12:55
        Moze to byc dawne niewyleczone zapalenie. Moze skorzystaj z medycyny
        naturalnej - Anatola
        Z powazaniem - Anatol
        • Gość: Izabella Re: IP: *.vgernet.net 10.11.01, 23:02
          Anieka nie wiem czy temat ten jeszcze cie interesuje ale jezeli tak to sluze
          pomoca.Ja po zapaleniu uch amialam podobne problemy jak przez ciebie
          opisane.Poszlam do lekarza i okazalo sie ze zrobily mi sie koreczki
          woskowe"gdyz moje kanaliki sa bardzo waskie i latwo sie zapychaja.(nie ma to
          nic wspolnego z czyszczeniem czy nie uszow)Nawet czyszczenie powoduje ze sie
          zapychaja gdyz my czyszczac popychamy wosk praktycznie do srodka.
          Moj lekarz kazal mi zakrapiac uszy na noc naturalnym olejem przez kilka dni
          nastepnie przeplukal mi je ciepla woda i kureczki wyskoczyly a wszystkie
          problemy zniknely.Mozna kupic krople przeciw gromadzeniu sie wosku aby zapobiec
          przyszlemu zatykaniu sie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka