Dodaj do ulubionych

Kręgosłup

23.04.12, 18:39
od 2007 r mam problem z kręgosłupem, odcinek lędźwiowy. Zaczęło się od tego gdy podniosłam moje dziecko dość gwałtowni ei już się wyprostować nie mogłam, dostałam wtedy zastrzyki chyba z wit.B i przeszło, ale co jakis czas gdy np, przeciążę kręgosłup dzwigając coś, boli mnie później . RTG zrobiłam i jest ok, poumawiałam się do lekarzy, ale może miał ktoś coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • labadine Re: Kręgosłup 23.04.12, 19:32
      Na www.milmed.ovh.org/kr_ledzwiowy_1.htm znajdziesz proste i fajne cwiczenia,to sa cwiczenia konserwacyjne aby utrzymac stale sprawny kregoslup i do tego trzeba stale w normalnym zyciu uwazac na wszelkie ruchy jakie wykonujesz bo tylko w ten sposob unikniesz niepotrzebnych boli czy choroby.Popros jakiegos fizjoterapeute(nawet poczatkujacego) aby ci poradzil i przyswoil kilka regul na temat zachowania prawidlowej postawy przy chodzeniu,dzwiganiu,spaniu,itd.To nie jest skomplikowane bo wystarczy odrobina samodyscypliny aby codziennie poswiecic 5 minut na gimnastyke,dzisiaj 5 cwiczen,jutro 2 a pojutrze 6-a wiec cwiczyc kiedy ma sie czas i kiedy sie chce....ale cwiczyc bo to jest jedyna najlepsza metoda.
      Dodatkowo w dni chlodne zawsze ubierac jakis sweterk bo kregoslup nie lubi zimna a gdy kregoslup boli to trzeba go wygrzac.
      • korfanty1 Re: Kręgosłup 24.04.12, 01:12
        najczęstszym problemem są schorzenia okolic krążków międzykręgowych spowodowane skrzywieniem okolic lędźwiowych. dobrym sposobem w codziennej profilaktyce jest odpowiednie wsparcie tego odcinka, co zapobiega przeciążeniom, a w konsekwencji niedokrwieniom tych okolic. warto włożyć sobie coś twardszego nad pupę, np poduszkę kiedy siedzimy dłużej w jednej pozycji, lub w czasie jazdy, ewentualnie pomyśleć o bardziej profesjonalnym rozwiązaniu coś jak siedzisko ortopedyczne. Wzmacniaj też te okolice regularnymi ćwiczeniami, lub nawet krążeniami przed snem po 2-3 minuty.
    • mentalista11 Re: Kręgosłup 28.04.12, 17:08
      Złota recepta.
      Bez jogi jest skuteczna. Ale ruszać się musimy !!!!!!!!

Wszystko jest zależne od zmian. Osobiście doświadczam tego od szkoły podstawowej.
      Mam wypróbowane sposoby. Potrafią postawić na nogi, nawet najgorszy przypadek.
      * Po pierwsze - nasze nastawienie psychiczne. Wspomagającym środkiem jest masaż,
      hydromasaż, a jedyna w swoim rodzaju JOGA. Nie jednego wskrzesiła.
      * Po drugie, kłady z oleju rycynowego / ORGANICZNY !!!!/, na zwyrodniałe miejsca.
      Rewelacja. Opis powyżej.
      * Po trzecie, pogniecione, pomięte /potłuc walkiem/ liście kapusty na obszary objęte
      zmianami.

Okłady z kapusty i oleju na przemian. Tydzień na tydzień. Przez miesiąc.

* I czwarty element.Tinktura z pączków liściowych wierzby, własnoręcznej roboty.
      3/4 krople na kieliszek wody, rano i wieczór przez 2 tygodnie. Można przedłużać
      po przerwie tygodniowej. Okropnie gorzka.
      Sposób wykonania tinktury jest bardzo prosty. Jedynie dużo czasu zabiera zebranie
      pączków liściowych wierzby. Najlepiej to wykonać nad rzeką, z dala od zanieczyszczeń.
      Wiosną witki puszczają miniaturowe pączki liściowe, zielone, jeszcze nieotwarte.
      To coś ściągamy z witki i do pojemnika szklanego. Słoik 250 ml. Musimy go wypełnić
      w połowie. Lekko- silniej ubity. W domu zalewamy spirytusem jeden palec nad ubite
      pączki / 2 cm /. Odstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia na 1.5 do 3 miesięcy.
      Po czasie jw, przelewamy tinkturę przez sitko, do klarowności. Gotowe
      Jeszcze jedno cukier jest niepotrzebny !!!!!!!!!!!!!!!!!
      I pamiętajmy rośliny tez chcą żyć, nie obrywajmy ich w całości z liści, tylko 20%.

Polecam tak samo wykonać pączki liściowe z porzeczki czarnej,
      to nas nieprawdopodobnie wzmocni na wiosnę.
      tarocista.blogspot.com

Jeżeli te trzy, cztery elementy zastosujemy, zapewniam staniemy na nogi.
      Miłego zrywania pączków, tylko nie w rękawiczkach. To ważne!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka