Dodaj do ulubionych

To ja zaczne:-)

18.06.05, 12:01

Mam 33 lata , jestem 9 dobe po zabiegu laparoskopowym .Jak nic nie jem to nie
boli.Jak jem cokolwiek innego niż manna na chudym mleku to piecze i boli
jakbym kamien miala.Moze to wcale ten kamien tak nie bolał?
Obserwuj wątek
    • jacpi Re: To ja zaczne:-) 18.06.05, 18:55
      Cześć. Mam 31 lat i też jestem po laparoskopowym wycięciu pęcherzyka
      żółciowego, zabieg miłam 5 miesiecy temu. I wiesz co, przed operacja wszyscy mi
      mówili, że jak mi usuną woreczek to wszystko będzie super i po dwóch, trzech
      miesiacach będę mogła wszystko jeść i nic nie będzie mnie bolało, a wcale tak
      nie jest. Póki byłam na ścisłej diecie(miesiąc do dwóch miesięcy - tak zalecił
      lekarz) to było OK, jak zaczęłam wracać do normalnej diety to znowu zaczęły się
      bóle. Okazało się, że to trzustka, co jest powikłaniem kamicy pęcherzykowej.
      Gastrolog przepisał mie leki, co wcale nie jest dla mnie pocieszajace, bo
      właśnie chce zajść w ciążę i branie leków nie jest wskazane:( Dlaczego od razu
      lekarz nie zaineresował się tą trzustką?
      • stonogga Re: To ja zaczne:-) 18.06.05, 20:56
        Myslałam ze trzustka boli po innej stronie ? bardziej w lewo .Nie jestem pewna
        czy dobrze zrobiłam , nic nie moge jesc , zblizaja sie wakacje, w dodatku dalej
        bardzo mnie piecze , tak samo jak mialam pecherzyk , i ja zaczynam sie obawiac
        ze to nie to:-(
        • jacpi Re: To ja zaczne:-) 18.06.05, 23:57
          U Ciebie jeszcze bardzo mało czasu upłynęło od zabiegu i dlatego może boleć, to
          chyba normalne, jeszcze wszystko się dobrze nie wygoiło. Ja akurat miałam od
          pęcherzyka żółciowego stan zapalny trzustki, mnie bolało całe nadbrzusze i
          wyraznie czułam ból po lewej stronie. U Ciebie musi jeszcze minąć trochę czasu,
          zobaczysz czy za jakies dwa miesiące też będzie bolało. Znam osoby, które kilka
          miesięcy po zabiegu jadły już dosłownie wszystko i nic je nie bolało i tak jest
          do dzisiaj. A jak długo diety Ci lekarz zalecił?
          • stonogga Re: To ja zaczne:-) 19.06.05, 08:30

Powiedział : dieta watrobowa miesiac , a po miesiacu sprobowac tłustszej
            kielbaski , a nawet piwka jak lubie.Wracac do pelnego zycia ale stopniowo.
            Masz problemy z trzustka , to dobrze ze wyleczysz sie teraz , przed zajsciem w
            ciaze , bo potem to z lekami ostroznie :-)MI ten kamien zrobil sie wlasnie w
            ciazy a po niej rosl jak na drozdzach , mala ma 3 lata a kamien mial 3 cm;-)
            • calineczka79 Re: To ja zaczne:-) 19.06.05, 10:27
              A ja żyję już 8 lat ponad i całkiem mi dobrze :-) Jem wszystko jak leci :-) no
              z małymi wyjątkami typu surowa cebula, czosnek i por - ale czy bez tego nie da
              się żyć? Już pisałam o moim zabiegu :-/ nie było zbyt wesoło - skończyło się na
              tradycyjnym cięciu i drenażu PŻW a mimo to nie brakuje mi tego organu :-)
              Niedługo wybieram się na kolejną kontrolę i zobaczymy czy rzeczywiście jest tak
              różowo (ostatnio miałam helico i coś się mojemu interniście nie podoba).

PS. Nie ma co przesadzać z dietą (oczywiście pierwsze 2-3 miesiące po operacji
              ścisła!) ale potem po woli trzeba wracać do normalnego trybu życia - to są
              słowa mojego chirurga. Przecie w naszymi wieku nie wyobrażam sobie stosowania
              diety do końca życia!!! :-)
              • stonogga Re: To ja zaczne:-) 19.06.05, 13:37
                hej Calineczko:-)
                Zapytam co znaczy scisla dieta , bo ja chyba cos zle robie;-(
                Jem chlebek z maselkiem ( cienko ,i maslo dostalam juz w szpitalu 4 doba po
                zabiegu) i drobiowa poledwica, zupy mleczne na chudym mleku , ziemniaczki
                gotowane do tego pomidorek bez skorki , salata , pije kefir , sucharek i to
                tyle.Piecze , piecze a ja sie wkurzam.
                Pozdrawiam:-)
                • calineczka79 Re: To ja zaczne:-) 19.06.05, 16:04
                  Wiesz co ja już niewiele pamiętam z mojej diety - tylko tyle że nic mi nie było
                  wolno :-) Ale na pewno nie możesz surowizny więc sałatę i pomidory bym
                  odstawiła za wcześnie jeszcze :-( I z nabiałem też radzili uważać nawet na tak
                  reklamowane jogurty. Dietetyczka po operacji zabroniła jogurtów kategorycznie
                  (powiedziała że lepiej już kefir albo chudziutki i to z pewnego źródła
                  twarożek - u mnie robili sami w szpitalu a w domu już się nie odważyłam).
                  Masełko na pewno cieniutko jak piszesz, mięsko tylko gotowane chude (drób i
                  cielęcina). Chlebuś też nie bardzo polecany raczej bułeczki i to takie niezbyt
                  świeże :-( (choć ja jadłam śieżuteńkie - nie wyobrażam sobie jedzenia
                  czerstwego pieczywa i to jeszcze prawie bez niczego). No i oczywiście ilościowo
                  nie za dużo (o podobnych porach) dopóki organizm się nie przyzwyczai.

PS. Tak dla pocieszenia stonogo ja w 9 dobie leżałam jak dętka w szpitalu
                  jeszcze i nie jadłam praktycznie nic poza moczeniem języka w kleiku - więc nie
                  jest z Tobą tak źle a zapewniam Cię że będzie coraz lepiej :-)

Zdrówka życzę :-)
      • mariolkax Re: To ja zaczne:-) 19.06.05, 21:29
        8 lat po laparoskopii,samopoczucie dobre jem co chcę nic mi nie dokucza.no moze
        wyjątkiem jest to co nielubię cebula czosnki ostre przyprawy bigosy i inne tym
        podobne niejadam bo poprostutego nie lubię tego.
        • calineczka79 Re: To ja zaczne:-) 20.06.05, 13:18
          Mariolka widzę że mamy podobny staż :-) i podobne odczucia po zabiegu :-) Tylko
          ja mogę bigos jeść :-) A za czosnkiem, cebulą i porem też nie tęsknię :-)
    • asiek25 Re: To ja zaczne:-) 21.06.05, 15:14
      Witam :)
      Mam 36 lat i jestem 2 lata po usunięciu pęcherzyka. Usuwany był w spsób
      tradycyjny, czyli rozpłatali mi pół brzucha ;) Treaz jem wszystko i to w dość
      dużych ilościach, często piję alkohol (czasem też w dużych ilościach ;)) i nie
      odczuwam żadnych dolegliwości. Po operacji przez 2 miesiące trzymałam dietę,
      ale mam wrażenie, że gdybym tego nie zrobiła, to nic by mi się nie stało.
      Na stół operacyjny trafiłam przypadkiem, bo mimo 34 kamieni w pęcherzyku nic
      mnie nigdy nie bolało.
      • stonogga Re: To ja zaczne:-) 22.06.05, 11:26
        Czyli zycie jeszcze przede mna;-)))
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka