mi77 25.10.06, 17:48 mam cukrzyce - biore insuline, i niestety mam potworne zrosty i ostatnio zrobila mi sie "buła" chyba stan zapalny w miejscu wstrzkniecia - jest czerwone i boli nawet przy chodzeniu-czym mam to potraktowac?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowakaga5 Re: pomóżcie 25.10.06, 18:33 Musisz pójść do chirurga. Nie zwlekaj z tym. Prawdopodobnie będziesz musiała wziąć antybiotyk. Postaraj się to jutro załatwić, żeby stan zapalny Ci się nie rozprzestrzenił bardziej. Na razie możesz brać Ibuprom/Nurofen 3x1tabl. Odpowiedz Link
mi77 Re: pomóżcie 25.10.06, 19:51 dziekeuje bardzo - boje sie bo buła robi sie goraca i coraz wieksza ;((((buuuuu Odpowiedz Link
madlein1 Re: pomóżcie 13.11.06, 17:44 Zmieniaj miejsca podawania insuliny,moze masowac miejsca te w ktorych aktualnie nie robisz za strzykow. Odpowiedz Link
muminki15 Re: pomóżcie 14.11.06, 09:32 ja sobie tak urządziłam brzuch, mam zrosty, ale już tylko chirurgicznie można je usunąć ponieważ do okoła jest torbiel. Może kiedyś się za nie wezmę... Odpowiedz Link
madlein1 Re: pomóżcie 14.11.06, 10:04 Nigdy nie podawalam w brzuch,strasznie mnie bolalo i nie moglam sie przemoc.To wszytsko tez zalezy od tego,jakimi iglami sie robi zastrzyk.Jak np musialam brac antybiotyk w posladki igla ''5'' to zrosty tez mialam,ale kiedy robie penem to na szczescie nic zlego sie nie dzieje.Muminki15 a Ty pompa tak sobie brzuch urzadzilas?? Odpowiedz Link
muminki15 Re: pomóżcie 14.11.06, 16:18 hej, nie, to peny mnie tak załatwiły :( (używałam igieł 8mm) niestety już w to miejsce nie mogę wbić wkucia od pompy bo się zapycha od razu. Wkucia robię gdzie popadnie na brzuchu. W 1/4 pośladka nie mogę bo niechcący je wyrywam odwiedzając łazienkę :/ (wkuwam Flex linki, których nie da rady wsadzić znowu) choć to miejsce bardzo wygodne :) Odpowiedz Link
madlein1 Re: pomóżcie 15.11.06, 10:40 Hej muminki15 a dlugo chorujesz?Pytam,bo ja od kilku lat jestem na penachmna poczatku choroby robilam zastrzyki zwyklymi strzykawkami z cienkimi iglami,ale wiadomo ze te od penow sa nieporownywalnie ciensze.Odkad mam peny,wlasciwie nie widze sladkow na skorze.No chyba ze wkluje sie w naczynko to siniak murowany.Gdy zauwazne zgrubienie to od razu je rozcieram i masuje i jest ok.Latem oszczedzam rece,i daje glownie w posladki i gore ud.Zima wiadomo,wszytsko zakryte:)A co Ci sie dzieje z tym posladkiem??? Odpowiedz Link
muminki15 Re: pomóżcie 15.11.06, 19:12 choruję od 14 lat, też zaczynałam od strzykawek i wolałam peny bo można było wykonać zastrzyk 1 ręką wbijając igłę pod kontem 90 stopni. Od ponad roku mam swoją pompę i w życiu nie zamienię jej na pena! Co do pośladków to już sama bielizna podrażnia wkucie w takim sensie, że plasterek się szybciej odkleja, zadziera itp. Ten sam problem miałam z plastrami antykoncepcyjnymi Evra :) Wiadomo większość spodni dla dziewczyn to teraz biodrówki i można sobie jakoś poradzić, ale osobiście wolę brzuch. Jakoś bardziej uważam żeby nie wyrwać wkucia :) Odpowiedz Link