19.03.12, 14:44
Witam
Mam 27 lat,od 12 lat mam zaburzenia tarczycy.Na początku miałam bardzo dużą nadczynność,pobyty w szpitalu leczenie hormonami nie pomogło,nadczynność zawsze wracała.Po 4 latach leczenia podano mi jod w szpitalu w Zgierzu.Od tamtej pory cierpię na niedoczynność tarczycy. Gdy nie brałam leków TSH dochodziło nawet do 100.Od 3 lat leczę się u jednej pani doktor,która ustaliła mi dawkę leczniczą Euthyrox 225 i faktycznie po tym leku włosy mi nie wypadają skóra nie jest zbyt sucha. Jednak odkąd biorę ten lek mam dość niskie ciśnienie tzn.110/60,105/70 i do tego puls zawsze między 50 a 60.Cały czas chodzę senna i jakby ogłuszona,miewam zawroty głowy.Do tego bardzo trudno jest mi otrzymać stałą wagę pomimo że jem naprawdę niewiele,a wręcz bardzo mało i ciągle przybieram na wadze.Na początku tłumaczyłam to sobie ciążą,ale synek niedługo skończy 2 latka a tu nic się nie zmienia.Fakt,że TSH utrzymuje mi się w normie ale jest mi trudno normalnie funkcjonować.Czy można zmienić ten lek na jakiś inny?Czy jest możliwe żeby moje samopoczucie nie było spowodowane przyjmowaniem tego hormonu?Wizytę u swojej pani doktor mam dopiero w lipcu,a przy poprzedniej stwierdziła że jeśli TSH jest w normie to nie jest to wina tarczycy.Czy dawka 225 nie jest zbyt duża ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: Euthyrox 19.03.12, 16:15
      to nie lek sprawia ze tak sie czujesz , ale to ze jestes nadal w niedoczynnosci .Tsh mowisz ze masz dobre, a gdzie ft3 i ft4?
      Wejdz na forum hasimoto.pomoga Ci dziewczyny
    • easyblue Re: Euthyrox 19.03.12, 16:42
      > stwierdziła że jeśli TSH jest w normie to nie jest to wina tarczycy
      Zmień lekarza, ten niech się pierw douczy:)
      • kasiaania20 Re: Euthyrox 19.03.12, 19:10
        o idz do rodzinnego , opowiedz o swoich objawach. zrobi ci kontrolne badania hormonów i wtedy coś zadecyduje.
    • marianne11 Re: Euthyrox 19.03.12, 23:49
      TSH w normie niewiele mówi, bo norma swoją, a prawidłowa wysokość TSH swoją drogą... Nie piszesz, ile dokładnie u Ciebie wynosi. U młodej osoby TSH powinno wynosić około 1, od 2 wzwyż to już najczęściej subkliniczna niedoczynność i trzeba ją "zbijać", czyli zwiększać dawkę Euthyroxu. Objawy, które podajesz, świadczą o tym, że dawka Euthyroxu jest jeszcze zbyt mała, to wciąż jesteś w niedoczynności. Proponuję oznaczyć, jak napisały dziewczyny, także hormony tarczycy, czyli FT3 i FT4 i pójść do innego lekarza.
      • sylwietkalodz Re: Euthyrox 20.03.12, 10:20
        Dziękuje za wszystkie odpowiedzi,nie mogę znaleźć ostatniego wyniku pamiętam tylko że był w normie.W czwartek wyznaczyłam się do pediatry,wezmę skierowania na wszystkie badania i napiszę jak to wygląda gdy odbiorę wyniki.
        Pozdrawiam i życzę ciepłych słonecznych dni :)
    • elemelska Lekarz POZ 20.03.12, 10:57
      Przy schorzeniach tarczycy lekarzem prowadzącym jest lekarz pierwszego kontaktu, z reguły internista. Endokrynolog jest jedynie konsultantem. Jeśli jest u ciebie inaczej, szukaj innego, dobrego lekarza POZ.
      • marianne11 Re: Lekarz POZ 20.03.12, 12:35
        elemelska napisała:

> Przy schorzeniach tarczycy lekarzem prowadzącym jest lekarz pierwszego kontaktu
        > , z reguły internista. Endokrynolog jest jedynie konsultantem. Jeśli jest u cie
        > bie inaczej, szukaj innego, dobrego lekarza POZ.
        >

Nie chciałabym leczyć mojej tarczycy u lekarza u internisty... Internista nie da skierowania na hormony tarczycy (może tylko na TSH). Wszyscy bagatelizują choroby tarczycy - "przecież tylko Euthyrox i z głowy", "a co to za choroba, wystarczy do lekarza ogólnego". Nic bardziej mylnego. Tarczyca rozwala cały organizm, CAŁY, jeśli nie jest świetnie wyrównana, to to nie życie, tylko wegetacja...
        • kasiaania20 Re: Lekarz POZ 20.03.12, 13:42
          Nie chciałabym leczyć mojej tarczycy u lekarza u internisty... Internista nie d
          > a skierowania na hormony tarczycy (może tylko na TSH). Wszyscy bagatelizują cho
          > roby tarczycy - "przecież tylko Euthyrox i z głowy", "a co to za choroba, wysta
          > rczy do lekarza ogólnego". Nic bardziej mylnego. Tarczyca rozwala cały organizm
          > , CAŁY, jeśli nie jest świetnie wyrównana, to to nie życie, tylko wegetacja...

To jest oczywiscie prawda, że wyrównanie hormonów tarczycy jest bardzo ważne dla cełego organizmu.
          Ale ludzie ... Nie da się tego robić tylko u specjalisty. Do specjalisty czeka się nie wiadomo ile, a czas leci. To tak fajnie się mówi ,żeby kontrolować się tylko u specjalisty i omijać rodzinnego bo niby on się nie zna. Ale rzeczywistosć jest inna, trzeba mieć dobry kontakt z rodzinnym, który jeśli jest internistą też powinien ustawić dawkowanie. Nie ma co czekaać pół roku do specjalisty albo leczyć się samemu.
          • marianne11 Re: Lekarz POZ 20.03.12, 14:22
            To prawda, ale lekarza internistę trzeba traktować tylko jako "pomoc". Choć w sumie specjalistów z prawdziwego zdarzenia też jak na lekarstwo... Rzeczywistość jest jaka jest, a nie jaka chcielibyśmy, aby była... To fakt. Pasuję.
        • easyblue Re: Lekarz POZ 20.03.12, 15:50
          Zapalenie tarczycy zdiagnozował mii zalecił odpowiednie leczenie internista-pediatra. Zanim trafiłam do endo byłam zdrowa.
          • zajacowna Re: Lekarz POZ 21.03.12, 16:50
            a to bardzo interesujace ze Was tak genialnie lecza internisci, ba i to wyleczyc moga z zapalenia tarzczycy! no genialny interenista ktory moze jedynie zlecic TSH,
            ani przeciwcial nie moze, ani nawet banalnych FT3 i ft4, ktore sa podstawa do leczenia
            • kasiaania20 Re: Lekarz POZ 21.03.12, 17:59
              > a to bardzo interesujace ze Was tak genialnie lecza internisci, ba i to wyleczy
              > c moga z zapalenia tarzczycy! no genialny interenista ktory moze jedynie zlecic
              > TSH,
              > ani przeciwcial nie moze, ani nawet banalnych FT3 i ft4, ktore sa podstawa do l
              > eczenia

Genialny internista w ramach podstawowej opieki zdrowotnej ( czy też lekarz rodzinny) stara się leczyć tę tarczyce jak moż,e wszystkimi dostępnymi środkami. Niestety może zlecić tylko TSH , a całej reszty nie może- bo mu jeszcze bardziej genialny Narodowy Fundusz Zdrowia nie płaci za te procedury ( są one kontraktowane w ramach poradnii specjalistycznych, do których czeka się czasami miesiącami).
              Coż niestety nawet jakby genialny lekarz rodzinny mógł zlecić fT3, ft4 to zapalenia tarczycui i tak prawdopodobnie nie wyleczy, bo niestety genialna medycyna nie jest jeszcze tak genialna i nie wymyśliła takiego leku....
              • easyblue Re: Lekarz POZ 21.03.12, 18:22
                Chodziłam prywatnie, a doc powiedział, co jeszcze mam zrobić, zanim zacznie leczyć. Zrobiłąm wszystkie hormony i usg. Gdybym czekała do endo w kolejce, trafiłabym do niej w bardzo złym stanie. A z tego rodzinny zdawał sobie doskonale sprawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka