Dodaj do ulubionych

wysoka hemoglobina i hematokryt

25.06.04, 10:27

Proszę pomozcie zmniejszyć wartości hemoglobiny i hematokrytu u 19 latka.
Lekarz przepisał aspirynę i na tym koniec,bole głowy,apatia i brak apetytu
oraz słaba koncentracja nie wpływają dobrze na stan mojego syna.
Moze ktos zna specjalną dietę ,witaminy.dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: wysoka hemoglobina i hematokryt IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 25.06.04, 15:07
      Jak wysoka?
      I czy znana jest przyczyna? Wada serca, choroba pluc, czerwienica prawdziwa, cos
      innego?
      • Gość: helenkam Re: wysoka hemoglobina i hematokryt IP: 82.139.14.* 25.06.04, 16:43
        Witaj Doki.
        Podaje wyniki:
        WBC 8,1
        RBC 5,93
        HGB 18
        HCT 50,9
        MCV 85
        MCH 30,4
        MCHC 35,4
        PLT 183
        YMPH% 28
        MXD%1,3
        NEUT%70,7
        YMPH 2,3
        MXD 0,1
        NEUT 5,7
        przyczyna na razie nie ustalona ,lekarz wykluczył czerwienicę, niedowaga
        173/58kg, właściwie jest jaroszem. Dzieki
        • Gość: Doki Re: wysoka hemoglobina i hematokryt IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 25.06.04, 17:37
          Moim skromnym zdaniem bole glowy, apatia itp nie maja zwiazku z podwyzszeniem
          hemoglobiny i Hct. Ja mam gdzies jeszcze w szpargalach wlasne wyniki z
          hematokrytem 54 i podobna hemoglobina. Wystarczy pobrac krew rano, gdy jeszcze
          jestem odwodniony. Juz pare razy slyszalem, ze mam "konskie" wyniki.
          Tylko ze ja sie dobrze czuje. No, przewaznie.
    • Gość: Artur Re: wysoka hemoglobina i hematokryt IP: *.sasknet.sk.ca 25.06.04, 18:19
      Oprocz innych badan, ktore robicie to wartalo by zrobic poziom witaminy B12.
      Niedobory sa czeste u jaroszy i moga dawac dziwne niespecyficzne objawy.
      • Gość: helenkam Re: wysoka hemoglobina i hematokryt IP: 82.139.14.* 25.06.04, 19:16
        Dziękuję za zainteresowanie,poziom witaminy B12 zrobimy szybciutko,szkoda ze
        lekarz prowadzący syna ograniczył się do zapisania Aspirin Protect (syn ma po
        niej nudności,bole brzucha i praktycznie przestał jeść,pokazuje się krew w
        nosie) i zasugerował szukania hematologa.Napiszę jaki poziom witaminy.Dziękuję
        • anna_er Re: wysoka hemoglobina i hematokryt 25.06.04, 22:25
          Gość portalu: helenkam napisał(a):

> i zasugerował szukania hematologa.

i to jest najlepsze rozwiązanie. Przecież może to byc wynikiem złej pracy
          sledziony, wydaje mi sie, ze powiny być wykonane badania w tym kierunku, żeby
          poznac przyczyne.

pozdr.
    • gg.11 Re: wysoka hemoglobina i hematokryt 28.11.13, 11:24
      Witam. Mój syn ma 15 lat ogólnie jest zdrowy ale wyniki nam źle wyszły ;
      HCT 52%
      HGB 17,3
      RBC 59,1
      PLT 17,5
      P-LCR 49,3%
      WBC 4,6
      MONO 11,7%
      WAGA 78KG WZROST 178CM
      niewiem jak to interpretować pani dr stwierdziła że to przez dojrzewanie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie badania mogę dodatkowe zrobić w tym kierunku , i jakie są przyczyny tych wyników dodam że bardzo rzadko choruje
      • narfi Re: wysoka hemoglobina i hematokryt 28.11.13, 11:42
        Czy tak ciezko jest zalozyc nowy watek. No, nie wiem czy to jakies zboczenie jest czy tylko lenistwo.
        Przypuszczam, ze ociezalosc umyslowa. Brak inteligencji, aby poszukac informacji on-line.
        Wpisz w googla "wysoki poziom hemoglobiny", znajdziesz jakies 100tys informacji.
        Czy jezeli ktos pochodzi z wiochy, albo skonczyl tylko podstawowke, to jest uprawniony do wykorzystywania innych, zeby zrobili cala robote za niego. Takiego wala. Szukaj sam.
      • ammazuko_powrot gg.11 28.11.13, 13:54
        Możesz napisać normy? Dlaczego robiliście badania? Syn źle się czuje? Coś mu dolega?
        • gg.11 Re: gg.11 20.04.14, 11:46
          narfi; nie jesteś lekarzem ani nawet człowiekiem który umie uszanować obawy matki o dzieci, mam taką nadzieje że to nigdy ciebie nie spotka, życzę Ci wszystkiego dobrego.
        • gg.11 Re: gg.11 20.04.14, 11:57
          ammazuko_powrot napisała:

> Możesz napisać normy? Dlaczego robiliście badania? Syn źle się czuje? Coś mu do
          > lega?
          Badania zrobiłam przypadkiem, myślałam że dojrzewa potem następne były gorsze lekarz kazał powtórzyć kolejny raz badanie (przed badaniem miał wypić szklankę wody), wyniki wyszły na górnej granicy. Podczas ferii stracił przytomność (wysłał nas do neurologa termin na czerwiec). Pediatra natomiast wysłała nas do hematologa (prokocim) zostaliśmy przyjęci na następny dzień, jesteśmy w trakcie badań. Dodatkowe informacje będę wiedzieć w maju... strasznie się boję nie mam żadnych wyników ani odpowiedzi za każdy razem jak mu jest słabo lub krwawi z nosa truchleje.. jeszcze na dodatek utyka boli go biodro. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za odzew.
          • qoofel4u Re: gg.11 20.04.14, 15:56
            Wy gdzies wysoko w gorach mieszkacie? Jak tu wytlumaczyc tyle hemoglobiny u nastolatka?
            A moze bardzo odwodniony?

• sp9tcu Od sp9tcu 20.04.14, 21:19
              mało pije i tyle
              poza tym podaje się normy
              ja w młodości miałem bardzo wysoką teraz mam 15,6
              za to mam troche mniej czerwonych ciałek krwi
              4.23
              na poczantku troche szaląłem teraz siedze cicho i za miesiąc kontrolna morfologia
              ile ma płytek krwi
              ile ma czerwonych i białych ciałek krwi
    • hashitess Re: wysoka hemoglobina i hematokryt 22.04.14, 21:55
      helenkam napisała:

>
      > Proszę pomozcie zmniejszyć wartości hemoglobiny i hematokrytu u 19 latka.
      > Lekarz przepisał aspirynę i na tym koniec,bole głowy,apatia i brak apetytu
      > oraz słaba koncentracja nie wpływają dobrze na stan mojego syna.
      > Moze ktos zna specjalną dietę ,witaminy.dzięk

nie ma diety; jest tylko upust krwi i zmiana diety.

Może poczytaj o niedokrwistości chorób przewlekłych.
      Chyba, że poćwicz jeszcze wątrobę.
    • 2mimoza Re: wysoka hemoglobina i hematokryt 20.01.19, 14:22
      wysoka hemoglobina świadczy o NIEDOTLENIENIU - a wysoki hematokryt - NIEDOWODNIENIU - reasumując : dużo ruchu celem dotlenienia i dużo picia - najlepiej wody mineralnej , celem dowodnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka