Dodaj do ulubionych

trzustka? cos powaznego!?rak?!

05.02.13, 16:19
pisze do was juz ze 3 raz ale ciezko doczepiac problem do watku poprzedniego.
a wiec w wielkim skrocie. mam 35 lat ,zaczelo sie od gazow boli w nadbrzuszu po srodku takie jak kolka sciskalo i bolalo ciagle 24 na 24. po 3mcach usg brzucha ok wyszlo.. dostalam cos na stres.
po pol roku bole staly sie bardzije upierdliwe sciskajace i mialam gazy. boli mnie kregoslup na tej samej wysokosci.. mialam apetyt ale tez zadkie stolce czesciej niz normalnie. po 7 miesiacach gastrolog usg znow . wyszlo ok. gastroskopia wykazala podraznienie dwunastnicy; dostalam leki na kwasote.mija rok i 5 miesiecy i jest gorzej bol przemiescil sie tez na lewa strone brzucha. nie jest mocny ale upierdliwy . mam tak jakaby obolaly brzuch spie na plecach bo na boku czuje wszystkie narzady przeszkadza w spaniu. w nocy czasemm boli. a do tej pory bolal bardziej nad ranem przed zjedzeniem sniadania. dalej mam apetyt nie schudlam. cwicze. kal na bakterie ok. zrobilam krew z rozmazem ostatnio teraz wskazniki watrobowe ok. morfologia idealna. teraz boli mniepod zebrem lewych a raczej jakby pieklo taki piekacy bol!!!i i sciska troche; czesto mi sie odbija ; mam gazy ale stolce jakos tak ostatnio sie unormowaly . codziennie w lazience i nie mam rozwolnien. bralam rozne leeki na kwasote controloc tez. i nic.. bole nigdy nie sa ostre !czasem mocne ale nie ostre nagle.
dobrze sie czuje ogolnie; ale zaczynam panikowac!! bo jestem obolala i zadnej poprawy!!!!
ostatnie usg jakies 8 mcy temu . boje sie ze to cos powaznego. moze rak trzustki???????? czy usg pokazaloby wszystko?????? :(:(:(:(. zwariuje przez te dolegliwosci.poradzcie!! :(
Obserwuj wątek
    • labadine Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 05.02.13, 18:00
      Dla mnie to jest grube jelito(zespol jelita drazliwego) a nie trzustka czy jeszcze rak,notuj sobie codziennie co jesz i samopoczucie a po 2-3 tygodniach bedziesz wiedziec ktore warzywa,weglowodany,mieso,napoje i slodycze ci nie podchodza.
      • kozica111 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 05.02.13, 18:04
        Pobierz sobie iberogast, powinno pomóc.
        • karla31 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 05.02.13, 19:26
          dziekuje .notowac to nie mam co bo ciagle tak sie czuje :/. obojetnie od jedzenia.chyba ze jakas diete specjalna zastosowac i jesc tylko bezpieczne dla jelit produkty :(. pobiore iberogast .dzieki ktos ma jakies pomysly jeszcze :(. ?z gory dziekuje
          • sp9tcu Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 05.02.13, 20:03
            Nerwica
            kłania się psychiatra
            zespół jelita drazliwego to choroba na tle nerwowym
            mnie też czasami bierze
            lekarstw na to nie ma niestety
    • mamalgosia Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 05.02.13, 20:59
      Nie mam pojęcia, co, ale nie rak trzustki. Po pół roku by Cię już nie było wśród zywych
      • princess_yo_yo Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 06.02.13, 15:06
        zmiany w trzustce to nie koniecznie rak, islet cell tumors moga powodowac zbyt duzy poziom gastryny a wiec nadkwasote i wrzody zoladka. moga migrowac i czesto to robia do watroby i dwunastnicy. czasem moga sie tez przeksztalcac w zmiany metastetyczne.
    • mlody776 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 05.02.13, 22:25
      Nie jestem lekarzem, ale jak mi by się to coś przydarzyło, to piłbym chociaż dwie szklanki dziwnie wody od białej kiszonej kapusty (jak bym miał to dodał bym na szklankę 1000mg MSM). Nie brałbym żadnych leków na nadkwasotę, bo wiem ze nadkwasota to właściwie brak kwasów żołądkowych i z tego powodu zaworek w górnej części żołądka się nie domyka. Wiec piłbym po jedzeniu wodę z octem jabłkowym. Brałbym podstawowe witaminy i minerały. Na trawienie brałbym probiotyk po każdym jedzeniu aby mieć pozytywne trawienne bakterie w jelitach. Na dodatek okładał bym sobie brzuch ciepłymi kompresami z węgla aktywnego(Charcoal) w proszku, kupowanego w aptekach. Zawija się polowe szklanki (lub więcej) tego w grube płótno i moczy w gorącej wodzie(cieple na tyle ile mógłbym czuć się wygodnie-cieplejsze jest skuteczniejsze). O klady robiłbym na wieczór lub kiedy tylko było by to możliwe, bo należało by siedzieć lub leżeć w łóżku. Ten sam okład moczyłby w cieplej wodzie co 30 lub wiecej minut. Jeden ten sam tampon wystarczyłby mi na jeden dzień.
      • karla31 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 05.02.13, 23:36
        wizyta u psychiatry moze nie glupia mysl :) bo stresow mam duzo . kapusta kurcze wyprobuje wszystko /: priobiotyki dzieki dzieki
        • mlody776 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 06.02.13, 01:02
          Bardzo uspakajacie jest mięso z indyka. Ma dużo Tryptophan. Mozna to zastępować naturalnymi dodatkami do jedzenia w tabletkach/kapsułkach. Sa to: DHEA 50mg i wiecej, L-Tryptophan 500mg, Melatonin zależnie od potrzeb, Pregnenolone 50mg/dien. Pomogą ci również w spaniu. W przyszłości zawsze zaczynaj rozwiązywać problemy ze zdrowiem od przewodu pokarmowego. Eliminuje się wszytko co nam szkodzi. A szkodzi ludzia różne rzeczy. To jest takie indywidualne. Musimy pamiętać co jedliśmy w dostatnich 12 godzinach i jak coś szkodzi to eliminujemy. A są to prawie zawsze: Cukry te sztuczne i te w owocach, wyroby mleczne, wszelkiego rodzaju nasiona(zboża/maki) itd. Tłuszcze są bardzo konieczne, ale z umiarem. Organizm wykorzystuje je do odbudowy komórek i wyrzucania starych. Komórki zawsze się rodzą nowe a stare trzeba usuwać. Jak za mało się tych nowych rodzi to starzejemy się w oczach. Wiec zwalczanie cholesterolu jest największą głupotą obecnej medycyny. W normalnym układzie pokarmowym nic niema nas cisnąć/bolec, kupa ma być brązowa i raczej sztywna, nie mamy mieć gazów itd. J/w Probiotyki trzeba brać prawie zawsze i minerały/witaminy.
          • mlody776 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 06.02.13, 01:22
            Jeszcze. Tłuszcze są potrzebne do odbudowy już istniejących komórek i wyrzucania ich odpadów. Jak możesz to rób te okłady j/w z węgla aktywnego. To będzie działa w twoim przypadku prawie natychmiast. Jóź w 15 minut można będzie zaobserwować poprawę/ulgę.
    • karla31 Re: trzustka? 06.02.13, 11:49
      wiem ze forum to nie lekarz a domysly ale potrzebuje rady ; czasem ktos zna z jakies ziolka leki albo ma podobne problemy.bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problelem :(
      • labadine Re: trzustka? 06.02.13, 17:16
        Ziarna kminku przeciwdzialaja powstawaniu gazow,dobre sa rowniez zesrutowane ziarna lnu uprzednio zalane wrzatkiem na 2 godziny i wypite przed spaniem,mimo wszystko najwazniejsze jest odkrycie "szkodzacych" potraw i takze odzyskanie wewnetrznego spokoju.
        • karla31 Re: trzustka? 06.02.13, 23:39
          cos w tym tez musi byc bo nawet jak boli mnie 24 na 24 to wieczorem sie mecze z bolem bardziej kiedy w dzien zdarzy mi sie pic kawe lekka albo nawet capucino ; slodycze tez! nie wspomne o lampce wina czy jakimkolwiek alkoholu . alkohol dawno wyeliminowalam . tylko dziwne bo obojetnie co jem to ciagle boli :( a len pije ale jakos specjalnie nie pomaga:(! dzieki!!!!!
          • labadine Re: trzustka? 07.02.13, 09:24
            Dla proby przestan przez 3-5 dni spozywac wszelki nabial(smietany,mleko,ciasta kremowe,jogurty, itd) bo to moze byc uczulenie na laktoze(gazy) powodujace nieznosne bole jelit,np capuccino ma potwornie duzo laktozy.Na opakowaniach produktow mlecznych pisze zawsze o weglowodanach a weglowodany to nic innego jak laktoza czyli cukier.Dodatkowo nie wydawaj zadnych pieniedzy na badania bo te zawsze beda dobre a jak masz za duzo pieniedzy to kup sobie lepiej jakis ciuch..
            • karla31 Re: trzustka? 07.02.13, 22:56
              no tak na psychike zakupy :)... wyprobowane ale nie dziala:)albo dziala na krotko hehe.. w mojej rodzinie babcia miala takie bole okazalo sie ze miala kamienie dokladnie nie wiem gdzie ale rozchrorowala sie na raka po 20 latach nieleczenia ich i meczenia sie z bolem. siostra miala kamienie tez.operowala ;corka mojej mamy siostry tez miala kamienie w woreczku. ja w nerce mialam kamien . jakby cos dziedzicznie bylo,teraz usg nie wykazalo nic ale czy gastrosopia pokazala wszystko?. wydac moze trzeba na powtorzenie badania chociazby tego.. ?hm.. wyeliminuje ta laktoze!!!! sprobuje... bo jak mowilam wdzieczna jestem za rady. zdrowka zycze!!!:)
    • maskmk Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 08.02.13, 00:57
      Nie sądzę żeby to był rak trzustki. On rozwija się dość szybko a z tego co wiem boli w zaawansowanym stadium, po półtora roku od pojawienia się tych dolegliwości byłabyś już wrakiem. Podpowiem coś co rzadko przychodzi do głowy choć nie wiem dlaczego,- alergia pokarmowa. To taki dziwny twór który nieźle potrafi uprzykrzyć życie. Zanim podejmiesz wędrówki po lekarzach , poobserwuj siebie , kiedy ból się nasila. Może być tak że będziesz konać po kawie z mlekiem a już po samej kawie dobrze będziesz się czuć. Nie bez powodu podaję ten przykład. Ja nie mogę łączyć tych dwóch produktów, i jeszcze kilka innych rzeczy jest dla mnie niejadalnych .Powodują one dokładnie takie bóle jak opisujesz. To nie ma znaczenia ,że przez lata coś ci nie szkodziło. Organizm nagle się na coś uczula i już. Naucz się swojego ciała, poznaj je, W złagodzeniu ciętych bóli może czasem pomóc no-spa. Pozdrawiam
      • karla31 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 10.02.13, 21:00
        no wlasnie ciezko mi obserwowac:( bo po kazdym!!! jedzeniu boli mnie bardziej niz przed jedzeniem (bo boli ciagle)ale jesli cos boli 24 na 24 czuje sie ciezkosc sciskanie o taki bol wedrujacy az do kregoslupa w nocy tez jak i w dzien to nie wiem jak mialabym wiedziec co dobre co zle. :(
        no_spa jest rozkurczowa i na te bole jakie mam WOGOLE nie dziala.(probowalam) to nie sa bole skurczowe tylko tepe teraz i jakby piekace . wiem ze jest cos takiego jak alegria pokarmowa ale jakos nie widze tego u siebie z tymi objawami jakie mam
        dziekuje za odpisanie na moj watek... :) i pozdrawiam serdecznie
        • felinecaline Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 10.02.13, 21:24
          Najprawdopodobniej "poczciwa" i banalna cholelithiasis.
          • sirpio111 Re: trzustka? cos powaznego!?rak?! 08.03.17, 02:00
            CZesc i wiesz juz co to jest ?? U mnie podomnie :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka