Dodaj do ulubionych

wyniki toxo

07.07.04, 20:51
dzisiaj sobie odebrałam a że robię na własną reke to może ktoś pomoże mi je
zinterpretować, robiłam tylko w klasie IgG bo zależało na tym abym wiedziała
czy przeszłam tą chorobę kiedyś czy nie i tak to wygląda
Toxoplazma IgG ilościowo < 5.00 IU/ml
obok pisze (min 0) (max 6.5)

czy dobrze rozumiem że przeszłam juz toxo i to dawno temu????
i czy koniecznie jest w tym przypadku zrobienie IgM?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: wyniki toxo IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.07.04, 21:55
      Wyglada raczej na to, ze nie mialas kontaktu z toxo i nie masz przeciwcial.
      Robienie IgM... bo ja wiem? A co, podejrzewasz kontakt? Zreszta kontakt mozna
      miec kazdego dnia, wiec chyba nie ma sensu.
      • indiaaa Re: wyniki toxo 07.07.04, 22:18
        no właśnie kobieta przy pobieraniu krwi powiedziała mi tylko że jak nie
        przechodziłam to napiszą mi ujemnie więc już nic z tego nie rozumiem dzieki
        • Gość: Doki Re: wyniki toxo IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.07.04, 22:51
          > no właśnie kobieta przy pobieraniu krwi powiedziała mi tylko że jak nie
          > przechodziłam to napiszą mi ujemnie

No i napisali. Mniej niz 5. Ja to czytam jako: ponizej progu detekcji.
          wedrowiec, gdzie jestes?
    • izado Re: wyniki toxo 07.07.04, 23:26
      Nic więcej tam nie ma?
      Zazwyczaj laboratorium podaje poniżej jakiej wartości wynik jest negatywny,
      pomiędzy jakimi wartościami jest graniczny i powyżej jakiej pozytywny. W
      przypadku pozytywnego i granicznego wykonuje sie dodatkowe badanie na tzw.
      awidność pozwalające ustalić, najogólniej rzecz ujmując, czy kontakt z tym
      pierwotniakem miał miejsce dawno czy niedawno.
      W "moim" laboratorium 5IU/ml byłoby wynikiem granicznym ale każde laboratorium
      ma swoje własne normy.

Jeżeli wynik na IgG jest u Ciebie negatywny (czyli nie miałas komntaktu z
      toksoplazmozą) a przeprowadzasz to badanie bo planujesz ciążę, warto zrobić (a
      nawet więcej - powinnaś zrobić!) badanie na IgM, których obecność świadczy o
      świeżym zakażeniu. A zakazić można sie bardzo łatwo i wcale nie potrzeba do
      tego mieć kota. Najczęstszą przyczyną zakażenia jest jedzenie surowego mięsa
      lub po prostu praca przy surowym mięsie (np. przy przygotowywaniu obiadu).

Pozdrawiam,
      Iza.
      • indiaaa Re: do izado 08.07.04, 09:39
        no popatrz pisze mi tak bla bla bla adres i dalej

Badanie Wynik Jedn. min max norma

Toxoplazma IgG ilościowo < 5.00 IU/ml 0 6.5

i dlatego już sama nic z tego nie rozumiem pod normą nic nie ma ale wynik
        wskazuje ze znajduje sie w przedziale tylko własnie jakim? gdybym była juz po to
        bym sobie zrobiła igm a teraz to już nic nie wiem
        • izado Re: do izado 08.07.04, 10:06
          > Badanie Wynik Jedn. min max
          norma
          >
          > Toxoplazma IgG ilościowo < 5.00 IU/ml 0 6.5
          >
          >
          > i dlatego już sama nic z tego nie rozumiem pod normą nic nie ma ale wynik
          > wskazuje ze znajduje sie w przedziale tylko własnie jakim?

Wygląda na to, że w tym laboratorium poniżej 6,5IU/ml (czyli przedział 0-6,5)
          oznacza wynik negatywny. Tam gdzie ja robiłam negatywny był poniżej 4IU/ml, a
          pozytywny powyżej 8IU/ml. Byż może w Twoim laboratoriu nie rozróżniają wyniku
          granicznego.

> gdybym była juz po t
          > o
          > bym sobie zrobiła igm a teraz to już nic nie wiem

Ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym do tego laboratorium (telefon przecież jest
          zapewne na wyniku) i zapytała czy ɝ,00 jest wynikiem negatywnym.
          Przy mojej wiecznej zapobiegliwości pewnie i tak zrobiłam test na awidność ale
          jestem troche skrzywiona pod względem zapobiegliwości ;-) więc Ci nie polecam,
          zwłaszcza, ze oznacza to dodatkowe koszty, bo jeżeli na początku nie pobrano Ci
          więcej krwi na ewentualną awidność całe badanie trzeba przeprowadzić "od nowa",
          tzn. jeszcze raz wykonać test na obecność IgG, a potem z tej samej krwi na
          awidność.

Jeżeli uzyskasz informację, że wynik negatywny, zrób badanie na IgM. Tzn. ja na
          Twoim miejscu bym je zrobiła :-)

Pozdrawiam,
          Iza
    • indiaaa Re: wyniki toxo 08.07.04, 11:08
      wiesz co tak sobie myśle i w przyszłym tygodniu powtórze to badanie tyle że w
      innym laboratorium i zrobię już całościowo, przed chwilą odebrałam własnie
      wyniki na różyczkę własnie z innego laboratorium i tu świetnie jest wszystko
      opisane w jakich granicach wynik ujemny, a także niepełne zabezpieczenie i wynik
      zabezpieczający na szczescie wyszło mi różyczka IgG 85.9 IU/ml a wynik
      zabezpieczający jest powyżej 10.0 dziękuje za radę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka