Dodaj do ulubionych

astma a żylaki

12.02.12, 23:31
Wygląda na to, że mam astmę
Na duszności i kaszel dostałam inhalator ventolin, używałam czekając na wyniki prześwietlenia płuc
W ulotce angielskiej w skutkach ubocznych było napisane coś co przetłumaczyłam jako 'zwiększa ilość krwi przeplywającej przez kończyny' co mnie wystraszyło bo mam paskudną skłonność do żylaków, mimo młodego wieku miałam juz jedną operację

A tu niespodzianka, fioletowe żyły zniknęły, tak samo uczucie ciężkości pod koniec dnia
Takiego efektu nie miałam nawet po tabletkach diosminex

No ale teraz dostałam drugi inhalator, który ma 'leczyć' astmę, a ventolin powinien być używany tylko na 'ataki', przez kilka dni w ogóle go nie potrzebowałam i to cholerstwo na nogach wróciło

I teraz kusi mnie, żeby sobie aplikować raz dziennie :-) czy to może zaszkodzić?
Obserwuj wątek
    • grazkavita Re: astma a żylaki 13.02.12, 13:09
      Na Twoim miejscu porozmawiałabym z lekarzem.Myślę jednak , że nie ma przeciwwskazań do stosowania tego leku. Proszę pamiętać , że to jest tylko leczenie objawowe..Żylaki to efekt słabych ścianek naczyń krwionośnych i bardzo często nadwagi.Jedno i drugie można zlikwidować..Pozdrawiam
      • mysia-mysia Re: astma a żylaki 13.02.12, 22:10
        Też ciągle słyszę że żylaki to przy otyłości a jakoś żadna z moich grubych znajomych ich nie ma
        Ważniejszy jest niestety wzrost, bo wiekszy słup krwi wywiera większe ciśnienie na ścianki naczyń krwionośnych, a ja mam 180 cm wzrostu, do tego genetyka (oboje moi rodzice mają żylaki)
        Podejrzewam też ze lekarz, który mi robił operacje coś sknocił bo coś zaczęło się pojawiać juz trzy lata po operacji, ale tylko na jednej nodze
        • tygrysiatko1 Re: astma a żylaki 13.02.12, 23:30
          Ventolin nie ma takiego działania... mam astmę dość często używałam ventolinu swego czasu żylaki są i były...
          nawrót żylaków jest normalny i nie związany z błędem lekarskim...
          • mysia-mysia Re: astma a żylaki 14.02.12, 12:40
            faktycznie w polskiej ulotce ventolinu nie ma nic na ten temat
            ja mieszkam w UK, ale myślę że skład tego specyfiku jest tu ten sam
            no ale to tylko skutek uboczny, podobno nie występujący u wszystkich, możliwe też że po pewnym czasie organizm się przyzwyczaja i nie ma już takiego efektu

dlaczego myślę, że błąd lekarski? czytałam że żylaki tworzą się najczęściej na łydce, ale spowodowane jest to niedrożnością żyły w udzie: zastawka nie pracuje tak jak trzeba, krew nie jest odpowiednio pompowana i "wylewa się" do żył położonych niżej; jeśli usunie się tylko żylaki z łydki to niedługo pojawią się nowe

miałam strasznego żylaka na łydce właśnie, lekarz stwierdził jednak że żyła w udzie nie wymaga operacji (nie wiem, może była na pograniczu i stwierdził, że jakoś wytrzyma a może chciał żebym za parę lat wróciła wydać kolejne parę tysięcy), to było cztery lata temu; efekty nigdy nie były zadowalające a od roku widzę przez skórę jak mi się krew "wlewa" do żył na łydce; niby żylaka nie ma ale chyba się zaraz zrobi i będzie jeszcze gorszy niż ten poprzedni
            • mysia-mysia Re: astma a żylaki 14.02.12, 13:01
              na drugiej nodze lekarz postanowił zoperować także żyłę udową i tu nie ma najmniejszych nawrotów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka