Dodaj do ulubionych

CEAa nowotwór

03.05.12, 15:06
Witam mam na imie Justyna i mam mały problem,w tamtym roku 2011 miałam laparotomie,wycięcie dystalnej części PZW.Zespolenie żółciowo-jelitowe ,CHOLECYSTEKTOMIA.nie stwierdzono nowotwory.w tym roku bylam na kontroli i wyniki CEA wzrosły do 9,33ng/ml.miałam robioną po miesiącu powtórke badania i wzrosło do 12ng/ml lekarz zalecił kolonoskopie i endoskopie i nic nie stwierdził,tomograf komputerowy też mam zrobiony i nic nie znaleziono oprócz gruczolaka na prawym nadnerczu o wymiarach 1,7x1,1cm.lekarz zalecił tylko kontrolną wizyte za 3 miesiące.i tu jest moje pytanie czy tak powinno być.z szacunkiem ale się troche niepokoje,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tigerness Re: CEAa nowotwór 06.05.12, 11:11
      Markerem CEA nie powinnaś się niepokoić, ponieważ:

pl.wikipedia.org/wiki/Markery_nowotworowe
      "Swoistość i czułość markerów jest bardzo różna; stosunkowo mała ilość została uznana za w pełni wiarygodne i pewne źródło wiedzy o chorobie (stopień 1-2 wg klasyfikacji LOE)".

"...istnieje szereg poważniejszych wątpliwości, które można odnieść do większości istniejących testów:
      - Prawidłowe stężenie markera nie wyklucza obecności nowotworu (zmienność osobnicza poziomu wyjściowego).
      - Umiarkowane podwyższenie markerów (szczególnie pochodzenia tkankowego) występuje w chorobach nienowotworowych.
      - Oznaczanie markerów ma znaczenie pomocnicze i nie może zastąpić pełnego badania klinicznego.
      - Na właściwe wnioski pozwalają jedynie stężenia markerów wykonywane seryjnie w określonych odstępach czasu i w tych samych warunkach testowania".

oraz:
      onkologia.opole.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=447&Itemid=169
      "Stwierdzono jednak, że wzrost jego stężenia występuje zarówno w nowotworowych chorobach jelit oraz innych tkanek, jak i w chorobach nienowotworowych".

"Marker ten nie może być używany do badań przesiewowych w kierunku jakiegokolwiek guza, a także - co warto podkreślić -wykazuje małą przydatność w monitorowaniu leczenia nowotworów".
      • kwasjusta34 Re: CEAa nowotwór 06.05.12, 13:38
        Dziękuje bardzo ,zobaczymy co będzie za trzy miesiące

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka