Dodaj do ulubionych

przegląd techniczny 40stolatka

03.03.12, 14:45
Witam,
Czy po skończonych 40 latach należałoby zrobic jakiś "przegląd techniczny" swojego ciała?
Jako jedne z badań nasuwa mi się przeswietlenie płuc, choć nie palę i badanie krwi.
Czy macie jakieś propozycje dodatkowe.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 17:51
      ma1969 napisał:

> Witam,
      > Czy po skończonych 40 latach należałoby zrobic jakiś "przegląd techniczny" swoj
      > ego ciała?
      > Jako jedne z badań nasuwa mi się przeswietlenie płuc, choć nie palę i badanie k
      > rwi.
      > Czy macie jakieś propozycje dodatkowe.

A jakie badanie krwi masz na myśli?

Jakie badania? Gastroskopia, cytologia/badanie prostaty, mammografia, kolonoskopia, przegląd stomatologiczny, densytometria, USG jamy brzusznej, spirometria, bronchoskopia, scyntygrafia nerek, biopsja wątroby, koronarografia. To tak na początek.

S.
      • aqua48 Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 19:05
        Najlepiej odwiedź lekarza pierwszego kontaktu i poradź się go jakie badania okresowe zrobić. Powinien dać skierowanie przynajmniej na prześwietlenie płuc, morfologię, OB, cukier i podstawowe badanie moczu oraz EKG. Jeśli wyjdą dobrze, to nie ma się co martwić tylko trzeba pamiętać o powtarzaniu.
        • labadine Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 19:18
          prostata-PSA oraz endoskopia na ewentualne polipy
      • sp9tcu Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 21:30
        snajper55 napisał:

> ma1969 napisał:
        >
        > > Witam,
        > > Czy po skończonych 40 latach należałoby zrobic jakiś "przegląd techniczny
        > " swoj
        > > ego ciała?
        > > Jako jedne z badań nasuwa mi się przeswietlenie płuc, choć nie palę i bad
        > anie k
        > > rwi.
        > > Czy macie jakieś propozycje dodatkowe.
        >
        > A jakie badanie krwi masz na myśli?
        >
        > Jakie badania? Gastroskopia, cytologia/badanie prostaty, mammografia, kolonosko
        > pia, przegląd stomatologiczny, densytometria, USG jamy brzusznej, spirometria,
        > bronchoskopia, scyntygrafia nerek, biopsja wątroby, koronarografia. To tak na p
        > oczątek.
        >
        > S.

Jak zafundujesz to bardzo proszę
        nie słuchaj takich debili co tak ciemno widzą

Jakie badania zrobić

krew ,morfologia i wszelkie badania krwi
        kreatyna ,mocznik ,próby wątrobowe i wszelkiego rodzaju pokrewne badania krwi
        mocz
        usg jamy brzusznej
        to na począntku wystarczy
    • saqigar Re: przegląd techniczny 40stolatka 03.03.12, 22:23
      To co oferuja w pakiecie typu "zdrowy mezczyzna" takie firmy jak np. luxmed lub medicover, to morfologia krwi, OB i testy z moczu, PSA, lipidogram, cukier, EKG spoczynkowe i wysilkowe, wizyta u okulisty, urologa, gastrologa, kardiologa. Wiekszosc jest z NFZ. Ja bym dodal kolonoskopie i gastroskopie, bo to wiek w ktory latwo o nowotwor jelita grubego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka