Dodaj do ulubionych

Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny?

22.05.06, 11:21
Bardzo ciekawy jest ten test na stronie, ktora podalas, sister_moon. Zrobilam
go 2 razy, bo przy ki lku pytaniach trudno mi bylo wybrac odpowiedz. W I
wyniku wyszlo mi, ze czakra podstawowa jest ok, w drugim, ze nie. W obydwu
jednak czakra splotu slonecznego (navel) niedomaga;)
A wiec pytanie: jakie znacie metody wzmacniania i trzeciej czakry (poza ta
podana na stronce, skadinad b. dobra)?
Spotkalam sie dwukrotnie z okresleniem 'zabezpieczyc splot sloneczny'
(czakre), chodzilo o tybetanskich lamow. Czy ktos z Was wie, na czym to
polega?
Pozdr:)
Obserwuj wątek
    • izaczekk Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 12:37
      Hej Jamila! Mam analogiczne pytanie odnośnie czakry podstawy. Jak można ją
      wzmocnić? pozdrawiam
      • jamila root chakra 22.05.06, 18:02
        Na stronie podanej przez sister_moon jest takie rozwniecie technik
        otwoerajacych wlasnie czakare podstawy,
        www.eclecticenergies.com/chakras/openroot.phpmoze juz czytalas
        • jamila Re: root chakra 22.05.06, 18:09
          To ostatnie cwiczenie, (przypominajace zupelnie cwiczenie Kegla zalecane tak
          przyszlym mamom) jest jedynym, jakie stosowalam kiedys i wydaje mi sie wciaz,
          ze najmocniejszym. Probowalas, izaczek? Mysle, ze jak do tego dolozyc np. mudre
          i mantre albo wizualizacje z oddychaniem, powinno szybko wzmocnic dolna czakre.
          Ja wykonywalam to w ost. miesiacach (niestety nieregularnie) i dlatego ydaje mi
          sie, ze nie jest tak zle, choc wciaz niedoskonale (za to splot...;)

Jamila
    • izaczekk Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 15:59

Jamila, tu znajdziesz coś na temat splotu słonecznego.
      pozdrawiam

tao-zycia.blog.onet.pl/2,ID68424634,DA2006-02-06,index.html

nnk.art.pl/xorcery/xorcery/czakry/manipura.html
      • didolec2000 Re: Czakry 22.05.06, 17:05
        Dzięki sisster moon ja też skorzystałem, brawo izaczek.
        Niestety nie odeślę was do netu, mam tylko książkowe info;
        Kundalini esencja jogi autor;Darryi O' Keeffe
        -jest to o krija jodze, od tej najpopularniejszej różni sie tym, że ćwiczenia
        są wykonywane w szybkim tępie, oraz są one posegregowane i ukierunkowane na
        konkretne czakry. Wyprobowałem, naprawdę niezłe, szczególnie do wzmacniania
        poszczególnych centr energetycznych
        Można spróbować jeszcze pośrednio przez ćwiczenienie orbity mikrokosmicznej,
        Taoistyczna joga ezoteryczna autor Mantak chia- polecam nie mniej.
        P.S Trzecia pępkowa to także moja pięta achillesowa
    • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 16:53
      Hej, Izaczku:) Dzieki za ten link, jak widac, to nowa strona o manipurze -
      bardzo ciekawe, chyba bardziej szczegolowy opis niz wiekszosc znanych mi dotad.
      Czy znalazlas tez na tej stronie czakre podstawy?
      tao-zycia.blog.onet.pl/2,ID64000715,DA2006-01-20,index.html
      Jest rownie ciekawa, wlasnie czytam i stwoerdzam, ze zdecydowanie (jak
      podejrzewalam), mam z nia problemy. Chyba nawet wieksze, niz ze splotem:) A
      podobno nalezy zaczynac harmonizacje od podstaw, wiec ode tego powinnam zaczac,
      a splot ew. na drugim miejscu.
      Ze splotem mam klopot zwlaszcza od czasu ciazy/po urodzeniu Dzieciaczka -
      zmienil mi sie sposob oddychania. Dawniej oddychalam przez cale zycie
      brzuchem/przepona, co bylo b. korzystne i zapewnialo sporo energii. Jednak
      miesnie tak sie porozciagaly przy brzuszku, ze naprawde oslably i nie
      doprowadzilam ich wciaz do dawnej swietnosci, a oddech stal sie plytszy.
      Musze cos z tym zrobic!
      :)))
      • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 17:09
        Do Jamili
        Pranajama- Andre van Lysebeth
        Kompendium oddechu, nie czytałem niczego bardziej wyczerpującego na ten temat.
        • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 17:16
          Dzieki:) Znam chyba sporo na temat pranayamy (po raz pierszy cwiczylam celowo
          majac 13 lat;), ale to nie w tym rzecz. Rzecz w oslabionych miesniach brzucha
          i, rzecz jasna, powinnam cwiczyc te miesnie regularnie (wziac sie po prostu do
          roboty!), czego wciaz nie zrobilam. Wyznam, ze bycie mama jest dosc
          absorujace:))) Choc moglabym zaczac cwiczyc przy Corci - kilka asan jogi
          wykonanych w Jej obecnosci zaowocowalo tym, ze powtarza te cwiczenia i mowi,
          ze 'robi joge':))) Czas wiec teraz na inne cwiczenia
        • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 17:19
          Do Jamili
          Dwa moje powyższe posty traktują o;
          wzmocnieniu mięśni; krija joga
          dynamice oddechu;pranajama
          pozdrawiam
          • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 17:51
            racja - nie mam jednak tych ksiazek narazie, nawiasem mowiac przymierzam sie do
            Mantak Chia; z krija zetknelam sie ostatnio wlasnie znajdujac kundalini joge,
            ktora oferuje rzeczywiscie mocne cwiczenia dla 'navel chakra'
            Ale wlasnie. Pojawia sie tu pewna wzglednosc - tam mowa o navel/pepkowej
            czakrze, ktora niekoniecznie jest tozsama z czakra splotu (gdy sie spojrzy na
            rysunki, prawda?). Splot pod mostkiem bodaj lezy:))) A wiec jak to rozumiec?

Sladem japonsko-chinskich systemow, przywiazywalam kiedys wage glownie do hara -
            dantian, 3 cale ponizej pepka. I nadal czuje, ze tam jest centrum... Tymczasem
            ostatnio mnostwo czytam i slysze o splocie. Jak to jest???
            Prosze o wasze opinie:)
            • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 17:53
              pierwsza pepkowa, druga, trzecia...prosze - kontynuujcie...
    • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 18:24
      Witaj Jamila
      Każdy z głównych systemów yoga/chi kung jak wiesz wypracował nieco odmienne
      techniki, także mapę energetyczną, jednak nie ma tu sprzeczności tylko nieco
      inaczj rozłożony ciężar gatunkowy, cel oczy wiście ten sam;
      czakry;1podstawa2pępkowa(dan-tien)3splot4serce5gardło6czolo(przysadka)7korona
      (szyszynka) ale to już wiesz , że czakry przypożądkowane są gruczołom.Prawdziwy
      tan tien to coś więcej, odnosi sie do matrycy jelit idziała jak akumulator do
      zasilenia wszyskich kanałów.Można by pisać długo, ale chyba znasz większość z
      tych żeczy, więc jeżeli maszjeszcze jakieś konkretne pytania bardzo proszę.
      MIęśnie=krija, te ćwicznia są sporo odmienne od klasycznej jogi, pisałaś, że je
      znasz , nie pamiętam, wykonywałaś je?
      • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 18:37
        Do Jamili
        Przeczytałem twój post jeszcze raz uważnie(przepraszam akurat jem kolację)
        Czytając Mantaka dowiesz się, że poszczególne centra ; pępek /splot/serce itp
        to kotły raz same w sobie emanujące energią, dwa miejsca do mieszania różnych
        rodzajów mocy w celu jej sublimacji i nadania okreslonego
        charakteru.Zasadnicza różnica z jogą ,polega na tym, Iżś joga stawia głównie na
        przebudzenie kundalini u podstawy, która potem wznosi sie do góry,
        marginalizuje pozostałe centra, u mantaka poczawszy od pępka mieszasz
        rozbudzona energię różnego rodzaju w różnych centrach.Każde wyższe centrum to
        wyzwolenie silniejszej energii
        Uf. mam wrażenie jadnak, że sie powtażam, a ty i tak to w zasadzie rozumiesz.
        Jakieś szczegóły?
        • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 18:54
          NIe, mysle, ze nie powtarzasz sie, a ja, nawet jesli kiedys czytalam i
          szukalam, mam obecnie wielka chec na uporzadkowanie tego wszystkiego.
          Jesli wiec mialbys chec na wyklad - co, po kolei, ktore centrum i jakie
          energie - bedzie super!
          Bardzo interesuje mnie taoistyczne podejscie, bo o kundalini/jodze wiem co
          nieco, ale mysle, ze to moze zainteresowac takze innych - a wiec...:)))
          • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 19:06
            super temat!
            • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 20:15
              www.universal-tao.com/9formulas.html
              -odnośnie systemu energetycznego tao Mantaka
              Raczj nie wyiaśnie tego lepiej niż on.
              W razie wątpliwości...pisać!
              • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 20:24
                Pisze wiec i nie dam Ci spokoju:) Prosze, napisz, polugujac sie nasza mowa
                ojczysta, jak to jest z tymi pepkowymi czakrami. Ktora jest ktora i do czego,
                jak sie to ma do podst. pojecia splotu slonecznego; jakie energie sie miesza?
                Nie moge narazie wczytac sie w Mantiaka, poza tym, jesli czytaja tu inne osoby,
                moglyby sie ucieszyc z takiego rozwiniecia:)
                • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 20:40
                  Mimo wszystko w skrócie;
                  To co już wiemy;znamy przypożądkowanie konkretnych gruczołów, kolorów, emocji
                  itp. czakrom, z wyżej wymienionych linków w języku polskim, więc jedynie parę
                  zdań o systemie tao mantaka
                  1Rozbudowujesz qi w tan tien i puszzcasz ją kanałem tylnym-linią kręgosłupa do
                  góry i w dól przednim analogicznie spowrotem do pępucha i tak na okrągło,
                  zbierając energie ze wszystkich punktów po drodze na koniec znów gromadzisz w
                  pępku.
                  Rety. To zabawa na godzinę żeby to wszystko opisać... więc najwyżej w odcinkach
                  innym razem, nie mam na razie tyle czasu.Zachęcam mimo wszystko do studiowania
                  linków, chetnie skomentuję wrażenia.
                  pozdrawiam
                  • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 22.05.06, 23:57
                    Jasne, ze przestudiuje linki. Narazie wglebiam sie w strone podana przez
                    izaczka, gdzie jest tyyyle o czakrach. Pewne informacje uwazam za unikalne, w
                    ogole ta strona jest b. bogata - wciagnelo mnie.
                    Dzieki, izaczku!:)))

Ten ruch energii, o ktorym napisales, znam (stosowalam), ale powiedzmy, ze
                    celem bylo jak najwieksze zgromadzenie qi. Ale dalsze meandry tej alchemii nie
                    sa dla mnie jeszcze jasne. Generalnie nie moge sobie powiazac tak do konca
                    pojecia np. II czakry (mniej wiecej tam, gdzie hara, ale nieco nizej) i splotu
                    z chinskim pojeciem Tantien/japonskiej Hary wlasnie jako centrum
                    energetycznego. Gdyby ktos mnie spytal, gdzie wyczuwam to centrum, odpowiem, ze
                    w dantien (osmiele sie powiedziec, ze od dziecka oddychalam tak, by
                    je 'napelniac'). Moze to slad poprzednich wcielen w tamtych stronach swiata;) W
                    kazdym razie chce sie uporac z 'niedoczynnym' splotem (moze nie jest tak zle,
                    ale jednak realizowanie sie w spoleczenstwie wciaz mnie nuzy...) i dlatego tak
                    tu draze temat.
                    Coz...
                    • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 11:48
                      Pisałem o pępuszku w watku o papierochach, Jeszcze jakies niejasności?
                      • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 12:42
                        OK. Odpuszczam. W koncu korzystamy z podobnych zrodel, wiec nie moge oczekiwac
                        wiecej. W poscie wyzej pisalam - jak sie ma dantian/tantien czy hara do II
                        czakry wg 'indyjskiej terminologii'. Co do tajemniczej 'Navel chakra' - navel
                        znaczy rzecz jasna pepek, ale zawsze gdy to pojecie sie pojawia, mowa o tym, ze
                        czakra miesci sie albo kilka palcow w gore i w glab od pepka albo w gol. W
                        kundalini jodze zetknelam sie z nieco zawilym opisem tego m-ca.

Ale ogolnie wszystko gra - jest sobie splot sloneczny i daje sie wyczuc
                        energetycznie.
                        Co do testu na stronce od sister - jest fajny, ale na kilka pytan trudno mi
                        odpowiedziec, w zwiazku z czym zrobilam go 3 razy i za kazdym razem wynik byl
                        inny (zwlaszcza jesli chodzi o czakre splotu i czakre podstawy/korzenia). A jak
                        test sie u Was sprawdza?
                        • izaczekk Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:14
                          U mnie test potwierdził to, co zobaczył mój kolega, a mianowicie,że mam
                          słabiutką czakrę podstawy. ponadto według testu niedomaga mi splot słoneczny i
                          serce, ale nie wiem na ile ten test jest miarodajny. Tak czy inaczej coś z tym
                          trzeba zrobić. Tylko mam wątpliwości, czy możliwe jest całkowite naprawienie
                          czakr przez medytacje, afirmacje, patrzenie na kolory (fajnie by było); czy nie
                          czeka nas przypadkiem droga poznania samego siebie,- co, dlaczego,skąd i po
                          co?- i spotkanie twarzą w twarz z prawdą o nas? szczerze-pogubiłam się juz.
                          Jamila, poleciłabym Ci ćwiczenia mięśni dna miednicy, może miałaś już z tym do
                          czynienia? Pozdrawiam:)
                          • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:32
                            HIHI..Izaczku! Obawiam się ,że jeżeli poznała bys prawdę o sobie to obudziła
                            byś KUNDALINI MEGA POWER PLUS! i wszechświat by eksplodował...bum.
                            Czakry odpowiadają gruczołom, a napięcia psychiczne sprawiają, że wokłół tych
                            gruczołó zaciskają sie sploty nerwowe, co rzutuje na ich sprawność.
                            Wymienione przez ciebie sposoby służą wyluzowaniu sie i wzmocnieniu, uporanie
                            się z psychiką oczywiście bywa zbawienne
                            -sory , że się tak wymądrzam, aż mi glupio...
                            • izaczekk Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:42
                              KUNDALINI MEGA POWER PLUS! - to musi być niezłe!!! wchodzę w to!!!!
                              Didi, jak mniemam ostrzeżenie przed "bum", nie wynika z Twoich osobistych
                              przeżyć?? w końcu jeszcze żyjemy:)Pozdrawiam
                            • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:42
                              P.s
                              przede wszystkim trzeba zadać pytanie co to jest czakra?
                              Ja lubię teorie gruczołową i taką też lansuję
                              Kiedyś robiłem sobietest na ile sa otwarte poszczególne czakry (w procentach) u
                              pewnej pani. Z perspektywy czasu uważam to za idiotyczne.
                          • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:39
                            Witaj, izaczku. O tych cwiczeniach napisalam Tobie wyzej (pod Twoim postem o
                            czakrze podstawy) - czyli cwiczenia Kegla (wlasnie miesni dna miednicy;). W
                            jodze jest jedno z zasadniczych 'bhanda' (ciwczen polegajacych na zaciskaniu
                            miesni). Nazywa sie Mula Bhanda (czyli 'skurcz odbytu') Muladhara to czakra
                            podstawy, wiec wszystko jasne. Mula Bhanda jest wlasnie najwazniejszym
                            cwiczeniem w hatha i kundalini jodze na czakre korzenia.

Wydaje mi sie, co do tego, co piszesz, ze droga poznania siebie jest
                            nieunikniona. Jest jednak ciekawa rzacza, ze gdy wchodzisz na te droge i np.
                            zajmujesz sie otwieraniem/rownowazeniem czakr, wszystko co robisz (z medytacja
                            na czele) sluzy wlasnie sampopoznaniu. To sie dzieje samo. Swiadomosc=energia.
                            A wiec gdy rozwijasz/zmieniasz swoja energie rozwijasz/zmieniasz swoja
                            swiadomosc. Ten proces jest po prostu tozsamy. Wszystkie metody - zwlaszcza
                            medytacja i afirmacje (ktore odmienia Twoje myslenie i podswiadomosc) sa bardzo
                            skuteczne.
                            • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:44
                              Wymienione sposoby, didi, sluza otwarciu/odblokowanku czakr i zrownaowazeniu
                              wszystkich. Gdy sie to osiagnie calkowicie, oswiecenie moze sie pojawic
                              naturalnie; z cala pewnoscia zas czlowiek w czasie tego procesu sie budzi do
                              zycia i uwalnia od dziesiatek problemow, a jego zycie sie zmienia.
                              Izaczku, na tej stronie, ktora podalas ('tao-blog') przeczytaj o oczyszczaniu
                              zablokowanej sciezki (z boku dzial 'Huna'). To jest cos, co moze Cie
                              zainteresowac.
                            • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:46
                              Witaj jamila, zaraz trzeba będzie założyć wątek psychologiczny hihi...
                              Izaczku; twój, twój wszechświat...
                              • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 13:58
                                Hej:)
                                Taki watek psychologoczno-duchowo-filozoficzny moze sie okazac kiedys czyms
                                naturalnym na forum...jak wiemy, joga, taoizm czy buddyzm tym sie wlasnie
                                zajmuja. Zasadnicza jest dusza - bo tylko, gdy jej cos dolega, zaczyna sie
                                choroba w ciele. Buddyzm to chyba najbardziej psychologiczny system, sprowadza
                                sie jednak do tego, o co chodzi w kazdej jodze i w taoizmie.
                                Tak sobie mysle, ze jesli wszedles chocby w taoizm, musiales sie w tym
                                zanurzyc, czyz nie? :)))
                              • izaczekk Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 14:00
                                Didi, są różne zdania na ten temat. Niektórzy twierdzą, że poznanie samego
                                siebie otwiera mikrokosmos na inne procesy, zupełnie zmieniające osobowość(mam
                                na myśli przemianę ciał w mikrokosmosie), co nie oznacza "bum", ale na przykład
                                uwalnia człowika od koła narodzin i śmierci.
                                • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 14:26
                                  Do Jamili
                                  Czy się zanurzyłem? Ja w tym utonąłem, a nikt mi nie powiedzial, że trzeba
                                  założyć kamizelkę!
                                  Do Izaczka
                                  Jak masz ochotę to otwórz nowy wątek, ostrzegam, to niebezpieczna gra jeżeli
                                  traktujesz ją zbyt poważnie.
                                  -będą lecieć iskry...hihi
                                  Pozdrawiam
                                  • jamila do didolca:) 23.05.06, 14:50
                                    :))))
                                    Tak, kamizelka - to racja...Byc moze za wiele lat w tym tkwie i juz zapomnialam
                                    o niebezpiecznych rafach. Teraz wszystko stalo sie nagle proste
                                    • didolec2000 Re: do Jamili i izaczka 23.05.06, 15:18
                                      ok. Didolec został odarty z mistycyzmu,a gdyby powstał "duchowy wątek" nie będę
                                      się wtrącał.Jesteście sobie bliskie dziewczyny i nie potrzebny wam w tej
                                      materii glosu sceptyka. Więc droga otwarta.
                                    • jamila Re: do didolca:) 23.05.06, 15:29
                                      Czyzby didolec zostal odarty z mistycyzmu?
                                      Szkoda, ze nie chcesz sie wtracac. Sceptycyzm jest niezbedny i osobiscie sie go
                                      nie wypieram. Wydaje mi sie jednak, ze zbyt pochopnie czasem osadzasz ('nie
                                      sadzcie, a nie bedziecie sadzeni...':))) A moze to takie poczucie humoru?

Natomiast jesli ktos pyta, czy medytacje/afirmacje wystarczaja przy czakrach,
                                      odpowiem tak, bo to 'az tyle' i kazdemu zycze, zeby wystarczylo mu na to
                                      dyscipliny (jesli ktos chce z czakrami pracowac)
                                    • jamila Re: do didolca:) 23.05.06, 15:44
                                      Zabrzmialo to nieco przemadrzale, sorki. W tej materii trzeba wazyc slowa.
                                      Dopoki nie osiagne oswiecenia, bede wciaz uczniem - i tak wlasnie jest. Pewne
                                      rzeczy nareszcie staly sie proste. Wlasciwie swietny moment, zeby ruszyc
                                      naprzod i zyc na nowo. Mimo to z pewnych rzeczy nie chce rezygnowac dzisiaj
                                      (choc zrobie to pewnie jutro) - np. z papieroskow, ktore skutecznie chronia
                                      mnie przed nadmiarem energii i szumem w uszach;))) A takze przed definitywnym
                                      podreperowaniem czakry splotu (wiem, wiem...:)Jest to moj WYBOR, jestem tego
                                      swiadoma. Juz nie zwalam na innych i na okolicznosci, ani na 'samo zycie', ani
                                      sie nie obwiniam tak naprawde. I to m.in. jest ta zmiana/rewolucja w zyciu, o
                                      ktora chodzilo
                                      • jamila Re: do didolca:) 23.05.06, 15:45
                                        wow! ale sie sporo napisalo...
                                        :-0
                                        • didolec2000 Re: sporo jamila 23.05.06, 16:15
                                          Tylko co my teraz wzmacniamy? hihi
                                          Cieszę się, że nie wiesz jak anarchistyczne podejscie mam do spraw duchowych, w
                                          tej dyscyplinie jestem w stanie zakwestionować każde twoje slowo , które do tej
                                          pory na ten temat wypowiedziałaś(nio prawie każde). Ale to mój pogląd, a w tej
                                          materii uważam nie ma sęsu przekonywać sie na wzajem, oraz dążyć do wspolnego
                                          stanowiska.Z tymi sprawami jest tak że nia możesz tego ani z pewnoscia
                                          zakwestipnować ani przyznać temu racji. To jest świat spekulacji. Czy
                                          pochopnie osądzam? To forum, piszemy skrutowcami, trzeba resztę samemu sobie
                                          dopowiedzieć, oczywiście w ocenie można sie machnąć, ale sama przedstawiasz
                                          siebie jako osobę przesiąknieta "tym" a ja jestem ostatnim, który ma interes w
                                          tym , aby kogos namawiać, czy od tego odwodzić, więc wolę to zostawić.nie
                                          zrozum mnie źle , po prostu nie jestem przeciwko , ale też nie potrafię byc za.

• jamila Ok:) 23.05.06, 16:37
                                            Masz racje, didi. Co czlowiek, to swiatopoglad, a podobno najwazniejsze jest
                                            byc wiernym sobie. Przekonywanie siebie nawzajem jest bez sensu, to fakt - ja
                                            takze nie chce tego czynic (a jesli ktos to tak odebral, to sorry:). Prosze
                                            jedynie, zebys nie 'sadzil pochopnie':))) Wierze, ze kazda wymiana pogladow ma
                                            sens i kazdy, kto czuje, ze chce cos napisac, moze sie czuc swobodnie i to
                                            powiedziec.
                                            Ostatecznie na tym forum i takie watki moga zaistniec, bo ten temat pojawia sie
                                            we wszystkich wschodnich dyscyplinach. Gdybysmy chcieli tego uniknac i zajmowac
                                            sie 'czysta medycyna', popadlibysmy w skrajnosc zach. medycyny (czyli leczenie
                                            objawow i skutkow...) A chinski lekarz bada czlowieka w calosci (lacznie z jego
                                            stylem zycia itd). Czy mam racje?
                                            • didolec2000 Re: Ok:) 23.05.06, 17:13
                                              Zgadzam sie Jamila z tobą.
                                              Wiesz światopogląd to integralna część każdego człowieka, jeżeli się w takich
                                              kwestiach z kimś nie zgadzasz, ludzie odbierają to nie raz jako atak na własną
                                              osobę.Nie mam na myśli ocztwiście ciebie, ani izaczka, ale generalnie nie wiem
                                              kto tu zajrzy na forum i wolę być ostrożny.
                                              Pewnie przesadzam i piszę dzisiaj jakieś dziwne posty, ale pies mi zachorował,
                                              siedzę w domu i tak ś rednio to wygląda, wiec plisssss o wyrozumiałość dzisiaj.
                                              Pozdrawiam.
                                              • jamila Re: Ok:) 23.05.06, 17:21
                                                Hej
                                                Ja zas prosze o wyrozumialosc, jesli sie nadto waymadrzam (mam dzis
                                                nienajlepszy dzien)
                                                Co jest Twojemu Psu? Jakie to Psisko, ile ma lat? Jestem milosniczka Zwierzakow
                                                • izaczekk Re: Ok:) 23.05.06, 17:24
                                                  Dido, dużo zdrowia dla Twojego pieska, trzymaj się ciepło!
    • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 20:40
      Uf. przeczytałem kilka ostatnich postow z tego wątku.No normalnie jęcząco-
      zrzędzącty didolec, zupełnie nie w moim stylu...Co to chory bokser robi z
      czlowieka.Czy ktoś mógłby dać mi klapsa?
      • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 20:48
        Osobiscie nie widze powodu:)
        • jamila Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 23:07
          A z ta Radoscia to ciekawe, czemu przyszla mi do glowy w kontekscie veta dla
          Ciebie;)
          • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 23.05.06, 23:31
            o widzisz no cieżko byloby mi przełknąc ,że ta info była pochodzenia
            kosmicznego.
            Musiałaś, no musiałaś to gdzies widzieć , hihi
            • izaczekk Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 24.05.06, 16:14
              Mam takie pytanko: w którą stronę obracają się czakrami i co by się stało, gdyby
              zaczęły obracać się w stronę przeciwną???
    • izaczekk Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 24.05.06, 16:24
      i jeszcze ważne: czy osłabiając splot słoneczny można uczynić kogoś podatnym na
      manipulacje?? jeśli tak, to jak się taką ingerencję w czakram odczuwa???Pozdr:)
      • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 24.05.06, 18:16
        Ciekawe, nie wiem w ktorą strone, widzialem kiedys film gdzie jedna pani
        własnie twierdziła , że czakra splotu u kogoś kręci sie w druga stronę niż
        powinna i ona to odkręcała.
        Nie jestem expertem od czakr izaczku, nie wiem, co o tym myśleć.
        • didolec2000 Re: Czakry - jak wzmocnic splot sloneczny? 25.05.06, 00:33
          Odnośnie manipulacji(MANIPURA?). tak izaczku. Ta czakra w dużej mierze
          odpowiada za instynkt samozachowawczy, jeżeli jest słaba czasem np możesz
          przejawiać nadmierny altruizm. Z chińskiego czakra ta odpowiada ziemi matce ,
          jednak, aby matka skutecznie mogła wykarmić swoje dzieci nie może zajmować się
          tylko nimi, aby być skuteczną, to jest, aby mieć co dawać, musi zadbać także o
          własną kondycje.Innego rodzaju zaburzenia tej czekry moga z,kolei powodowac
          nadmierne skąpstwo.
          • jamila O splocie - Manipurze 25.05.06, 20:21
            Jest b. wiele zrodel dotyczacych czakr i opisujacych ich funkcje/dysfunkcje itd.
            Dosc ciekawe sa skrotowe objasnienia ze zrodel pierwotnych; np. przy czakrze
            korzenia - glowna cecha/jakosc to Niewinnosc i Madrosc; przy splocie/Manipurze -
            Szczodrosc, pokoj i spelnienie...
            Skoro tyle pisalismy o ego, mozna tu raz jeszcze przypomniec, ze to wlasnie
            czakra splotu jest jego siedziba. Czakra tuz nad nia, czakra serca
            (bezwarunkowa milosc)jest srodkowa czakra od niej w gore zaczynaja sie czakry
            prawdziwie duchowe. Oznacza to, ze przy otwarciu wyzszych czakr, odczuwanie ego
            zmienia sie zupelnie, a przy harmonijnym splocie nie powinno byc z nim problemu.
            Zaburzona Manipura daje przed wszystkim zadze wladzy i manipulacji, obsesje
            kontroli, ktora objawia sie na wielu plaszczyznach. Gdybysmy sie przyjrzeli
            blizej naszym relacjom, nawet tym, w ktorych chodzi rzekomo o milosc, okaze
            sie, ze sa one pelne swiadomej i nieswiadomej manipulacji i warunkowych uczuc...
            Zyjemy w swiecie, gdzie Manipura przewaza, caly system wychowania, ktore bylo
            naszym udzialem dziala wg praw Manipury (raczej nieharmonijnej), totez rodzice
            i szkola domagali sie posluszenstwa i sprawowali kontrole na tysiace sposobow.
            Zyjemy w swiecie pelnym agresji....
            Nie jest latwo sie od tego wyzwolic. Piszac to, chce powiedziec, ze problemy
            tej czakry daja bardzo rozne skutki i mozna chyba powiedziec, ze jest to
            dluuugi temat:)
            • didolec2000 Re: O splocie - Manipurze 25.05.06, 20:38
              Ta. do tego worka można wrzucić wszystko(tylko nie kotka) coś mi to
              przypomina...candia?
              • jamila Re: O splocie - Manipurze 26.05.06, 23:46
                W zwiazku z tym, co piszesz - podaje raz jeszcze link wspomniany gdzies wyzej,
                tu izaczek tez przeczyta ponownie, co sie czuje, gdy cos jest nie tak w tej
                czakrze:
                tao-zycia.blog.onet.pl/2,ID68424634,DA2006-02-06,index.html
                Mysle, ze nie jest to wciaz jeden i ten sam worek. A co do candi - coz, dziala
                na caly oragnizm, prawda?
                POzdr:)
                • izaczekk Re: O splocie - Manipurze 27.05.06, 18:21
                  Hej! mnie raczej chodziło o to, jak w danym momencie odczuwa sie czyjąś
                  ingerencję energetyczną. skutki są jasne...
                  • didolec2000 Re: O splocie - Manipurze 27.05.06, 18:59
                    Uwielbiam te twoje "Hej!" ale, chyba nie wiele tu pomogę. Jak odczuwa się?
                    Raczej nic nie swędzi, ani nie boli, myślę że to właśnie skutek w postaci
                    twojego działania jest istotny. Hm. może i też nie o to ci chodzi, albo, ja po
                    prostu nie wiem.
                    Pozdrawiam .Hej!
                  • jamila zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 19:00
                    Hej:)
                    W wiekszosci przypadkow odczuwa sie 'skurcz zoladka' i tym podobne
                    spiecie/napiecia w brzuchu;) Ogolnie owocuje to stanem niepokoju, podwyzszona
                    nerwowoscia a nawet agresywnoscia, takim wytraceniem z rownowagi nie wiadomo
                    czemu. Jesli prawda jest, ze ta czakra odpowiada za telepatie (zawsze wydawalo
                    mi sie, ze to zwlaszcza czakra 3 oka jest telepata, ale fakt, ze one obie sie
                    wiaza), to nic dziwnego, ze czasem taki stan moze byc wywolany czyjas 'agresja
                    energetyczna' nawet na odleglosc (i tak sie podobno dzieje).
                    Ostatnio zetknelam sie w niektorych tekstach z terminem atakow psychicznych
                    (czyli tego, co pisze powyzej). Nasze forum to ogolnie rzecz biorac medycyna
                    orientalna;))) wiec nie wiem, czy ktos chcialby cos o tym napisac. Jesli jednak
                    slyszeliscie cos o tym, jak sie przed czyms takim bronic lub jak 'zabezpieczac
                    splot' (czynnosc ponoc dobrze znana Tybetanczykom), napiszcie:)
                    Pozdr

Jamila
                    • didolec2000 Re: zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 19:06
                      Hm. wiec jednak. Cos jak nerwica żolądkowa? Super i ja sie czegoś nauczę.
                      Jamila, myślę że śmiało możesz pisać o tym o czym wspomniałaś.Powiazana ze
                      zdrowiem i medycyną jest przecież nawet astrologia. Zachęcam.
                    • didolec2000 Re: zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 19:09
                      Aaaaaa. Tak to jest jak sie je i czyta.Przekrecilo mi sie ostatnie twoje
                      zdanie.Wiec poczekamy może ktos inny? Zapraszam.
                      • izaczekk Re: zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 19:39
                        Dzięki za Wasze odpowiedzi. Jamilo, to o czym napisałaś tylko mnie utwierdziło,
                        że byłam obiektem takiej ingerenji...
                        • jamila Re: zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 20:02
                          Domyslalam sie. Jesli uda Wam sie odnalezc w necie (lub ksiazkach) odpowiedz na
                          haslo 'zabezpieczanie' splotu slonecznego/czakry itp. napiszcie, prosze. Ja
                          jeszcze tego nie znalazlam. Potem sprobuje cos dodac, co do 'obrony' przed...
                          Jamila
                    • izaczekk Re: zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 20:20
                      Jamilo, jeśli mogę zapytać, gdzie znalazlaś informacje o odczuciach przy
                      manipulacji??
                      • jamila Re: zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 20:27
                        Nie potrafie ci wskazac dokladnego tytulu/zrodla - jest to synteza tego, co
                        czytalam na przestrzeni lat, m.in. w literaturze 'ezoter.'/dotyczacej
                        uzdrawiania, energii itp. Ale z pewnoscia jest sporo w necie, trzeba by wrzucic
                        w google'a haslo 'atak psych.' (nie znosze tego terminu;) lub energetyczny i
                        powinno sie sporo pokazac.
                        • izaczekk Re: zabezpieczanie splotu slonecznego... 27.05.06, 20:29
                          Dzięki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka