30.03.12, 20:01
Witajcie. Mam pytanie.Od 3 tygodni byłam na diecie, przez ta spadła mi strasznie hemoglobina. Lekarz zalecił mi zrobic szczegołowe badanie krwi. Po uzyskaniu wyników stwierdził, że mam anemie i przepisal mi zelazo pod nazwa Tardyferon Fol. Co do zazywania tego leku mam obawy gdyz boje sie ze wzrosnie masa ciala.
Oto moje wyniki:
WBC 7,7
RBC 5,01
HGB 10,5
HCT 34,4
MCV 69,0
MCH 20,9
Czy jest koniecznosc zazywania tego leku ? Nie wystarczy ze zrezygnuje z diety i bede normalnie jadła ? Prosze o odpowiedz, z gory serdecznie dziekuje.
Obserwuj wątek
    • ammazuko_powrot Re: Anemia 30.03.12, 20:21
      Ja bym chyba spróbowała wyciągnąć się z tej anemii naturalnymi środkami;)
      Soki z marchwi, buraka, pietruszki i selera, normalne jedzenie...
      • snajper55 Re: Anemia 31.03.12, 14:05
        ammazuko_powrot napisała:

> Ja bym chyba spróbowała wyciągnąć się z tej anemii naturalnymi środkami;)
        > Soki z marchwi, buraka, pietruszki i selera, normalne jedzenie...

Żelazo z produktów roślinnych bardzo źle się wchłania. Aby uzupełnić braki żelaza trzeba jeść mięso.

S.
        • sp9tcu Re: Anemia 18.08.24, 01:29
          haha ja dzis zjem schabowego z kapustą i ziemniakami i poleje rosołem
    • aura1508 Re: Anemia 31.03.12, 06:55
      Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyjmować leki i utrzymywać wagę w mądry sposób.
      Zastanów się nad inną rzeczą....odchudzałaś się zaledwie 3 tygodnie i wpadłaś w anemię co oznacza, że nie robiłaś tego z głową, pewnie nic nie jadłaś. A jeśli nie robiłaś tego z głową, najprawdopodobniej nie utraciłaś kilogramów na stałe bo chudłaś zbyt szybko. Waga i tak wróci. Nie wierzę w diety cud. Co to była za dieta?
      Poza tym przeraża mnie twoja lekkomyślność bo masz anemię, którą sama sobie zaserwowałaś a martwisz się tylko o to, czy ci waga nie wzrośnie.
      Poczytaj sobie jakie mogą być konsekwencje anemii a potem zadaj sobie pytanie jeszcze raz "czy warto zażywać lek"...
      Podsumuję ta: brakuje ci zdrowego rozsądku.
      • weronika01253 Re: Anemia 31.03.12, 11:08
        Dieta nazywała sie 1000 kalori, jadłam normalnie 4 razy dziennie w tym 1 cieply posilek, to nie bylo tak ze nic nie jadlam. Schudlam tylko kilo, aktualnie waze 58 i mam 19 lat, jestem dosc niska wiec uwazam ze waga jest w sam raz, nie wiem skąd tak anemia. Czytalam o konsekwencjach, wszscy mowia mi ze grozi to bialaczka, ale uwazam ze troche przesadzaja.
        • go-jab Re: Anemia 29.05.12, 06:18
          wszscy mowia mi ze grozi to bi
          > alaczka, ale uwazam ze troche przesadzaja.

OMG!!!
        • prim.asol Re: Anemia 27.07.12, 15:33
          coś mi się wydaje , że to nie jest tylko 3 tygodnie...i to nie tylko dieta 1000 kkal....Tyle potrzeba organizmowi na zaspokojenie podstawowych potrzeb energetycznych, by organizm mógł normalnie funkcjonować ( PPM): praca serca, mózgu, mięśni, oddychanie, trawienie i t p. Taką dietę mogą stosować osoby otyłe i pod kontrolą lekarza, które już nie rozwijają się, nie rosną, które mają do spalenia znaczną ilość tkanki tłuszczowej.Wtedy organizm potrzebną energię bierze z tej właśnie tkanki tłuszczowej.W wieku 19 lat nie jest jeszcze ukończony proces wzrostu i rozwoju organizmu i stosowanie diet odchudzających kończy się spalaniem mięśni, tkanki mózgowej, mięśnia serca.Kościec jest jeszcze w fazie wzrostu masy kostnej, by później uniknąć osteoporozy.Pojawienie się anemii to sygnał alarmowy i nieodpowiedzialnością jest zastanawianie się czy leczyć anemię czy bać sie przyrostu wagi ( co jest w tym wypadku czystym lękiem przed przytyciem a to już zahacza o anoreksję ) Zaakceptuj siebie taką , jaka jesteś, dbaj o zdrowe odżywianie , czytaj etykiety a nie myśl o stosowaniu diet i figurze z tabloidów , gdzie zdjęcia celebrytów rozpracowują programy do grafiki komputerowej.Chyba masz wiele innych cech pozytywnych, z których możesz być dumna a nie skupiaj się wyłącznie na odchudzaniu , co w środowisku młodzieżowym przybiera rozmiar epidemii.Poza tym osoby niższe zazwyczaj mają budowę krepą.
    • babrrrbarra Re: Anemia 23.05.12, 18:55
      Ja mam anemię i staram się nie stosować leków, ważna jest odpowiednia dieta i to jest podstawa a ostatnio odkryłam zieloną żywność:D. Dokładnie Młody jęczmień (sproszkowany ekstrakt z listków młodego jęczmienia) ma mnóstwo witamin, minerałów i aktywnych enzymów, rozpuszczam w wodzie i sobie popijam 3 razy dziennie:)
    • horpyna4 Re: Anemia 23.05.12, 19:36
      A czy przed dietą miałaś dobre wyniki? Bo to niekoniecznie musi być efekt diety, czasem taka utrata żelaza może być skutkiem jakiegoś krwawienia. Krwawienie z wyższych partii jelit może nie dawać żadnych widocznych objawów, można ewentualnie zbadać kał na krew utajoną.

W każdym razie nie cuduj, tylko bierz lek i po jakimś czasie (np. po dwóch miesiącach) powtórz morfologię.
      • babrrrbarra Re: Anemia 28.05.12, 15:31
        Pisząc "ostatnio", źle się wyraziłam, stosuje to już około pół roku, wcześniej właśnie byłam leczona na anemię i zbytnio nie pomagało a to lekarz mi kazał zmienić dietę, więc zmieniłam i wtedy odkryłam ten Młody jęczmień:) Także nie cuduję a morfologię miałam robioną i już jest dobrze więc chyba działa:)
    • venus22 Re: Anemia 28.07.12, 02:53
      weronika01253 napisała:
      Tardyferon Fol. Co do zazywania tego leku mam obawy gdyz boje sie ze wzrosnie masa ciala.

a co w tym preparacie jest takiego ze ci moze od niego wzrosnac masa ciala?
      poza tym, zmodyfikuj diete tak abys wlaczyla w to mieso, zwlaszcza chude czerwone
      bo inaczej ZAWSZE bedziesz miala problemy z zelazem i anemie,

i skazana na lykanie preparatow ktore cie beda martwily ze ci od nich "wzrosnie masa ciala".

ochudzac sie mozna, a nawet czasem trzeba, ale z glowa.

Minnie
      • 2mimoza Re: Anemia 17.08.24, 18:16
        Na anemię koniecznie spirulina. Trzy małe się tabletki 3 razy dziennie. W opakowaniu za ok 20 zl jest aż 1000 tabletek zawierających wyłącznie sprasowaną SPIRULINĘ bez szkodliwych dodatków. Piszę to z autopsji bo diametralnie poprawiła mi wszystkie wyniki krwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka