Dodaj do ulubionych

Stary 26 latek

26.05.04, 15:34
Czesc. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem swego rodzaju otepienia umysłu. Śpię co dzień po około 8 godzin, ale wstaję senny z bólem głowy. Siadam przed komputerem i zamias mysleć o pracy, zastanwiam się co ja w ogóle robie przed tym złomem. Gdy przyjdzie mi rozwiązać jakiś problem, wydaje mi się, że to w ogóle jest niemożliwe, wpadam w szał i tak koło sie kręci.
Lekarz strwierdził u mnie podwyższone ciśnienie (145/100 w wieku 26 lat) i nerwicę wegetatywna - to przez dość ciężkie przeżycia ostatnich 3 lat. Trochę się otrząsnąłem z szoku, ale głowa za bardzo nie chce pracować jak należy.
Ogólnie jestem nerwowy, niecierpliwy i szybko się zniechęcam do wszystkiego, bardzo często miweam mętlik, takie burze myslowe.
Kiedys tak nie było, chciało mi się żyć, miałem cele w życiu, do których dążyłem. Teraz wszystko jest mi obojętne. Własciwie na niczym mi nie zależy.

Sam próbuję coś w tej sprawie robić (zażywam magnez i troche się ruszam), ale efekty raczej nie sa zbyt zadowalające.
Wiem, że z jednej strony problem leży po stronie psychiki (której zresztą nigdy nie miałem najsilniejszej), a z drugiej to jednak coś jest nie tak ze zdrowiem.
Co mogę zrobić ze zdrowiem, aby odzyskać pełnię sił umysłu ??
Jest moze tutaj jakiś dietetyk, lekarz albo ktoś, kto wie jak zapewnić normalne funkcjonowanie dla mózgu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Stary 26 latek IP: *.sasknet.sk.ca 26.05.04, 15:51
      Masz niespecyficzne objawy wiec moze byc to wiele rzeczy. Jezeli to stres to sugeruje regularna intensywna gimnastyke 2-3 razy w tygodniu po 1-1.5 godz.
      Suplementy: olej z wiesiolka kilka gramow na dzien, cynk 25 mg dziennie. Staraj sie tez spozywac rybe przynajmniej raz na tydzien, jak nie czesciej.
      Ale jak nie pomoze po kilku tygodniach, byc moze wymagasz lepszej diagnostyki.
      • soliera Re: Stary 26 latek 26.05.04, 16:03
        Ja z tym próbuję walczyc juz około 6 - 8 miesięcy. Zażywam obecnie Asmag (34 mg magnezu/tabletke), zażywałem Centrum. Chwilowo jest lepiej, ale przecież w tym wieku nie pojadę na "dopipngu". Obecnie jestem pod opiekąlekarza i zażywam Enarenal, który obnizył mi ciśnienie do normalnego poziomu, ale to cholerne otępienie zostało nadal.
        Jutro chyba się wybiorę do medyka ...
        • Gość: Ewa Re: Stary 26 latek IP: *.chello.pl 26.05.04, 17:11
          Proponuję iść na spacer, na rower albo na basen. Ograniczyć siedzenie przy
          komputerze, palenie papierosów( jeśli to robisz), jedz duzo warzyw i owoców, ze
          słodyczy ogranicz się do 2-3 kostek ( nie tabliczek) gorzkiej dobrej czekolady
          ( nie wyrobów czekoladopodobnych), 2-3 jogurty. Wietrz mieszkanie, śpij przy
          uchylonym oknie, nie pij ani kawy, ani mocnej herbaty. Kontroluj RR- bierz
          regularnie leki. Na mój lekarski nos powinno pomóc. Pozdrawiam.
          • soliera Re: Stary 26 latek 26.05.04, 18:48
            Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Proponuję iść na spacer, na rower albo na basen. Ograniczyć siedzenie przy
            > komputerze, palenie papierosów( jeśli to robisz), jedz duzo warzyw i owoców, ze
            >
            > słodyczy ogranicz się do 2-3 kostek ( nie tabliczek) gorzkiej dobrej czekolady
            > ( nie wyrobów czekoladopodobnych), 2-3 jogurty. Wietrz mieszkanie, śpij przy
            > uchylonym oknie, nie pij ani kawy, ani mocnej herbaty. Kontroluj RR- bierz
            > regularnie leki. Na mój lekarski nos powinno pomóc. Pozdrawiam.

Pani Ewo:
            - nie palę i nigdy nie paliłem, alkoholu również nie piję w przesadnie dużych ilościach (jedynie piwo okazjonalnie)
            - kawę przestałem pić jakieś 2 miesiace temu
            - stosunkowo dobrze sie odżywiam (lubię produkty mlecze, ryby, słodycze jem okazjonalnie)
            - brakuje mi ruch, to fakt, ale staram się dużo i w miarę mozliwości chodzić
            Niestety, przy komputerze obecnie muszę bardzo dużo przesiadywać i naprawde ciężko jest mi to ograniczyć

Pani, mary_ann, "obżeram" się tabletkami uspokajającymi Belergot i czuję się po nich (z Enarenalem) znacznie lepiej. Nie mam juz tyle agresji w sobie i trochę się uspokoiłem. Mogę teraz w miarę normalnie pracować, ale jednak ciągle brakuje mi tego "ognia" umysłowego. Często nie potrafię się skupić, nie kojarzę prostych, wręcz banalnych faktów.

• mary_ann Re: Stary 26 latek 26.05.04, 18:14
          Asmag to raczej kiepsko przyswajalny preparat magnezu. Na mnie magnez zaczął
          działać dopiero w zestawie z witaminą B6 (bo obie te substancje nasilają
          wzajemnie swoje działanie, a przy nerwicy i tak pewnie masz niedobor witamin z
          grupy B); ja biorę SLOWMAG B6, słyszałam, że dobre jest też MAGNE B6. Zapytaj w
          aptece, bo na pewno tych preparatow jest więcej.
          Ja bym poszła do lekarza, żeby sprawdził wszystkie podstawowe parametry (krew,
          tarczycę...), a potem ew, zainteresowałabym się też wątkiem depresji, bo Twoje
          objawy nieco mi do niej pasują.
          Aha, zakładam, że nie przyjmujesz leków, które mogłyby ubocznie powodowac
          opisywane przez Ciebie objawy (np. p/alergicznych albo uspokajających)?

Zdrówka i powrotu do sił życzę
          mary_ann

P.S. Uważaj na panoszących się na tym forum dystrybutorów cudownych specyfików
          na wszystko:-))
    • Gość: az Re: Stary 26 latek IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.05.04, 16:00
      typowe objawy - napisz na azar21@gazeta.pl
      • nchyb Re: Stary 26 latek 26.05.04, 16:47
        az, a czego to są typowe objawy?
        • Gość: Artur Re: Stary 26 latek IP: *.sasknet.sk.ca 26.05.04, 18:20
          Hehe! Typowe na tyle zebys wydal lepsza kase na soczek noni.
    • Gość: hydrogen Re: Stary 26 latek IP: *.gfk.pl 26.05.04, 18:02
      Polecam badanie włosów i konsultację jego wyników z lekarzem znającym się się
      na przemianie mineralnej organizmu. Lekarz w oparciu o wynik takiego badania
      oraz wywiad może wskazać przyczynę złego samopoczucia oraz może powiedezieć jak
      naprawić to co się popsuło.

Samodzielne ordynowanie sobie suplementów ma b niewielki sens gdyż "w ciemno"
      ciężko jest (a może w ogóle się nie da?)ocenić co i kiedy brać. A trzeba
      pamiętać, że nie można zaspokoić wszystkich potrzeb organizmu za jednym razem i
      lekarz musi kierować się pewnymi priorytetami przy wyborze leczenia.

Pozdrawiam
    • Gość: Jasio Re: Stary 26 latek IP: *.ipt.aol.com 26.05.04, 19:50
      > Wez miesiac wakacji i wez sie do ciezkiej, fizycznej pracy. Nie musisz
      zarobic, pomuz komus robic wykop pod dom, kop rowy, rab drzewo, cokolwiek w tym
      sensie abys codziennie padal 'na pysk' ze zmeczenia!

> Z fizycznego zmeczenia!!!
      • honeybeam Re: Stary 26 latek 26.05.04, 20:08
        Zakochaj się ;) - to najlepszy środek antydepresyjny.
        • venus22 Re: Stary 26 latek 26.05.04, 20:13
          A czy te bole glowy maja wyjasniona przyczyne (jesli takowa istnieje) i czy te
          bole glowy nie przeszkadzaja w normalnym funkcjonowaniu?
          Venus
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Stary 26 latek 26.05.04, 20:42
      soliera napisała:

> Czesc. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem swego rodzaju otepienia
      umysłu
      > . Śpię co dzień po około 8 godzin, ale wstaję senny z bólem głowy. Siadam
      przed
      > komputerem i zamias mysleć o pracy, zastanwiam się co ja w ogóle robie przed
      t
      > ym złomem. Gdy przyjdzie mi rozwiązać jakiś problem, wydaje mi się, że to w
      ogó
      > le jest niemożliwe, wpadam w szał i tak koło sie kręci.
      > Lekarz strwierdził u mnie podwyższone ciśnienie (145/100 w wieku 26 lat) i
      nerw
      > icę wegetatywna - to przez dość ciężkie przeżycia ostatnich 3 lat. Trochę się
      o
      > trząsnąłem z szoku, ale głowa za bardzo nie chce pracować jak należy.
      > Ogólnie jestem nerwowy, niecierpliwy i szybko się zniechęcam do wszystkiego,
      ba
      > rdzo często miweam mętlik, takie burze myslowe.
      > Kiedys tak nie było, chciało mi się żyć, miałem cele w życiu, do których
      dążyłe
      > m. Teraz wszystko jest mi obojętne. Własciwie na niczym mi nie zależy.
      >
      > Sam próbuję coś w tej sprawie robić (zażywam magnez i troche się ruszam), ale
      e
      > fekty raczej nie sa zbyt zadowalające.
      > Wiem, że z jednej strony problem leży po stronie psychiki (której zresztą
      nigdy
      > nie miałem najsilniejszej), a z drugiej to jednak coś jest nie tak ze
      zdrowiem
      > .
      > Co mogę zrobić ze zdrowiem, aby odzyskać pełnię sił umysłu ??
      > Jest moze tutaj jakiś dietetyk, lekarz albo ktoś, kto wie jak zapewnić
      normalne
      > funkcjonowanie dla mózgu ?
      >

a może przyczyna Twoich dolegliwości leży w Twojej psychice ??? jeśli robisz
      wszystko a to nie pomaga to może rozwiązania trzeba by było szukać gdzie
      indziej ??? może rozmowa z psychologiem wyjaśniłaby pewne sprawy ??? może to są
      po prostu elementy depresji lub ogólnego przemęczenia ???
    • soliera Re: Stary 26 latek 26.05.04, 21:03
      Jasio pewnie ma racje !!
      Potrzeba mi ciężkiej charówy jak Renatce BEGER owsa, ale niestety dopiero po dyplomie ...
      Teraz musze się podleczyć chemia. Potem, mam nadzieje, że się wyluzuje.
      • Gość: Jasio Re: Stary 26 latek IP: *.ipt.aol.com 26.05.04, 22:10
        > Nastepna z moich rad bylaby 'Maca'.

> Zorientuj sie tutaj: www.macaweb.com/

> Jezeli do 'dyplomu' dolozysz sobie lekarzy, to raczej rozgladaj sie za
        przeceniona trumna, albo jakas z...odzysku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka