Dodaj do ulubionych

rezonans a artroskopia kolana

27.05.12, 21:53
witam.
mam prośbę o pomoc w prawidłowej ocenie stanu swojego kolana. wszystko zaczęłó się od upadku. były bóle, zastrzyki w kolano, leki etc. następnie usg, rezonans i artroskopia. i tu właśnie pojawia się problem. rezonans wykazał: szczelinę pęknięcia rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej, stłuczenia i płyny (a był wykonywany 2m-ce po upadku). natomiast artroskopa wykazała zmiany zwyrodnieniowe oraz przerośniety fałd przyśrodkowy łąkotki (chondropatia kłykcia przyśrodkowego II w strefie obciążenia i II stopnia staw rzepkowo-udowy). lekarz przeprowadzający zabieg stwierdził, że upadek nie wpłynął na stan kolana. stąd moje pytanie: jakie badanie faktycznie daje bardziej wiarygodny wynik? od zabiegu minął juz przeszło tydzień a bóle od wewnętrznej strony kolana wracają
proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • cccykoria Re: rezonans a artroskopia kolana 27.05.12, 22:26
      zdecydowanie dokladniejsza jest artro...
      • gosia602 Re: rezonans a artroskopia kolana 28.05.12, 11:52
        na jakiej podstawie tak Pani uważa? czy oko ludzkie jest w stanie dojrzeć szczelinę? a co z powracającymi bólami?
        • aqua48 Re: rezonans a artroskopia kolana 28.05.12, 15:29
          gosia602 napisał(a):

> na jakiej podstawie tak Pani uważa? czy oko ludzkie jest w stanie dojrzeć szcze
          > linę? a co z powracającymi bólami?

Lekarze otropedzi twierdzą, że dopiero w trakcie artroskopii są w stanie zweryfikować informacje których dostarczają inne badania. A bóle są po takim inwazyjnym zabiegu normalne. Mnie kolano bolało bardziej niż przed jeszcze przez parę tygodni. Było opuchnięte i zbierał się w nim płyn. Zwolnienie dostaje się na co najmniej miesiąc nie bez przyczyny.
    • spector1 Re: rezonans a artroskopia kolana 28.05.12, 20:55
      gosia602 napisał(a):

> witam.
      > mam prośbę o pomoc w prawidłowej ocenie stanu swojego kolana. wszystko zaczęłó
      > się od upadku. były bóle, zastrzyki w kolano, leki etc. następnie usg, rezonans
      > i artroskopia. i tu właśnie pojawia się problem. rezonans wykazał: szczelinę p
      > ęknięcia rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej, stłuczenia i płyny (a był wykonywa
      > ny 2m-ce po upadku). natomiast artroskopa wykazała zmiany zwyrodnieniowe oraz p
      > rzerośniety fałd przyśrodkowy łąkotki (chondropatia kłykcia przyśrodkowego II w
      > strefie obciążenia i II stopnia staw rzepkowo-udowy). lekarz przeprowadzający
      > zabieg stwierdził, że upadek nie wpłynął na stan kolana. stąd moje pytanie: jak
      > ie badanie faktycznie daje bardziej wiarygodny wynik? od zabiegu minął juz prz
      > eszło tydzień a bóle od wewnętrznej strony kolana wracają
      > proszę o pomoc

Podstawa sa badania kliniczne. Co wyniknelo z tego ,ze zrobiono ci rezonans?www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3213012/?tool=pmcentrez
      Przeczytaj pierwsze zdanie z w.w linku.
      To jeden z najlepszych gotowcow dla ortopedow dot badan klinicznych kolana jaki ukazal
      sie w naukowej literaturze w ostatnich latach.
      Min. zdrowia powinien wreczyc go wszystkim polskim specjalistom i sam sie douczyc.
      Pozniej obowiazkowy egzamin z diagnostyki. Zawalenie egzaminu - zawieszenie specjalizacji.

Nadal ortopeda nie wie jak poprawic stan kolana. Ortopeda powinien cie poinformowac czego powinnas unikac aby nie pogarszac stanu kolana.
      Artroskopia nie powinna byc wykonywana w celach diagnostycznych.
      Dlaczego ortopeda nie poinformowal cie jakie uszkodzone struktury sa przyczyna bolu?
      Chyba dlatego, ze nie zna abecadla diagnostyki.
      Twoj stan kolana nie jest dobry.Dobry ortopeda operacyjnie troche go poprawi.
      Zly - jedynie zaszkodzi.
      Wszystko zaczelo sie przed upadkiem -stopniowo.
      Dziwie sie,ze ignorowalas sygnaly jakie dawalo ci kolano przed wypadkiem.

Spector

• gosia602 Re: rezonans a artroskopia kolana 28.05.12, 22:39
        nie wiem po czym wnosisz, że ignorowałam wcześniejsze objawy. wszystko zaczęło się po upadku. sama na własną rękę brałam wcześniej glukozamine i 4flex (ze względu na ból barku). od lekarza przeprowadzającego artroskopię dowiedziałam się tylko, że mam się poruszać bez kul do "granicy bólu"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka