Dodaj do ulubionych

Zaplata za szpital

01.12.11, 18:46
Dzien dobry ma pytanie prosze o udzielenie mi odpowiedzi albo jakieś rady.ZOstalam przyjeta do szpitala w czercu tego roku i wypisana po 4 godzinach nie miałam ubezpieczenie i teraz przyszło mi płacic za pobyt jedno dniowy 2 200.00zł czy to jest możliwe zeby za jeden dżien w szpitalu pszyszlo do zaplaty taka suma ?JEstem osoba bezrobotna nie mam szczego zapłacic jestem załamana prosze może wiecie gdzie w takim przypadku można sie odwolac bardzo prosze o udzielenie mi jakies odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Zaplata za szpital 01.12.11, 19:09
      mono5 napisała:

> Dzien dobry ma pytanie prosze o udzielenie mi odpowiedzi albo jakieś rady.ZOsta
      > lam przyjeta do szpitala w czercu tego roku i wypisana po 4 godzinach nie miała
      > m ubezpieczenie i teraz przyszło mi płacic za pobyt jedno dniowy 2 200.00zł czy
      > to jest możliwe zeby za jeden dżien w szpitalu pszyszlo do zaplaty taka suma ?
      > JEstem osoba bezrobotna nie mam szczego zapłacic jestem załamana prosze może w
      > iecie gdzie w takim przypadku można sie odwolac bardzo prosze o udzielenie mi j
      > akies odpowiedzi.

Nie jesteś osobą bezrobotną. Jesteś osobą niepracującą. Osoba bezrobotna jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy i za leczenie nie musi płacić, ponieważ ma ubezpieczenie zdrowotne.

Nie, w takim przypadku nie można się odwołać. Pobyt w szpitalu kosztuje - badania, wyżywienie, opieka medyczna. Dlaczego ludzie pracujący, płacący składki mieliby ci to wszystko fundować? Ciesz się, że byłaś tylko jeden dzień. Następnym razem twój pobyt może być dłuższy, a rachunek dużo wyższy.

S.
      • mono5 Re: Zaplata za szpital 02.12.11, 09:27
        Nie znasz sytułacji i niewypowiadaj sie w taki sposob ja byłam w szpitalu 4godziny nie jadłam .ubezpieczenia chciałam dostarczyc ale było jusz za puzno.Ciesz sie ze masz prace dziekuje CI za odpowiedz.
        • wiki9611 Re: Zaplata za szpital 02.12.11, 10:10
          czyli jesteś ubezpieczona ,ja lerzałam w szpilatu na neurologi 10 dni po wyjściu ze szpitala dopiero dowiozłam ubezpieczenie bo przebywałam nie w swoim szpitalu ,jak pamiętam dają chyba tydzień na dostarczenie ubezpieczenia ,ty coś kręcisz
        • tygrysiatko1 Re: Zaplata za szpital 04.12.11, 14:30
          jakie miałaś wykonywane badania??? na jaki oddział zostałaś przyjęta?? jeżeli dostałaś rachunek wszystko zostało dokładnie wyszczegółowione... nie ma możliwości odwołania MUSISZ zapłacić... nie mamy w PL charytatywnej ochrony zdrowia, za leki, badani etc się płaci...
          jest 7 dni na doniesienie dowodu ubezpieczenia znaczy, że to zaniedbałaś a teraz ponosisz konsekwencje
      • agulha Re: Zaplata za szpital 14.12.11, 00:08
        Jeżeli była ubezpieczona (co wynika z poniższej części tego wątku), tylko nie miała przy sobie _dowodu_ ubezpieczenia, a potem olała szpital ("i tak mi nic nie zrobią") i nie doniosła tego dowodu, to mniemam, że się wybroni.
        Jeżeli nie była ubezpieczona, to pewnie się nie wybroni. Na chwilę obecną nie zapłaci, ale z czasem mogą jej wejść na konto, jeśli ma, albo zaczną naliczać odsetki i dopadną z chwilą podjęcia pracy. Nieciekawa perspektywa.
        • agulha PS. ceny 14.12.11, 00:16
          A z cenami pewnie wszystko się zgadza. Proszę zajrzeć np. tu: szpital.legnica.pl/nowa/index.php?option=com_content&view=article&id=266&Itemid=142.
          Sam osobodzień na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym zaczyna się od 650 lub 750 zł PLUS diagnostyka i terapia, a np. 1 konsultacja lekarza = 70 zł, koszty administracyjne = 40 zł, czynności pielęgniarki jednorazowe - 15 zł. Najdrożej wychodzi konikotomia ratunkowa albo reanimacja. I tak tanio biorą - w Medicoverze 1 wizyta u lekarza = 160 zł, a za ew. badania oczywiście płaci się oddzielnie.
    • beatulek Re: Zaplata za szpital 02.12.11, 10:24
      Napisz jeszcze jakie badanie Tobie robili i akie leki podali?
      • wiki9611 Re: Zaplata za szpital 02.12.11, 12:28
        tak to ważne każde badanie prywatnie robione kosztuje i to nie mało ,
        • mono5 Re: Zaplata za szpital 02.12.11, 14:36
          byłam w szpitalu bo mialam czesto skurcz napadowy wypisałam sie na wlasne rządanie i pisałam nie miłam w tamtej chwili ze soba ubezpieczenie wiem moja wina powinnam miec ze soba .Ale mam pytanie ile kosztuje doba w szpitalu ?nic nie krece bo nie mam po co
          • wadera3 Re: Zaplata za szpital 02.12.11, 17:37
            Kręcisz, kręcisz, nikt nie nosi na ogół ze sobą dowodu ubezpieczenia, więc w razie czegoś nagłego ów dowód dostarcza się później, i nie ma z tym problemu.
            Ty pewno zwiałaś, bo oprócz częstoskurczu coś miałaś jeszcze za uszami (promile?)
            • wiki9611 Re: Zaplata za szpital 02.12.11, 19:32
              Jak się nie ma dowodu ubezpieczenia można go dostarczyć ,miałam taki przypadek chyba tydzień na to jest jak miałaś ubezpieczenie to trzeba było je dostarczyć choćby na drugo dzień ,jak to zbagatelizowałaś to trzeba płacić doba zależy od szpitala i na jakim oddziele byłaś co ci było robione ,ale wiem że to dużo kasy .
          • beatulek Re: Zaplata za szpital 03.12.11, 13:55
            Myślę, że nie płacisz za dobę w szpitalu ponieważ (domyślam się), zostałaś na SOR (szpitalny oddział ratunkowy). pewnie wcale nie byłaś na oddziale. Na rachunku raczej powinnaś mieć napisane ile za co płacisz? Dlatego zapytałam o leki i badania. Nie wiem co Tobie robili TK z kontrastem to cena ponad 500 zł. EKG, morfologia itp.... do tego podane leki, kroplówki i pewnie jakaś opłata stała za przyjęcie.Dowodu ubezpieczenia nigdy ze sobą nie noszę a zdarza mi się nawet nie mieć aktualnej pieczątki. Trafiłam do szpitala - podbitą książeczkę pokazywałam kilka dni po wypisie. Nie było problemu jak do tej pory rachunek nie przyszedł.
    • tygrysiatko1 Re: Zaplata za szpital 04.12.11, 14:27
      jest możliwe... płaci dsię dokładnie za wszystko... gaziki, leki, pracę personelu, zmianę pościeli, wszelkie badania etc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka