Dodaj do ulubionych

wysoka temperatura

IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 14:18
Moja babcia nagle dostała wysokiej temperatury, 39 C, żadnych innych objawów,
lekarz zapisał antybiotyk. Kilka dni minęło, mój chłopak trzęsie się z zimna,
szczęka zębami, mierzy temperaturę, 39. Po pyralginie temperatura spada, dziś
jest znowu wysoka. Zadnych objawów typu kaszel czy ból brzucha. Co to za
paskudztwo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dosia Re: wysoka temperatura IP: 195.217.253.* 17.06.04, 14:43
      Swoja droga, niezly lekarz - zadnych objawow, a on bach antybiotyk. Ciekawe
      skad wiedzial, jaki antybiotyk podac... Pewnie jak sie babci nie poprawi po tym
      antybiotyku, to przepisze nastepny z listy. Szkoda gadac...
      • Gość: starlette Re: wysoka temperatura IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 14:53
        Antybiotyk o szerokim spektrum działania, co innego można zrobić w takiej
        sytuacji? czekać aż wystapią konkretne objawy? Nie bronię, ale się zastanawiam.
        • Gość: Dosia Re: wysoka temperatura IP: 195.217.253.* 17.06.04, 15:01
          Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie, ze sama goraczka nie mowi jakiego typu
          jest infekcja. A co jesli infekcja nie jest bakteryjna tylko wirusowa? Ale ja
          sobie tylko gdybam :)
    • Gość: Marghe_72 Re: wysoka temperatura IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 15:19
      Podawanie antybiotyku przy goraczce nie jest chyba dobrym pomysłem. Wystarczy
      zrobic badania krw,zeby stiwerdzic czy jest to infekcja bakteryjna czy
      wirusowa..
      M.
      • Gość: starlette Re: wysoka temperatura IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 17:18
        Ale dlaczego podawanie antybiotyku przy gorączce się wyklucza? zawsze mi się
        wydawało że przy infekcjach antybiotyk podaje się dopiero właśnie kiedy wystąpi
        wysoka temperatura.

Badania z krwi na obecnośc wirusów lub bakterii nie jest chyba zbyt powszechne
        w warunkach ambulatoryjnych?
        • Gość: Marghe_72 Re: wysoka temperatura IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.06.04, 21:54
          to lepiej podać profilaktycznie antybiotyk, który moze wiecej szkody niz
          pozytku przynieśc?
          Tak, na wszelki wypadek? Po 1-2 dniach wysokiej gorączki?

Bywają wirusy, ktorych jedynym objawem jest wysoka temperatura. Antybiotyk nie
          pomoze, niestety.
          A takie badania powinny być na porzadku dziennym.
          M.
          • diastema Re: wysoka temperatura 17.06.04, 22:05
            hmm to lepiej pobrac material na posiew i czekac a w tym czasie babcia
            wykorkuje?? nalezy pobrac material do analizy podac antybiotyk o szerokim
            spektrum dzialania i czekac na wyniki posiewu.
          • Gość: starlette Re: wysoka temperatura IP: *.acn.waw.pl 18.06.04, 09:20
            Ale jaką szkodę może przynieść antybiotyk kiedy dawka jest dobrze dobrana,
            oprócz tego że zuboży naturalną florę bakteryjną i nadwyręży watrobę? W końcu
            to się da naprawić.
            • pia.ed Re: wysoka temperatura 18.06.04, 10:46
              Dawke antybiotyku dostosowuje sie do choroby, a nie temperatury.
              A Twoj chlopak tez pewnie pojdzie aby lekarza dal mu antybiotyk, kiedy
              dreszcze moga raczej wskazywac na infekcje wirusowa.
              Goraczka ma swoj cel: zwalcza infekcje w organizmie.
              Jesli babcia nie znosi tak wysokiej temperatury, to mozna ja zanizyc dajac
              zimne oklady na cale cialo, a szczegolnie na glowe.
              • Gość: starlette Re: wysoka temperatura IP: *.acn.waw.pl 18.06.04, 13:15
                Ale odpowiedz na pytanie które zadałam? ja też nie jestem zwolenniczką
                podawania antybiotyków kiedy można ich uniknąć. Ale czy jednak ewentualne
                szkody które może wywołać niepotrzebne podanie antybiotyku nie są mniejsze niż
                mogłaby być utrzymująca się bardzo wysoka temperatura u osoby w podeszłym wieku?
                Zwłaszcza że są duże szanse że jest to infekcja bakteryjna.
                • Gość: Halina Re: wysoka temperatura IP: *.ip-pluggen.com 19.06.04, 01:20
                  Tu nie chodzi o SZKODY, tylko aby uzywac antybiotyki wtedy kiedy rzeczywiscie
                  sa potrzebne. A ile Twoja babcia ma lat, ze goraczka jest dla niej
                  niebezpieczna?
                  Ciekawi mnie czy lekarz sam zaproponowal antybiotyk, czy babcia mu
                  zasugerowala?
                  • Gość: starlette Re: wysoka temperatura IP: *.acn.waw.pl 19.06.04, 11:42
                    Dlaczego nie chodzi o szkody?? jedynie szkody, czyli narażenie utraty zdrowia
                    mogą być dla mnie jakimś argumentem w tej dyskusji. Babcia ma tyle lat co
                    babcie zazwyczaj, gwałtowna gorączka 39-40 stopni nie bierze się znikąd, znaczy
                    że w organizmie jest choroba, może zapalenie płuc na przykład? To u starszej
                    osoby może mieć poważne konsekwencje.
                    Na szczęście rozmawiamy już o sytuacji hipotetycznej, babcia wyzdrowiała.
                    • Gość: Marghe_72 Re: wysoka temperatura IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.04, 12:42
                      Zapalenie płuc mozna stwierdzic osłuchowo lub na podstawie rtg..
                      NIe jestem zagorzala przeciwniczką antybiotyków..ale nie popieram naduzywania
                      bez sprawdzenia czy są konieczne.
                      Na wysoką temperature zazwyczaj stosuje sie pyralginę i pochodne, nie
                      antybiotyk. Bo jesli temperatura jest wynikiem infekcji wirusowej to antybiotyk
                      NIC nie da... a zaszkodzic moze (chociazby sensacje zóładkowe).
                      Co Babci było?
                      M.
                      • Gość: starlette Re: wysoka temperatura IP: *.acn.waw.pl 19.06.04, 14:44
                        nie wiadomo co było, ale przeszło
    • diastema Re: wysoka temperatura 19.06.04, 11:59
      no wiec powiem ci ze wieksza szkoda jest nie danie antybiotyku i czekanie.
      • pia.ed BABCIA 19.06.04, 13:10
        Czy wiesz ze do antybiotykow mozna sie przyzwyczaic i potem kiedy da NAPRAWDE
        potrzebne, to organizm nie reaguje?
        Nie mowie tu o "babciach", ale o malutkich dzieciach ktorych matki ZADAJA od
        lekarza przepisywania antybiotykow ?

A ile lat moze miec "babcia", to naprawde nie wiem... Moje kolezanki zostaly
        babciami majac lat 40!
        • diastema Re: BABCIA 19.06.04, 13:59
          wiem!!! dlatego jest taka zasad zeby nie leczyc wszystkimi dostepnymi
          antybiotykami.
      • Gość: Marghe_72 Re: wysoka temperatura IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.04, 13:59
        Zalezy tez ile antybiotyków Babcia w swoim zyciu przyjeła. Bo jesli niewiele to
        szkoda faktycznie duza nie bedzie.. ale..

Ja po prostu nie uznaję podawania anybiotyku na wszelki wypadek. Zwłaszcza
        dzieciom . O osobach starszych wiem za mało.. tzn o skutkach profilaktycznego
        podawania antybiotyku
        M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka