Dodaj do ulubionych

Sms-y niszczą intelekt?

25.02.12, 11:12
Nasze założenia dotyczące wiadomości tekstowych jest to, że zachęca do niekontrolowanej język. Ale badania wykazały, że jest to mit mówi Joan Lee z Uniwersytetu Calgary. Lee sugeruje, że odczyt nośników naraża ludzi na różnorodność i kreatywność w języku, który nie znajduje się w samym gwarowy komunikacji SMS-y, które dąży się być ograniczone do małych grup rówieśników. Wcześniejsze badania sugerowały, że SMS-y dozwolone, by ludzie byli bardziej kreatywni z językiem. Laureat Brytyjski poeta, Carole Ann Duffy, twierdził, że pisanie wiadomości był podobny do poezji, mówiąc: "Poemat jest formą tekstylny. Ale podczas gdy tekst wiadomości wydaje się "kreatywny" w sposób skraca słowa, to rzeczywiście podlega sztywnych reguł.

...Google transator?
Zgadłem?
Co wygrałem?
Obserwuj wątek
    • szala-wila Re: Sms-y niszczą intelekt? 25.02.12, 13:17
      Sms-y niszczą intelekt, a autor tego tworu pisuje zazwyczaj tylko sms-y. Mnóstwo.
    • nie_cierpie_loginow LOL = Laugh Out Loud 25.02.12, 19:32
      Czyli po polsku HAHAHA
      Ale LOL jest krótsze i bardziej "cool"

"Lot(S!) of Love" - a ja na to LOL!
    • painkiller84 Sms-y niszczą intelekt? 26.02.12, 13:33
      Temu gimbusowi, co popełnił ten artykuł to chyba smsy już dawno mózg wyżarły. No chyba, że powyższy tekst jest czymś w rodzaju samokrytyki. Proponuje jeszcze gnoja wybatożyć i załatwić mu sądowy zakaz zbliżania do klawiatury.
    • oblomoff Re: Sms-y niszczą intelekt? 26.02.12, 13:43
      espace3000 napisał:

> ...Google transator?

Jabym stawiał na starą poczciwą AltaVistę; Gugul az takich pokractw chyba już nie wytwarza.

Uśmiałem się setnie, czytając ten akapit.
    • i-meadow LOL? 26.02.12, 14:27
      No nie: podaliście jeden przykład skrótu i tenże jeden od rzeczy :/
      A wystarczyło wrzucić w googla LOL i siary by nie było.
      Ach nie, i tak by była biorąc pod uwagę całą resztę "artykułu". No ale może byłaby ciut mniejsza :P
    • rober-6666 Sms-y niszczą intelekt? 27.02.12, 07:59
      Kretynce ze zdjęcia obrazującego treśc artykułu juz nic nie zaszkodzi............
    • mreck Re: Sms-y niszczą intelekt? 27.02.12, 09:10
      Gdybyś czytał coś więcej niż SMS-y dostrzegłbys ironię, zabawny żart, smutną konstatację. Ten fragment jest napisany jak SMS.
      • espace3000 Re: Sms-y niszczą intelekt? 28.02.12, 23:12
        1. Nie pisuję sms-ów, bo uważam to za stratę czasu i objaw gimbusizmu lub prymitywizmu.
        2. Czytam przychodzące do mnie sms-y, ale moi znajomi nie piszą bezokolicznikami (o ile wiesz co to znaczy).
        3. Może twoi starzy "pisać do ty taki smsy..."
        4. Boże, ale niekumaty z Ciebie gość mreck...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka