ma1969 03.03.12, 14:45 Witam, Czy po skończonych 40 latach należałoby zrobic jakiś "przegląd techniczny" swojego ciała? Jako jedne z badań nasuwa mi się przeswietlenie płuc, choć nie palę i badanie krwi. Czy macie jakieś propozycje dodatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 17:51 ma1969 napisał: > Witam, > Czy po skończonych 40 latach należałoby zrobic jakiś "przegląd techniczny" swoj > ego ciała? > Jako jedne z badań nasuwa mi się przeswietlenie płuc, choć nie palę i badanie k > rwi. > Czy macie jakieś propozycje dodatkowe. A jakie badanie krwi masz na myśli? Jakie badania? Gastroskopia, cytologia/badanie prostaty, mammografia, kolonoskopia, przegląd stomatologiczny, densytometria, USG jamy brzusznej, spirometria, bronchoskopia, scyntygrafia nerek, biopsja wątroby, koronarografia. To tak na początek. S. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 19:05 Najlepiej odwiedź lekarza pierwszego kontaktu i poradź się go jakie badania okresowe zrobić. Powinien dać skierowanie przynajmniej na prześwietlenie płuc, morfologię, OB, cukier i podstawowe badanie moczu oraz EKG. Jeśli wyjdą dobrze, to nie ma się co martwić tylko trzeba pamiętać o powtarzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
labadine Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 19:18 prostata-PSA oraz endoskopia na ewentualne polipy Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 21:30 snajper55 napisał: > ma1969 napisał: > > > Witam, > > Czy po skończonych 40 latach należałoby zrobic jakiś "przegląd techniczny > " swoj > > ego ciała? > > Jako jedne z badań nasuwa mi się przeswietlenie płuc, choć nie palę i bad > anie k > > rwi. > > Czy macie jakieś propozycje dodatkowe. > > A jakie badanie krwi masz na myśli? > > Jakie badania? Gastroskopia, cytologia/badanie prostaty, mammografia, kolonosko > pia, przegląd stomatologiczny, densytometria, USG jamy brzusznej, spirometria, > bronchoskopia, scyntygrafia nerek, biopsja wątroby, koronarografia. To tak na p > oczątek. > > S. Jak zafundujesz to bardzo proszę nie słuchaj takich debili co tak ciemno widzą Jakie badania zrobić krew ,morfologia i wszelkie badania krwi kreatyna ,mocznik ,próby wątrobowe i wszelkiego rodzaju pokrewne badania krwi mocz usg jamy brzusznej to na począntku wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 22:23 To co oferuja w pakiecie typu "zdrowy mezczyzna" takie firmy jak np. luxmed lub medicover, to morfologia krwi, OB i testy z moczu, PSA, lipidogram, cukier, EKG spoczynkowe i wysilkowe, wizyta u okulisty, urologa, gastrologa, kardiologa. Wiekszosc jest z NFZ. Ja bym dodal kolonoskopie i gastroskopie, bo to wiek w ktory latwo o nowotwor jelita grubego. Odpowiedz Link Zgłoś