Dodaj do ulubionych

Nadpłytkowość a serce

16.02.13, 15:19
Witam, mam 18 lat, rocznikowo 19 i jestem dziewczyną. Od dłuższego czasu odczuwałam małą tolernację wysiłku, napadowe kołatania i potykania się serca. Jestem pod kontrolą kardiologa ale bez leków. Niestety ciągłe zmęczenie i kołatania serca się nasiliły, do tego doszły zasłabnięcia. Poszłam do lekarza, dała skierowanie na morfologię. Wyszła niska hemoglobina, czerwone i białe krwinki, natomiast wyszły podwyższone limfocyty. Po pewnym czasie powtórzono mi morfologię i niestety po raz drugi wyszło za dużo płytek krwi (pierwszy raz za wysokie wyszły jakiś rok temu). Żelazo w normie. Płytki krwi wyszły mi ponad 400 przy normie do 350. Lekarka twierdzi że skoro drugi raz tak wyszło to trzeba isc do hematologa a także przyśpieszyć wizytę u kardiologa (ostatnio miałam atak kolatania serca około godzinę i niestety skonczylo sie to omdleniem). Nie ukrywam że się b. przestraszyłam bo miałam niepokojące objawy, które lekceważyłam myslac ze są chwilowe albo ze zmeczenia. Jakich badan spodziewac się u hematologa? Czy te płytki mogą mieć wpływ na takie samopoczucie i kołatania serca? (podejrzewaja u mnie arytmie)... Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • grazkavita Re: Nadpłytkowość a serce 16.02.13, 18:45
      Twoje samopoczucie ma związek z Twoja nadpłytkowością . Przyczyny moga byc różne , trzeba słuchać lekarzy, ewentualnie zaczęłabym łykać trochę witamin, ale z umiarem.
    • edytkasala Re: Nadpłytkowość a serce 25.09.13, 12:10
      witam serdecznie.
      Jestem bardzo ciekawa przebiegu dalszej twojej dniagnozy, ponieważ mam problem z synem
      13 letnim, który ma od roku ma bardzo wysokie płytki krwi, ale brak problemów kardiologicznych. Lekarze rozkładają rece brak djagnozy, brak pomysłów.bardzo cię proszę o kontakt na emaila prywatnego sala1@poczta. onet.eu. pozdrawiam i życzę zdrówka
      • martyna2525 Re: Nadpłytkowość a serce 25.09.13, 12:41
        przy nadpłytkowości stwierdzono mi RZS :(
      • tymoteusz.a Re: Nadpłytkowość a serce 25.09.13, 19:28
        Norma płytek jest różna w różnych laboratoriach. Mam wyniki gdzie jest 150-350 tys./μl. Mam z poradni hematologicznej gdzie norma to 150-450 tys./μl.
        • iamhotep Re: Nadpłytkowość a serce 26.09.13, 04:00
          400 tys to raczej jeszcze nie nadplytkowosc. Tak jak przedmowca pisze rozne laboratoria po daja rozne normy.
          Twoje kolatanie serca i omdlenia moga byc wynikiem zaburzen rytmu - zamiast miarowego zatokowego rytm przechodzi w przedsionkowe migotanie albo ponadkomorowa tachycardie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka